Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували серйозних порушень виборчого законодавства під час голосування та підрахунку голосів на Полтавщині, котрі б могли вплинути на результати волевиявлення. Про це під час прес-конференції 1 квітня розповіли представники ОПОРИ.

На Полтавщині п’ять виборчих дільниць відкрились з невеликим запізненням – до 10 хвилин. З них три дільниці в Кременчуцькому районі та по одній в Полтаві та Диканьці.

При цьому, за словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області, досить часто спостерігались проблеми з матеріально-технічним забезпеченням виборчих комісій.

«Спостерігачі ОПОРИ зафіксували недостатню кількість виборчих скриньок на деяких дільницях. Зокрема на виборчих дільницях №530499, №530366 та №530509 була лише одна стаціонарна скринька, хоча згідно з частиною 4 статті 74 Закону України «Про вибори Президента» малі дільниці мають містити як мінімум дві великі скриньки для голосування», – зауважив координатор.

Також спостерігалась невідповідність кількості бюлетенів до кількості зареєстрованих виборців на дільницях.

«В Новосанжарському та Лохвицькому районах ОПОРА  зафіксувала випадки, коли ДВК отримували меншу кількість бюлетенів ніж кількість виборців у списках. Якби явка виборців була близькою до максимуму – це могло б стати серйозною проблемою», – говорить коодинатор.

Згідно з частиною 7 статті 71 Закону виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні.

 «Найпоширенішим порушенням виборчого законодавства на Полтавщині в день голосування були спроби видачі членами виборчих комісій бюлетеня без пред’явлення виборцями належних документів. Так, на деяких дільницях в селах члени комісій пояснювали свої дії тим, що вони знайомі з виборцем, в інших випадках намагались видати бюлетень виборцю по інших документах – водійському посвідченню, закордонному паспорту», – зазначив комунікаційник Громадянської мережі ОПОРА в Полтавській області.

Згідно з частиною 2 статті 2 Закону документом, який підтверджує громадянство України на звичайних та спеціальних виборчих дільницях, є паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) або тимчасове посвідчення громадянина України.

Також виникали несуттєві проблеми під час голосування через недостатню обізнаність Закону «Про вибори Президента України» збоку членів ДВК.

«Так на дільниці № 530739 члени комісії не пускали до кабінки для голосування виборців з сумками, прохаючи їх залишити на спеціально відведеному для цього столі. Проте виборче законодавство не містить такого роду обмежень. Окрім цього, спостерігачам ОПОРИ довелося двічі звертатись з заявою до поліції відносно можливого перешкоджання діяльності спостерігача. В одному випадку члени ДВК № 531276 забороняли спостерігачу ОПОРИ здійснювати фото та відеозйомку в приміщенні дільниці, хоча той не порушував при цьому таємниці голосування. Ще один випадок стався на дільниці №530998, де під час підрахунку голосів спостерігачу ОПОРИ не дали зафіксувати на фото проблемний бюлетень, якій містив більш ніж одну позначку та який члени ДВК зарахували», – розповів комунікаційник.

Згідно з пунктами 1 та 2 частини 9 статті 69 Закону офіційний спостерігач від громадської організації має право бути присутнім на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу з урахуванням положень, встановлених частиною дев’ятою статті 28 цього Закону, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування у територіальному виборчому окрузі; робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Станом на 14 годину 1 квітня на Полтавщині окружні виборчі комісії опрацювали 87,7% підсумкових протоколів. При цьому, чотири ОВК – №146, №148, №149 та №150 опрацювали 100% протоколів. Найменше опрацьованих протоколів в межах 144 виборчого округу – 44,7%. ОВК №145 працювала 66,91%, ОВК №151 – 72,3%, ОВК №147 – 99,31%.

По Полтавській області явка виборців, котрі прийняли участь у волевиявленні, склала 65,79%, що є трохи більшою ніж середня явка по України – 63,53.

Нагадаємо, згідно паралельного підрахунку голосів ОПОРИ у другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)