Спостерігачку ОПОРИ працівник поліції не хотів пропускати в приміщення окружної виборчої комісії №67 (м. Чуднів), мотивуючи це тим, що її посвідчення не дійсне, бо на ньому дата виборів – 31 березня.  

«Працівник патрульної поліції відмовлявся мене пропускати в ОВК. Я показала посвідчення, а він відповів, що воно недійсне, бо на ньому дата виборів 31 березня і підпис та  прізвище не теперішньої голови ОВК. Наш координатор телефонував керівнику поліції, він відповідно цьому патрульному і через хвилин 15 він мене пропустив, але сказав, щоб я віддала йому посвідчення, коли буду виходити з ОВК», – розповіла спостерігач ОПОРИ.

Станом на 20:00 спостерігачка знаходиться в ОВК.

Відповідно до частини 5 постанови ЦВК «Про Роз’яснення щодо статусу та порядку реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України та офіційних спостерігачів під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України»: «Офіційні спостерігачі від громадських організацій, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, яким надано дозвіл Центральною виборчою комісією мати офіційних спостерігачів на виборах Президента України, офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій, зареєстровані Центральною виборчою комісією до дня виборів Президента України, зберігають свій статус та продовжують здійснювати передбачені Законом повноваження під час повторного голосування».

У частині 12 та 13 цієї Постанови зазначено: «12. Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України. 13. Документами, що підтверджують статус уповноважених представників кандидатів, довірених осіб кандидатів, офіційних спостерігачів від кандидатів, політичних партій, які висунули цих кандидатів, а також офіційних спостерігачів від громадських організацій, іноземних держав, міжнародних організацій, є відповідні посвідчення, видані Центральною виборчою комісією чи відповідною окружною виборчою комісією, які зареєстрували вказаних осіб до дня виборів Президента України чи повторного голосування».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області на дільницях не вистачає скриньок для голосування, а на чотирьох виборчих дільницях спостерігачі зафіксували видачу бюлетеня виборцю одним членом комісії, у Бердичеві в кабінці для голосування виборець сфотографувала свій бюлетень. А у місті Новоград-Волинський на дільниці №181319, ВО №65 виборець помітила, що в кабінці для голосування ручка, в якій нібито зникає чорнило.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)