П’ять обласних організацій партій на Миколаївщині станом на квітень проявляють активність у соціальних  мережах та інформують про свою діяльність. Серед головних їхніх тем можна виокремити: звіти депутатів обласної ради, робота партій в регіоні, допомога у зв’язку з коронавірусом, прийом членів до складу партій. У той же час, три політичні сили використовують політичну рекламу у Facebook, яка охопила до чверті мільйона мешканців області.

Соціальні мережі в політичній активності партій або політичних діячів відіграють велику роль. Маючи розповсюдженість у різних соціальних мережах та велику кількість підписників, політичні сторінки та акаунти швидко поширюють потрібну їм інформацію, напрацьовують впізнаваність та намагаються впливати на електоральні вподобання. Політичну активність в соцмережах стимулює і світова пандемія, і наближення місцевих виборів. А під час виборчого процесу активність зросте у кілька разів. Крім того, використовуючи рекламу, політичні суб’єкти можуть дуже вузько таргетувати її на людей відповідно до їхніх інтересів, зайнятості, місця проживання тощо. Й у виборчих умовах, реклама в соцмережах може використовуватись як інструмент витрачання незаконних коштів для виборчої агітації. Дані кошти часто не відображаються у звітах виборчих фондів та по суті порушують вимоги щодо ведення передвиборчої агітації. Наразі варто вже звертати увагу, які політичні суб’єкти проявляють активність, яку вони мають розгалуженість по соціальних мережах та чи використовують рекламні інструменти у Facebook.

Активність партій в соціальних мережах

Відповідно до Виборчого кодексу України вибори обласних та міських рад (міста з кількістю виборців 90 тис. і більше) проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками кандидатів у депутати у багатомандатних виборчих округах. Тобто роль партій буде ключовою, адже, по суті, в такі ради буде відсутня функція висуватись самостійно без партій. В нашій області це стосується Миколаївської міської та обласної рад.

Згідно з результатами парламентських виборів 2019 року та з огляду на останні соціологічні опитування в Миколаївській області відносно велику підтримку мають партії: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська Солідарність”, ВО “Батьківщина”, Партія Шарія, “Голос”, “Наш край”, “Сила і честь”, “Опозиційний блок”, Радикальна партія. Аналіз соціальних мереж показує, що у міжвиборчий період не всі політичні сили проявляють активність. Якщо подивитись на активність в соціальних мережах за останній календарний місяць, то можна виділити п’ять активних партій: “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, ВО “Батьківщина”, “Наш край” та Партія Шарія.

“Слуга народу” відповідно до аналізу не має сформованої партійної структури на місцях. Обласна партія має дев’ять акаунтів у соціальних мережах: чотири групи та три сторінки у фейсбуку, один канал в інстаграмі та ютуб-канал. Але змістовне інформування на даних каналах  стосується переважно загальнодержавних проблем. Крім того, відповідно до даних ЄДР партія не має юридично зареєстрованих осередків в області. А якщо повернутись до виборів у ОТГ 22 грудня 2019 року, то висування кандидатів відбувалось не районними осередками, а центральним апаратом. І висування, наприклад, до Веснянської ОТГ, відбувалось у Києві, про що були повідомлені члени територіальної комісії. А законодавчо на такі новели вплинув новий парламент, чим, звісно, здивував багато політичних сил, які впродовж великого проміжку часу займались розбудовою партійної структури на місцях. У той же час, наразі “Слуга народу” має достатньо інструментів для поширення інформації: дев’ять каналів у соцмережах, які мають загально 35 тисяч підписників і де за останній місяць розміщено 575 дописів. Також, варто звертати увагу і на депутатів-мажоритарників, які представляють виключно партію “Слуга народу” та можуть виступати рупором цієї політичної сили.

Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" має також дев’ять каналів у соцмережах. Це три сторінки та одна група у фейсбуку, один телеграм канал, два акаунти в інстаграмі та один ютуб-канал. Загальна кількість підписників партії в цих соцмережах 44 513, а за останній місяць було опубліковано 208 дописів. Обласна сторінка інформує про кадрові зміни. Так, в обласній організації партії змінився керівник – ним став народний депутат VIII скликання Вадим Підберезняк. Також за останній місяць партія інформує про новини та роботу районних осередків партії, благодійну допомогу у зв’язку з пандемією, роботу депутатів партії рад різних рівнів та негативну позицію щодо відкриття ринку землі. Слід додати, що до загальної статистики партії увійшла активність і молодіжного крила обласного представництва.

“Європейська солідарність” має в своєму активі одну сторінку та одну групу у фейсбуку. Загальна кількість підписників у каналів – 2996, а загальна кількість дописів за останній місяць – 137. Обласна організація партії на своїх ресурсах інформує про діяльність окремих депутатів Миколаївської обласної та міської рад, лідера партії Петра Порошенка та про благодійну діяльність щодо протидії поширення коронавірусу. Так, партія у рамках волонтерського проекту «Солідарність – доброта об’єднує» від Фонду Порошенка розносить продуктові набори для пенсіонерів, людей з інвалідністю та багатодітних родин. Слід підкреслити, що партія заявляє про першочергове обслуговування громадян, які подали заявку через сайт v2020.org.ua або ж звернулися за телефоном гарячої лінії.

