30 березня 2021 року Верховна Рада України проголосувала за постанову 1373-IX від 30.03.2021 «Про призначення позачергових виборів Харківського міського голови Харківського району Харківської області», згідно з якою вибори Харківського міського голови були призначені на 31 жовтня 2021 року. Питання виникло після смерті Геннадія Кернеса, якого було обрано на посаду під час голосування 25 жовтня 2020 року. Ледь не одразу після повідомлення про смерть очільника міста, в суспільстві почались дискусії щодо того, хто буде балотуватись на посаду під час позачергових виборів. І хоч до дня голосування ще майже півроку, в мережі все частіше з’являються матеріали, які мають, як ознаки «джинси» за потенційних кандидатів, так і «чорного» піару. Ми спробували з’ясувати проти кого найактивніше розповсюджується чорнуха в соціальних мережах.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, які проводив Центр соціальних та маркетингових досліджень СОЦІС на початку травня, найбільшу підтримку серед виборців мають Ігор Терехов, Михайло Добкін, Олександр Фельдман, Юлія Світлична, Євгеній Мураєв.

Михайло Добкін ще 1 січня анонсував свої наміри балотуватись на посаду Харківського міського голови. Ігор Терехов публічних заяв не робив, він є секретарем Харківської міської ради та виконуючим обов’язки Харківського міського голови, до того ж його діяльність активно піариться в засобах масової інформації (навіть в тих випадках, коли його дії взагалі жодним чином не пов’язані з діяльність секретаря Харківської міської ради). Євгеній Мураєв 9 травня прокоментував вірогідність свого висування на посаду очільника міста, він заявив, що найближчими місяцями прийме остаточне рішення. Олександр Фельдман та Юлія Світлична на даний момент публічних заяв не робили. Зі сторінки Dmytro Nikonov  в мережі Фейсбук ще з січня рекламувались дописи з проханням поставити цифру, якого кандидата виборці проголосували би на майбутніх виборах Харківського міського голови, виділяючи кандидатом від партії Слуга народу депутатку Харківської міської ради Аліну Мустафаєву. На три рекламні пости були витрачено близько 500 доларів США, а демонструвались вони з 12 січня по 12 травня.

Ще одним потенційним кандидатом на посаду очільника міста Харкова є Дмитро Марінін, який вже опублікував свою потенційну програму та закликав йти разом з ним.

Найбільше ж на даному етапі в соціальних мережах розповсюджується інформація, направлена на дискредитацію або проти потенційних кандидатів. Майже вся вона стосується лише двох - Ігоря Терехова та Михайла Добкіна.

У мережі Фейсбук, за декілька останніх місяців з’являється все більше дописів (досить часто рекламних) на сторінках засобів масової інформації, основні меседжі яких направлені проти якогось з кандидатів. Зі сторінки Резонансные новости Украины у період з 22 березня було запущено 25 рекламних дописів, всі стосувались Ігоря Терехова. В дописах та відео секретаря міської ради називають «тимчасовим мером», звинувачують в тому, що він плутається в фактах, відпочиває в дорогих готелях або миє стації Харківського метрополітену.

Рекламні пости були оплачені за рахунок Володимира Єгорова або ТОВ «Регіональні новини». Слід зазначити, що попередня рекламна активність на сторінці була зафіксована ще наприкінці 2019 року. Частина з постів була направлена проти Геннадія Кернеса та на користь Олександра Фельдмана.

У травні на сторінці НОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство - бізнес - політики?  з’явились 3 рекламні дописи, на які було витрачено близько 1000 доларів США. Всі вони рекламували телеграм канал Харьков. Бои без правил, в якому розміщувалась інформація про те як під Ігоря Терехова підробили соціологічне опитування, або про те як він відпочивав в дорогому готелі в Туреччині. Проте тут же є новина і про відпочинок доньки Михайла Добкіна за кордоном.

