Останнього місяця весни політичні гравці були помірно активні у комунікації та піарі своїх ініціатив і позицій в соціальній мережі Facebook за допомогою інструменту політичної реклами.  Так, з 1 по 30 травня* на трансляцію 9 451 рекламного допису політичного змісту з майже 1300 сторінок було витрачено від 157 624 до 255 918 доларів**. 6,2% рекламних оголошень не містили маркування “політична реклама”, всупереч правилам соцмережі. У травні минулого року показники були дуже схожі — на політичний піар за допомогою Facebook-реклами було витрачено від 144 041 до 231 656 американських доларів.

Якщо з новин на загальнонаціональних каналах не відчувається, що в країні стартували вибори, то про це точно скаже Facebook, а саме регіональне таргетування політичної реклами. Так, вперше за період моніторингу ОПОРИ (з початку 2020 року) Черкаська область, де в одному з округів у жовтні 2021 року відбудуться довибори народного депутата, опинилася серед п'ятірки найбажаніших для рекламодавців отримувачів політичної реклами — 5,8% аудиторії. З незначним відставанням у відсотковому розподілі показів від першої позиції — жителі Харківщини, де восени обиратимуть голову громади обласного центру (7,5%). На ту ж дату призначені й проміжні вибори народного депутата в одному з округів Херсонщини, але наразі аудиторію області охоплює досить незначний відсоток політичної Facebook-реклами — всього 1,7% переглядів.  На першій позиції серед замовників промоції в Facebook жителі Дніпропетровської області, де частка користувачів соціальної мережі найвища. Найбільше політичної реклами у травні пропонувалося жіночій аудиторії 55 – 64 років, серед чоловічої аудиторії найчастіше оплачений контент бачили користувачі 35 –  44 років.

Найбільші витрати на Facebook-рекламу

Інвестиції в Facebook-рекламу політичних гравців у травні скоротилися. Це ілюструє і зниження вкладень у просування в соцмережі топ-десяти найщедріших рекламодавців. За даними Facebook Ad Library Report, разом вони витратили на політичну рекламу 39 180 доларів, у квітні 2021 року сумарні перерахування за промоцію склали майже 55 тисяч доларів. До найбільших замовників політичної реклами цього місця входять сторінки трьох політичних партій, двох політиків, а також трьох медіа та “президентського проєкту”. Як і минулого місяця, відповідно до інформації про платника, найбільше витрачає політична партія “За майбутнє”,  котра замовляє рекламу на трьох сторінках (сумарні витрати у травні — 12 346 доларів).

У травні найбільші вкладення в просування контенту були здійсненні з офіційної сторінки партії “За майбутнє”, яка фактично є найбільшим рекламодавцем місяця. Цього місяця на центральній сторінці партії транслювалося 69 рекламних публікацій, загальною вартістю 6 224 долара. Сума лише на 200 доларів відрізняється від витрат у квітні, коли сторінка була лише третьою. Традиційно контент сторінки присвячений висвітленню позиції партійців щодо важливих суспільно-економічних та політичних питань. Три пости стосувалися встановлення результатів проміжних виборів до Верховної Ради у виборчому окрузі №87: оцінка рішення ЦВК, заява партії, заклик до перевиборів. Кожна з цих публікацій вартувала до 100 доларів. Таргетувалася реклама на сторінці на користувачів з усіх регіонів країни, з незначною перевагою показів для мешканців Львівської та Дніпропетровської областей.

джерело: analyzer.oporaua.org

Друга за розміром сума — 5569 доларів — на політичну рекламу в Facebook була інвестована зі сторінки політичної партії “Слуга Народу”. Водночас ця сторінка опинилася і на другій позиції за кількістю повідомлень, які транслювалися протягом місяця — 223 рекламні пости. Їхні покази були налаштовані для користувачів з усіх регіонів України, серед яких кияни становили досить малу частку. Просувається на сторінці інформація про ініціативи партійців у Верховній Раді, роботу законодавчого органу, активності регіональних команд. Також частина рекламного контенту була присвячена 2 рокам президентства Володимира Зеленського та проєкту Всеукраїнський форум Україна 30. У травні лише 1 публікація на сторінці була присвячена довиборам на Івано-Франківщині. Вона супроводжувалася фото висуванця партій, кандидата Василя Вірастюка з написом: “остаточна” перемога (транслювалася 19-24 травня, вартість до 100 доларів). Але таргетинг політичної реклами говорить про те, що фокус уваги слуг переміщається на регіони, де вибори будуть восени, — Харків (7,8%) та Черкащину (5,8%).

джерело: analyzer.oporaua.org

Уперше в десятці лідерів за витратами на політичну рекламу у Facebook опинилася сторінка політичної партії “Опозиційна платформа — За життя”, яка на трансляцію більше 100 однотипних постів з вітанням “Дякуємо за перемогу! Дякуємо за життя” (до 9 травня) витратила 3875 американських доларів. Прикметно, що рекламна стратегія партії покрила лише частину регіонів країни. Не демонструвався цей контент користувачам із Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Хмельницької та Вінницької областей. Найбільше показів промопостів орієнтувалося на користувачів із Харківщини та Одещини (18,5 та 12,4 % відповідно).  Цікавить замовників політичної реклами там само жіноча аудиторія, старше 55 років.

джерело: analyzer.oporaua.org

67 рекламних оголошень транслювалося на сторінці телеканалу Перший Незалежний, яка була створена 12 лютого 2021 року. З того часу інвестиції в промоцію каналу склали 10 819  доларів, з них 3809 — у травні. Рекламний контент на сторінці присвячений критиці Президента Зеленського, ілюстрації справи Медведчука як політичних репресій та висвітленню у позитивному світлі діяльності ОПЖЗ (наприклад, контент такого змісту: “ОПЗЖ — единственная политическая сила, которая организовала масштабное празднование Дня Победы”). Реклама каналу в соцмережі була орієнтована на покази Facebook-користувачам з усіх регіонів України. Цільова аудиторія — жінки віком 55+.

джерело: analyzer.oporaua.org

Зі значною перевагою показів для користувачів з Харківської області орієнтована реклама зі сторінки всеукраїнського інформаційного агентства RegioNews.ua (зареєстроване Міністерством юстиції України 16 лютого 2011 року). Така ж тенденція простежується і в контенті на сторінці. Адже значна частина постів присвячена регіональним політикам, зокрема Михайлу Добкіну, Ігорю Терехову, Олександру Фельдману та Юлії Світличній, які є потенційними учасниками виборчої гонки за мерське крісло.  Реклама зі сторінки транслювалася не на всі регіони України.

джерело: analyzer.oporaua.org

3706 доларів витратив на піар в соціальній мережі Facebook на своїй сторінці  Арсеній Яценюк. Лідер рейтингів найщедріших рекламодавців на початку 2021 року зберігає у травні позицію в середині. У значній частині рекламних оголошень на сторінці політика використовується так звані клікбейтні меседжі (наприклад, “Буду радий бачити вас на своїй офіційній Сторінці у Facebook.Долучайтесь!”; “Козак, Медведчук і Путін — це одне й те саме. Згоден? Став лайк!”; “Буду радий бачити вас у своєму Telegram”). Інша частина постів у травні просуває виступи Арсенія Яценюка на телебаченні, або звертається до аудиторії з привітаннями до різних свят. Як і в перші місяці року політична реклама на сторінці орієнтована на покази в усіх регіонах України, окрім Луганської області.

джерело: analyzer.oporaua.org

Зберігає позиції серед найщедріших рекламодавців сторінка Жіночий рух “ЗА Майбутнє”, промо на якій оплачує політична партія “За майбутнє”. Витрати у травні склали майже 3,5 тис. доларів. Найбільше показів контенту зі сторінки було заплановано для користувачок із Львівської, Черкаської та Дніпропетровської областей. Загальна спрямованість рекламних публікації на сторінці залишається  схожою, як і в попередні місяці. Пости присвячені діяльності представниць партії в органах місцевого самоврядування, соціальним ініціативам руху  та важливим суспільним проблемам. Стабільно активно використовує інструмент політичної реклами та просуває схожий контент і лідерка руху Ірина Суслова (витрати на рекламу у травні 1915 доларів).

джерело: analyzer.oporaua.org

У рекламу 104 рекламних оголошень на сторінці Всеукраїнський Форум Україна 30 інвестували у травні  3 432 доларів. Активно використовувався промоція на цій сторінці і в березні. Як зазначається в описі, ініціатива створення форуму належить Президенту України Володимиру Зеленському. Реклама на сторінці ділиться на дві групи: промо ініціатив та дискусій та власне відеозаписи виступів учасників Форуму, якими були представники влади всіх рівнів, експертного середовища, громадянського суспільства та міжнародної спільноти. Реклама зі сторінки налаштована на покази різній за статтю та віком аудиторії в усіх областях України, з більшим відсотком показів для користувачів із Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, низьким є відсоток показів рекламних постів для користувачів Києва. У застереженні вказана така ж адреса як і у КВЦ Парковий, там же за збігом обставин знаходиться офіс партії “Слуга Народу”.

