Під час підрахунку голосів на виборчій дільниці №530998 в Горішніх Плавнях члени комісії не дозволили спостерігачу ОПОРИ зафіксувати спірний бюлетень. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву про перешкоджання діяльності спостерігача.

Під час підрахунку голосів на дільниці один з виборчих бюлетенів, окрім позначки поруч з одним з кандидатом, мав інші позначки – декілька кандидатів були закреслені. Члени ДВК проголосували за те, щоб визнати даний бюлетень дійсним, так як, на думку представників комісії, можна було чітко зрозуміти волевиявлення виборця.

Згідно з частиною 26 статті 78 Закону України «Про вибори Президента» якщо у виборчому бюлетені зроблено більш як одну позначку напроти прізвищ кандидатів, такий бюлетень вважається недійсним.

Спостерігач ОПОРИ спробував зафіксувати спірний бюлетень, проте члени ДВК заборонили йому проводити фото або відеозйомку. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву про перешкоджання діяльності спостерігача, так як згідно з пунктами 1 та 2 частини 9 статті 69 Закону офіційний спостерігач від громадської організації має право: «Бути присутнім на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу з урахуванням положень, встановлених частиною дев’ятою статті 28 цього Закону, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування у територіальному виборчому окрузі; робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)