Політична партія “Наш край” має дві сторінки у фейсбуку з загальною кількістю підписників 2344. За останній місяць в соцмережах партії було опубліковано 125 дописів, які переважно висвітлювали роботу депутатів обласної ради від партії “Наш край” та їхні звіти про роботу. Зокрема, публікували інформацію про конфліктну ситуацію обласної адміністрації та обласної ради щодо виділення коштів на боротьбу з коронавірусом. Партія інформує про економічні наслідки пандемії та власне бачення щодо вирішення даної проблеми. Також, представники партії долучились до фінансової та матеріальної допомоги медичним закладам області.

Партія Шарія відповідно до аналізу соціальних мереж також доволі активна. Партія інформує щодо перебігу пандемії в місті, про діяльність партійної приймальні та організовує флеш-моби і акції. Обласна організація політичної сили закликає вступати до партії та в умовах карантину робить це дистанційно. Крім того, на каналах почала з’являється партійна активність з районів, що свідчить про розгортання регіональної роботи. Загалом, обласне представництво має присутність у фейсбуку,  інстаграмі, телеграмі та ютубі. У телеграмі крім каналу, партія має і чат, куди входять 983 учасника. Всього обласна організація партії в соцмережах має 5447 підписників та опублікувала 145 власних дописів.

Загалом перелік партійних каналів в соціальних мережах є невичерпним. Адже існують також місцеві засоби масової інформації, навколополітичні акаунти, блогери та громадські організації які пов’язують з лідерами обласних організацій партій. В свою чергу вони мають свою розповсюдженість в соціальних мережах та кількість читачів або підписників. Але даний аналіз показує не тільки присутність у соціальних мережах, а загалом хто проводить роботу у міжвиборчий період, особливо коли пандемія внесла свої корективи у формати роботи та способи комунікації.

Використання політичної реклами

Дуже важливим інструментом у соціальних мережах є використання реклами. Після того, як фейсбук відкрив дані щодо політичної реклами, це дало змогу оцінювати масштаби, кошти та цільову аудиторію, на яку спрямовані політичні суб’єкти. Громадянська мережа ОПОРА створила сервіс для аналізу політичної реклами у фейсбуку. Там є багато можливостей, серед яких – аналіз реклами відповідно до відсотка таргетингу на Миколаївську область.

Так, сервіс показує, що за останній місяць в області було запущено 88 рекламних оголошень, основною аудиторією яких стали жінки від 25 до 64 років.

Найбільше за даний період було запущено рекламних оголошень Миколаївською обласною організацією ВО “Батьківщина”. Реклама партії охопила приблизно від 174 тис. до 240 тис. мешканців нашої області, 20% з яких жінки віком 55-64. Також, сервіс показує, що рекламних оголошень партій було багато, але по часу кожна з них рекламувалась у середньому два дні. Бібліотека реклами фейсбуку показує, що починаючи з червня 2019 року загалом сторінка партії витратила на рекламу 1776 американських доларів.

На рекламу за останній місяць витрачала і політична партія “Європейська солідарність”. Рекламне оголошення було запущено 3 березня і стосувалось пошуку нових членів команди політичної партії. Загальна кількість охоплених мешканців області могла доходити до 2 тисяч осіб.

І третя партія, яка таргетувала свою рекламу на Миколаївську область, була Партія Шарія. Реклама була запущена 8  квітня і охопила до 1 тис. мешканців. Партія таргетувала мешканців виключно 18-24 років, тобто дане оголошення направлено на студентів, адже стосується підвищення стипендій. Хоча якщо взяти рекламні оголошення партії в нашій області починаючи з січня 2019 року, то можна побачити що основний ухил був на аудиторію жінок 25-44 років.

Також, аналізатор fb.oporaua.org показує й інших політичних суб’єктів, які рекламуються у фейсбуку на Миколаївщині за останній місяць. Можна побачити, що це: Ігор Дятлов, Артем Ільюк, Владислав Чайка, Вадим Підберезняк, Олександр Пасічний, Ігор Копитін та Максим Невінчаний. Але змістовний аналіз мети реклами даних політичних діячів - це привід для наступних матеріалів.

За коментарями звертайтеся:
 
 

Дослідити що і за скільки рекламують сторінки політичного змісту, отримати дані про таргетинг, охоплення, витрати можна на сайті Facebook Analyzer

Що робити, якщо натрапили у своїй стрічці на оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням? Інструкцію знайдете тут

Цікаві знахідки про політичну рекламу, комунікацію та агітацію в Facebook  та Instagram політиків та політичних сил розказуємо тут