Ще одним ЗМІ, що запускало рекламу з новинами проти Ігоря Терехова, стала сторінка RegioNews.ua, де 17 березня почала просуватися новина про те, що у харків’ян на виборах очільника міста буде лише 2 кандидатури: Михайло Добкін та Арсен Аваков, «що встановив шефство над в.о. мера Ігорем Тереховим». З того часу було опубліковано 72 рекламних пости, які тим чи іншим чином були направлені проти Ігоря Терехова: звинувачення у провалі підготовки міста до карантинних обмежень, влаштування масових заходів під час карантину, той же самий відпочинок в Туреччині, використання адміністративного ресурсу для «суботників», корупційні схеми, піар на імені Геннадія Кернеса та тиск на журналістів. Разом з тим, значна кількість дописів направлені на популяризацію Михайла Добкіна. Їхня публікація почалась з того ж самого посту, що й проти Ігоря Терехова. Позитивний імідж або інформацію про тиск на Михайла Добкіна створюють 44 рекламні дописи: про заборону розміщувати рекламу на білбордах, про організацію Добкіним польової кухні 9 травня, про підпали автомобілів працівників видання «Время Добкина», про формування команди кандидата на майбутніх виборах».

Разом з тим, на сторінці публікується реклама і ще одного потенційного кандидата – Дмитра Марініна. Всі 3 пости направлені на критику Ігоря Терехова та піар самого Дмитра Марініна.

 

Ще одна сторінка, що рекламує вже відверто чорний піар проти Ігоря Терехова – це Престол 1-й столицы. З 26 березня на сторінці було запущено 21 рекламний допис, загальною вартістю 703 долари США. Всі пости рекламували політичні комікси «Престол 1-ї столиці». В коміксах є 4 основних герої Замзамич Блідий, Містер Пуфік, Дон Марксович, Арсеній Бабаков. А в кожному з випусків розповідається історія про невдачі, корупцію та залежність Замзамича від Арсенія Бабакова та Містера Пуфіка, про його намагання протистояти Дону Марксовичу, в яких неодмінно перемагає останній.

В описі сайту вказано, що якщо хтось з героїв видається комусь знайомим – це не випадковість.

Окрім публічних сторінок засобів масової інформації діяльність Ігоря Терехова також критикувалась зі сторінки Аліни Мустафаєвої та Дмитра Ніконова. Дописи часто є ідентичними на обох сторінках, в них розповідається про неспроможність Ігоря Терехова керувати містом, про корупцію з його боку та протистояння депутатки з ним, як на сесіях міської ради, так і поза ними. Слід лише відзначити, що на публікацію вказаної реклами витрачено більше 10 000 доларів лише з початку 2021 року.

Ще одним видом поширення інформації проти потенційного кандидата є створення групи в мережі Фейсбук під назвою Харьков против Терехова. Адміністратором групи є Аліна Мустафаєва, а в описі зазначено: «Ігор Терехов тримає все місто за дурнів. Він не політик, не керівник, не господарник. Друзі, очистимо разом місто від негідників».

Основна тематика публікацій в групі відповідає її назві: критика діяльності секретаря міської раді за неякісну роботу комунальних підприємств, погану інфраструктуру, піар.

Також активно до поширення інформації з критикою та ознаками чорного піару підключились анонімні телеграм-канали, як місцеві, так і загальнонаціональні. Так на каналі Черный тремпель, Ігоря Терехова критикують за той же відпочинок в Туреччині, піар з використанням адмінресурсу, провал міста при підготовці до карантинних обмежень, порушення правил карантину.

В телеграм-каналі Легитимный з початку року декілька разів згадували секретаря Харківської міської ради: зазначали про невдоволення Володимира Зеленського його роботою, критикували за влаштування святкувань Масляної під час карантину або за тиск на журналістів.

Більш активно поширював матеріали з ознаками чорного піару проти Ігоря Терехова телеграм-канал Шептун. Це знову критика за святкування під час карантину, бюджетний піар, зв’язок з Арсеном Аваковим.

Не оминув увагою політика ще один телеграм-канал Резидент, риторика повідомлень є ідентичною до попередніх каналів, проте тут публікуються ще й дописи про корупцію з боку секретаря міської ради.

З кожним днем інформації подібного характеру з’являється все більше, і стає все більш різноманітнішою, використовуються нові канали. Проте критика та чорний піар стосуються не лише  Ігоря Терехова.

21 квітня 2021 року в мережі Фейсбук була створена публічна сторінка Первая столица. З 7 травня на ній було розміщено 26 рекламних дописів на загальну суму 585 доларів США. 6 дописів мають ознаки «чорного піару» проти Михайла Добкіна, серед них: вимога Добкіним звільнити Сергія Антоненка, звинувачення потенційного кандидата в розповсюдженні недостовірної інформації та політичному піарі 9 травня, попередження про позов до суду та підозра у підкупі журналіста для провокації  проти Ігоря Терехова. Всі інші дописи зображують різноманітні локації міста або носять ознаки джинси на користь Ігоря Терехова.

