Твіттер гальмує завантаження певних новинних сайтів та соціальних мереж при переході за прямим посиланням. 

Коли користувач, у колишньому твіттері, а тепер у “Х”, переходить за посиланням на веб-сайти певних видавництв, які якихось причин не подобаються Ілону Маску, або на сторінки суперницьких соціальних мереж, то бачать контент зі затримкою. Під “удар” потрапили відомі соціальні мережі та інформаційні платформи: Facebook, Instagram, Bluesky, Substack,  Reuters та New York Times. 

Спеціальне збільшення часу очікування для завантаження контенту називається — троттлінг, (англ. throttling, регулювати). Цей метод дозволяє гальмувати активність на інтернет-сторінці. Оскільки половина користувачів “закриває вкладку”, якщо сайт завантажується довше ніж три секунди, таке рішення Твітеру (Х) сильно впливає на відвідуваність ресурсу, власники якого здебільшого зароблять на рекламі.  

Про затримку вперше написали користувачі на тематичному форумі Hacker News. За їхнім спостереженням, обмеження почало діяти приблизно з 4 серпня. Цього дня, Маск написав у Твітері(Х), що New York Times підтримує расовий геноцид у Південній Африці, де сам бізнесмен народився.  А у квітні, за його наказом, в акаунта видавництва з пів мільйоном підписників забрали синю галочку, яка покликана підтверджувати його справжність. 

Щось схоже сталося із сервісами Meta, наприклад, з Інстаграмом, про який Маск писав, що він робить людей більш депресивними. А нещодавно власники соціальних мереж взагалі посварилися, та мали битися у клітці. 

Подібні вчинки наочно ілюструють, як соціальні мережі та їх керівники можуть впливати на свободу слова завдяки своїм багатомільйонним платформам. З одного боку, Твіттер гальмує відвідуваність прозахідних медіа та інших соціальних мереж, а з іншого ніяк не реагує на хвилі  хейт-спічу від соратників Трампа, про що уже писала ОПОРА.