джерело: analyzer.oporaua.org

У травні серед найбільших рекламодавців сторінка телеканалу Espreso.tv. Сумарні витрати протягом місяця — 2706 доларів на промо 32 оголошень. З них 24 — це реклама новини на сайті телеканалу з посиланням на сторонній ресурс (діловий портал "Експерт") з інформацією про Ігоря Коломойського. У розповсюдження цих повідомлень для різних областей України окремо було інвестовано від 2,5 до 3 тисяч доларів.  Водночас не таргетувалася реклама на користувачів з Донецької та Луганської областей.

джерело: analyzer.oporaua.org

Політична партія “За майбутнє” інвестувала також у рекламу на особистій сторінці її лідера Ігоря Палиці. Як за попередні місяці за змістом рекламні дописи — це позиція народного депутата щодо різних політичних та економічних питань, що супроводжуються фотографією політика та короткою цитатою. Також у значній частині постів використовується заклик до взаємодії з користувачами: “Згоден? Тисни лайк”. Цільова Facebook-аудиторія реклами — жінки віком 55+.

джерело: analyzer.oporaua.org

Найбільше користувачі взаємодіяли (залишали реакції та коментували) з постами на сторінках партії Слуга народу, Арсенія Яценюка та ОПЗЖ. Водночас, найбільший приріст за цей період відбувався на сторінці Ігоря Палиці та партії За майбутнє.

Сторінка

Загальна кількість взаємодій

Середня  кількість постів на день

Кількість підписників

Приріст

Слуга Народу

226 652

10,6

289 988

0,13%

Арсеній Яценюк

194 118

0,8

659 963

2,9%

Опозиційна платформа — За життя

136 415

9,5

74 125

6,1%

Жіночий рух “ЗА Майбутнє

89,415

3,3

184 943

28,2%

“За майбутнє”

92 586

1,1

184 943

31%

Ігор Палиця

34 991

0,3

170 569

38,9%

джерело: Crowdtangle

Також високо у звіті Бібліотеки політичної реклами Facebook щодо витрат на політичну рекламу у травні опинилася сторінка Незалежний центр політичних досліджень, яка інвестувала 2 000 доларів у рекламу всього одного повідомлення, таргетувавши його виключно на користувачів із Харківської області. Рекламоване повідомлення стосується секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова та містить відео інформагентства  RegioNews.ua. Варто сказати, що сторінка була створена лише 17 травня 2021 і опублікувала лише цю публікацію.  Пост з того часу отримав майже 2 000 реакцій користувачів, які залишили під ним 660 коментарів та поширили його 422 рази. Оплатив цю рекламу Незалежний центр політичних досліджень, який розташований у Києві, за адресою вулиця Пушкінська, 22. Роботу сайту, який зазначений у дисклеймері, призупинено, а телефон не працює. Не дав результатів і пошук інформації про цю установу у Google.

джерело: analyzer.oporaua.org

Читайте також:

У Facebook-стрічках харків'ян вже стартувала кампанія виборів міського голови

Гадюка плакала, а жаба квакала: хроніки чорного піару напередодні виборів Харківського міського голови

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.

Найбільше переглядів серед усіх рекламних публікацій отримали пости на сторінці Петра Порошенка  з вітанням до Великодня, в кожне з яких він інвестував від 600 до 799 доларів. Ці повідомлення транслювалися 3 та 4 травня, однак не були налаштовані на покази користувачам з Донецької та Луганської областей. Загалом у травні зі сторінки політика витрати на політичну рекламу сягнули 2,5 тисяч доларів (місце сторінки в загальному рейтингу топ-рекламодавців змінилося 31 травня).

джерело: analyzer.oporaua.org

Травень був щедрим на вітання від політиків до різних свят. За допомогою пошуку за ключовими словами на сервісі analyzer.oporaua.org, ОПОРА підрахувала:

  • слово “Великдень” зустрічається в рекламних постах на 39 сторінках;
  • словосполучення “День матері” — на 12, “День вишиванки” — на 28 сторінках;
  • вітання “З днем перемоги” — на 29,  “С днем Победы” — на 27 сторінках, “9 травня” — на 49, а “9 мая” — на 31 сторінці. 

 

* Оскільки Бібліотека політичної реклами пропонує 30-денний діапазон дат для отримання і завантаження даних, які зберігаються в сховищі, то моніторинг політичної реклами в Facebook, який здійснила ОПОРА, включає дані за 01.05.2021 – 30.052021.

** Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.