Нова хвиля хейт-спічу від соратників Трампа переповнює соцмережі. Модератори платформ не реагують

Нещодавні обвинувачення проти Трампа викликали нову хвилю обурення соратників та прихильників у соціальних мережах. Попри доволі очевидні заклики до насилля, як це вже було перед атакою на Капітолій 6 січня 2021 року, платформи не квапляться реагувати більш рішуче. 

Зараз компанії, що володіють найбільшими соцмережами, зіткнуться зі ще одним серйозним випробуванням, пов’язаним зі зростанням закликів до насилля у публікаціях прихильників експрезидента США. Ця нова хвиля є реакцією на останні звинувачення проти Трампа. 

Про це повідомляє The Washington Post. 

8 червня 2023 року Трамп заявив, що Міністерство юстиції висунуло йому звинувачення щодо сотні секретних документів, виявлених у його будинку в Мар-а-Лаго.

Згідно з обвинувальним актом, Трамп навмисно приховував та намагався приховати секретні документи від посадових осіб правоохоронних органів і великого журі (суд присяжних у кримінальних справах — прим. авт.).

Це звинувачення викликало хвилю ненависницької риторики з боку частини прихильників Трампа. Деякі публікації навіть порівнювали це звинувачення з актом війни та закликали до відплати.

 

The Washington Post наводить приклади таких публікацій, зокрема твіт конгресмена від Арізони Енді Біггса про те, що “ми досягли фази війни”. Те саме він написав у Фейсбуці, також додавши фразу “око за око”.

Іншим яскравим прикладом є опубліковане у Твіттері відео Карі Лейк, союзниці Трампа й екскандидатки в губернатори від Республіканської партії в Арізоні. Так, вона застерегла Міністерство юстиції “не торкатися й пальцем президента Трампа”, а також пригрозила: “Якщо ви хочете дістатися до президента Трампа, вам доведеться пройти через мене, і вам доведеться пройти через 75 мільйонів американців, таких як я, і я скажу вам, що більшість із нас члени NRA (Національна стрілецька асоціація США — некомерційна асоціація, яка об'єднує прихильників права громадян на зберігання і носіння вогнепальної зброї)”. 

Серед інших прикладів такої підбурювальної риторики — інстаграм-публікація Кімберлі Гілфойл, колишньої радниці Трампа, зарученої зі старшим сином колишнього президента. Вона виклала фотографію Трампа з підписом «ВІДПЛАТА НАСТАНЕ». 

The Washington Post звернулись до Meta та Twitter за коментарями. Однак компанія Meta відмовилась коментувати ситуацію, а Твіттер не відповів на запит. 

Голова Комітету з розвідки Сенату Марк Ворнер глибоко стурбований цими закликами до політичного насильства. “Платформи соціальних медіа несуть відповідальність за дотримання своїх власних умов використання”, — сказав він у заяві для The Technology 202.

Хоча на більшості платформ діють правила проти підбурювання до насильства, зазвичай вони жорсткіше протидіють прямим закликам до насильства. І Мета, і Гугл (зокрема Ютуб) у своїх умовах використання містять цілком конкретні заборони підбурювальної риторики, яка може сприяти вчиненню насильства. Правила Твіттеру також наголошують, що користувачам заборонено у своїх публікаціях заохочувати або пропагувати насильницьку дії та заподіяння іншої шкоди, в тому числі використовуючи «закодовану мову для непрямого підбурювання до насильства».

The Washington Post зазначає, що критики цих платформ звинуватили їх модерацію в нездатності ефективно забезпечити виконання цих правил щодо Трампа та інших відомих консерваторів. Джессі Леріч, співзасновник лівої правозахисної групи Accountable Tech і колишній речник президентської кампанії Гілларі Клінтон, сказав, що технологічним компаніям «набагато зручніше викликати широкі суспільні заворушення, ніж дратувати консерваторів».

Відповідно до непублічного звіту, до якого отримали диступ журналісти The Washington Post, комітет Конгресу, який розслідував напад 6 січня, виявив докази того, що технокомпанії не прислухалися до попереджень своїх співробітників щодо насильницької риторики на їхніх сервісах частково через страх політичних переслідувань.

Власник Twitter Ілон Маск відреагував на звинувачення, припустивши, що існує “більший інтерес у переслідуванні Трампа порівняно з іншими людьми в політиці” і що систему правосуддя “здається, застососують по-різному”.

Прокурори стверджують, що, на відміну від інших нинішніх і колишніх посадових осіб, Трамп активно намагався зберегти секретні матеріали, які він не міг мати, як повідомив Девлін Барретт.

Громадянська мережа ОПОРА вже писала раніше про чотири судові справи у США щодо контенту, який публікується на найвідоміших платформах.

Зазначений випадок з широким поширенням мови ненависті від публічних осіб, які підтримують Трампа ще раз доводить, наскільки значну роль у поляризації суспільств відіграють соціальні мережі. 

 

“Оскільки платформи не квапляться жорстко реагувати на подібні випадки мови ненависті від публічних осіб, це може мати негативні наслідки у вигляді виходу насильницької риторики в офлайн, що сприятиме подальшій поляризації американського суспільства, — наголошує Ольга Сацук, спеціалістка з моніторингу соцмереж ОПОРИ. — Якщо соцмережі не модеруватимуть контент належним чином, держави відтак братимуть більш активну участь у регуляції діяльності платформ, що мають значний вплив на громадську думку”.