Ще одна сторінка, з якої також поширюються публікації з ознаками чорного піару проти Михайла Добкіна є спільнота Харків - це Україна. Серед контенту, який рекламується зі сторінки, є меседж про підтримку Добкіним Ріфмайстера, присвоєння кандидату статусу «ворога» разом з Арсеном Аваковим (одночасно їх називають друзями Петра Порошенка), а також тролінг його заяву про участь у виборах, під час урочистих заходів 9 травня.

Директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міської ради створив канал на Youtube та спільноту в Facebook під назвою Юрий Сидоренко "Игристый Сидр". Наразі на каналі в ютубі вже є 6 відео, які мають однойменну назву – «Игристый сидр». В кожному відео значна увага приділяється Михайлу Добкіну. В першому випуску Добкін критикується за розповсюдження даних з фейкових соціологічних досліджень, а також звинувачується Аліна Мустафаєва у вимозі від Ігоря Терехова отримати посаду голови Департаменту охорони здоров’я, на що отримала відмову і домовилась з Добкіним взяти участь в «медіамочилові» Терехова. У другому випуску наводиться цитата Михайла Добкіна про те, що містом не може управляти людина, яка не може керувати своєю сім’єю, після чого вставляються відео з його братом Дмитром під час засідань Верховної Ради України. Пан Сидоренко натякнув, що у Михайла Добкіна може бути «серйозна залежність» та те, що він був нещирим під час інтерв’ю, а все через те, що він досить часто шмигав носом та почісував його. Також голова департаменту вказав, що якщо пан Добкін не може впоратись зі своєю вагою, то чи зможе він впоратись з містом. У третьому випуску Юрій Сидоренко розбирав старі інтерв’ю Геннадія Кернеса, з яких робив висновки, що дружба Кернеса та Добкіна вже закінчилась, висміяв партію «Христианські соціалісти» та звинуватив Добкіна у відсутності на кладовищі під час 40 днів з дня смерті Кернеса. У четвертому випуску розповідається про те, як «не зайшла» харків’янам газета Добкіна, а сам він колись «кинув Харків», про те, що підпали автомобілів працівників видання «Время Добкина» були підлаштовані для піару та дестабілізації ситуації разом з тітушками. А також Аліна Мустафаєва була звинувачена в співпраці з Добкіним та роботі на підприємствах, які не сплачують податки та заробітні плати працівникам. П’ятий випуск зробив акцент на тому, що Михайло Добкін поїхав в Київ, а в Харкові майже не буває. Політика звинуватили в крадіжці землі, показали перепалку з Бориславом Березою, де використовувалась нецензурна лексика. В шостому випуску було вказано, що Михайло Добкін провів «висування на костях», тобто під час урочистостей 9 травня, а також те, що він співпрацює з прихильниками Харківської народної республіки.

У мережі Фейсбук також створена група Харьков без Добкина, її учасниками є 4700 користувачів соціальної мережі. В описі групи зазначено: «Добкін М.М. є провокатором від «руського миру» під час проведення Революції Гідності він закликав розстрілювати патріотів, які стоять за цінності демократії. Добкін організовував поїздки тітушок до Києва. Добкін не гідний жити в нашому місті, його місце біля своїх покровителів – в Ростові на дачі у Януковича. І це буде для нього найкращий варіант тому, що такі нелюди повинні бути покарані за всією суворістю воєнного часу!». Основною тематикою дописів у групі є інформації з ознаками чорного піару проти Добкіна.

Телеграм-канали також приділяють немало уваги персоні Михайла Добкіна. Так на каналі Тайны депутата розміщувалась інформація про відпрацювання грошей Віктора Медведчука, замовлення піару в ЗМІ, співпрацю з Анатолієм Шарієм, «замовлення» тітушок у Ківи.

Слід також зазначити, що на багатьох інших анонімних каналах, що мають десятки або сотні тисяч підписників, фігура Михайла Добкіна висвітлюється або нейтрально або позитивно.

До дня голосування ще більше 5 місяців, до висування та реєстрації кандидатів – 4. Величезна кількість інформаційних матеріалів, направлених на піар кандидатів, вказує на те, що зацікавленість до участі у виборчих перегонах висока. Засилля ж чорного піару та намагань дискредитувати кандидатів або ж просто поширювати негативну інформацію про них – акцентує увагу лише на тому, що виборчі перегони будуть дуже конкурентними.