Для мешканців Запорізької області свої дописи у соціальній мережі Фейсбук рекламували три партії та три публічні сторінки депутатів міської та обласної рад. Серед головних тем: допомога під час карантин; запрошення підтримувати партії у соціальних мережах, приєднуватись до тематичних груп; конфлікт між Президентом та мером Запоріжжя щодо продовження роботи громадського транспорту у місті для всіх категорій населення після введення Кабміном  жорсткого карантину.

Для того, аби прибічників партій ставало більше, одним з інструментів у соціальних мережах є використання реклами. Минулого року фейсбук відкрив дані щодо політичної реклами і це дало змогу оцінювати масштаби охоплення, обсяги витрачених коштів та цільову аудиторію рекламних оголошень. Громадянська мережа ОПОРА створила сервіс для аналізу політичної реклами у соціальній мережі фейсбук.

У квітні 2020 року для користувачів з Запорізької області було запущено 140 рекламних оголошень, основною аудиторією яких стали жінки від 55 до 64 років.

Найбільше за обраний період рекламних оголошень запустила Партія Шарія. Реклама була таргетована переважно на жінок віком 45-54 та 55-64 роки. Пости не мали регіональної прив’язки, але спонукали підтримувати думки парті та фоловити їх у соціальних мережах. Ці оголошення були запущені в рекламу з 8, 12 та 13 квітня. Сервіс порахував, що за квітень партією було витрачено на 18 рекламних постів, таргетованих на Запорізьку область, від 18$ до 1782$.

Також активізувались сторінки депутатського корпусу Запорізької міської ради: зокрема, від сторінки Депутат Віталій Рябцев (політична фракція ВО “Батьківщина”)  було запущено 16 рекламних постів, які спонукали людей приєднуватись до різних груп у фейсбуці за районами міста Запоріжжя, аби спілкуватись, обговорювати проблеми та вирішувати їх разом, а також на тему вирішення економічних проблем після карантину. Реклама була таргетована переважно на жінок 45-54 та 55-64 років. Оголошення запускались систематично протягом всього місяця переважно на 5-8 днів. Депутат витратив за цей період від 16$ до 1584$.

Від сторінки - Депутат Михайло Прасол (міжфракційна депутатська група Володимира Буряка “Єднання”) було запущено 3 рекламних оголошення, у яких конфлікт між мером Запоріжжя та Президентом щодо громадського транспорту, про проїзд у громадському транспорті в умовах посиленого карантину та про закупку міською радою апаратів ШВЛ. Реклама таргетована на різних за віком людей, але переважно на жінок. Вона запускалась 6 і 7 квітня на 3-5 днів. За аналізом сервісу, депутатом було витрачено від 3$ до 297$ на рекламу у квітні.

У квітні на рекламу також витрачала і “Європейська солідарність”. Рекламне оголошення було запущене з 3 по 5 квітня, стосувалось комплектування продуктових наборів від Фонду Порошенка для пенсіонерів, людей з інвалідністю та багатодітних сімей. Партія витратила на рекламування цього посту від 1$ до 99$.

З політичних партій рекламуванням дописів скористались також ВО “Свобода”. У оплаченому пості вітали з Великоднем рідних загиблих у російсько-українській війні, таргетинг налаштований переважно на жінок 35-44 та 45-54 років, а витрати  - від 1$ до 99$.

З активних акаунтів депутатського корпусу Запорізької обласної ради на сервісі ми побачили сторінку Хвостака Василя Володимировича (депутатська фракція “Нова політика”), який поставив на рекламу допис про допомогу медичному закладу - Шевченківській станції швидкої медичної допомоги, де він закликає допомогти як громадян, так і пише, що разом з депутатом фракції “Нова політика” в обласній раді, Віктором Коцюбою виділили 180 тисяч грн на потреби медичного закладу. Допис рекламувався з 23 квітня по 1 травня, був таргетований винятково на жінок.

Варто зауважити, що серед політичної реклами за квітень у Запоріжжі також помітною була тема конфлікту між Президентом та мером Запоріжжя щодо продовження роботи громадського транспорту для всіх категорій населення після введення Кабінетом Міністрів України жорсткого карантину.

Глава держави звернув увагу на те, що мер міста Запоріжжя - Володимир Буряк - запускає громадський транспорт після постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року про заборону пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі для всіх категорій громадян. За кілька днів Володимир Буряк отримав повістку за відкритою кримінальною справою.

Вже 13 квітня була запущена петиція до Президента України про те, що містяни просять припинити переслідування мера Запоріжжя через дозвіл роботи громадського транспорту для всіх категорій громадян після рішення уряду. І саме вона була поставлена на таргетовану рекламу в межах Запорізької області від інформаційного-розважального порталу “Плотина”.

Сюжет про цю петицію був випущений в ефір місцевим телеканалом TV5 (кінцевий власний Рінат Ахметов) ще 10 квітня. Окрім інформаційно-розважального порталу “Плотина”, ситуацію між Президентом та мером Запоріжжя щодо громадського транспорту ставили на рекламу такі сторінки, як: “Ярослав Гришин и Партнеры”, “Запорожье - ЗА Буряка”.

Також варто відмітити, що у Запоріжжі з лютневої сесії міської ради була створена міжфракційна група Володимира Буряка “Єднання”, яку з квітня також почали згадувати з допомогою рекламних постів у фейсбуці.

Аналізатор fb.oporaua.org показує й інших політичних суб’єктів та навколополітичні теми, які рекламуються у фейсбуці для користувачів із Запорізької області.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua