У ВО №64 (м. Коростень), ВО №65 (м. Новоград-Волинський) та ВО №66 (м. Малин) станом на 22:30 члени дільничних виборчих комісій масово ставлять на протоколах про результати голосування дату 22 квітня. Деякі члени ДВК чекають півночі, щоб везти виборчу документацію в окружну комісію і отримати додаткову заробітну плату.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

ВО №64  (м. Коростень)

Дільниця № 180364 с. Бехи та №181280 м. Коростень.

ВО №65 (м. Новоград-Волинський)

ДВК №180692 с. Суховоля

Спостерігач ОПОРИ також повідомляє, що в окружній комісії №65, яка знаходиться в приміщенні будинку культури, кілька десятків членів ДВК зібралися в актовій залі і чекають півночі, щоб почати здавати документацію.

«Тут є два зали. У першому збираються члени дільничних виборчих комісій, а потім по черзі,  йдуть в інший зал здавати бюлетені. Більшість спеціально чекає до півночі», – розповіла спостерігач ОПОРИ.

ВО №66 (м. Малин)

Дільниця № 180596 с. Скурати Малинський район, ДВК №180573 с. Горинь, ДВК№180198 с. Дашинка Хорошівський район, ДВК№180186  смт. Хорошів, ДВК №181306 Малин.

«Всі дільниці малі або середні. На зауваження спостерігача, члени комісії відповіли, що будуть чекати півночі і тоді поїдуть в ОВК, щоб зарахували як ще один робочий день», – розповів спостерігач ОПОРИ.

Відповідно до законодавства оплата праці членів ДВК у день голосування та у дні підведення підсумків голосування здійснюється за кошти державного бюджету. Порядок та розміри оплати регулюються Постановою ЦВК «Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» від 8 квітня 2014 року № 226.

Відповідно до п. 3.1. цього Порядку робота членів виборчих комісій (у тому числі тих, які здійснюють свої повноваження не на платній основі) в день голосування та дні встановлення підсумків голосування оплачується в межах видатків, передбачених на цю мету в кошторисах видатків на підготовку та проведення виборів Президента України, не більш як 14 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, за кожний відпрацьований день - тобто, в розмірі 268,94 грн. Пунктом 3.3. визначено, що Підставою для оплати праці членів виборчих комісій в день голосування та дні встановлення підсумків голосування є табель обліку робочого часу. Строком закінчення встановлення дільничними виборчими комісіями звичайних та спеціальних виборчих дільниць підсумків голосування є дата прийняття окружною виборчою комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області на дільницях не вистачає скриньок для голосування, а на чотирьох виборчих дільницях спостерігачі зафіксували видачу бюлетеня виборцю одним членом комісії, у Бердичеві в кабінці для голосування виборець сфотографувала свій бюлетень. А у місті Новоград-Волинський на дільниці №181319, ВО №65 виборець помітила, що в кабінці для голосування ручка, в якій нібито зникає чорнило. Спостерігача ОПОРИ працівник поліції не хотів пропускати в приміщення окружної виборчої комісії №67 (м. Чуднів), мотивуючи це тим, що її посвідчення не дійсне, бо на ньому дата виборів – 31 березня.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)