У квітні 2020 року на заклик міського голови Запоріжжя було створене міжфракційне об'єднання, до якого увійшли 10 опозиційних депутатів. З моменту свого утворення кількісно своїх членів втратили фракції «УКРОП» та «Європейська солідарність». Тим часом, у соціальних мережах вже відстежується активність місцевих політичних партій, що можна розцінювати як підготовка до передвиборчої агітації на місцевих виборах восени. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Під час чергових місцевих виборів в Україні у 2015 році лідери виборчих перегонів серед політичних партій за даними Центральної виборчої комісії розподілилися в Запорізькій міській раді таким чином:  «Опозиційний блок» – 62 902 голосів; «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» - 28 595; «Нова політика» – 27 692; «Європейська солідарність» (на той момент  «Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 27 404; «Наш край» (20 981); «Об’єднання «Самопоміч» – 18 611; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 18 156. 

Згідно з встановленими законодавством вимогами до міськради було обрано 64 депутата та створено 7 депутатських фракцій. ОПОРА дослідила, які змінили відбулися у їхньому складі станом на 1 квітня 2020 року.

Після обрання найбільше депутатів (а саме – 20 людей) увійшло до фракції «Опозиційний блок». Наступними за чисельністю в міській раді стали депутатські фракції «Нова політика» (9 депутатів), «УКРОП» (9), «Європейська солідарність» (8). По 6 членів та членкинь отримали фракції «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край» та ВО «Батьківщина».

Посаду міського голови Запоріжжя здобув самовисуванець Володимир Буряк, який отримав підтримку партії «Опозиційний блок». Саме ця політична сила увійшла до складу сформованої більшості навколо очільника міськради (20 депутатів). Компанію їй склали представники партій «Нова політика» (9 депутатів) та «Наш край» (6 депутатів). Інші фракції перейшли до опозиції. Вони майже повним складом (за винятком одного депутата з «Європейської солідарності») відмовилися голосувати за кандидатуру Руслана Пидорича від партії «Нова політика» на посаду секретаря Запорізької міської.

Станом на квітень 2020 року в міськраді залишається сім фракцій з тих, які були утворені на початку скликання. Проте, змінився кількісний склад двох з них: «УКРОП» тепер нараховує 5 депутатів замість 9, а «Європейська солідарність» — 6 замість 8. 

Динаміка персональних змін у фракціях дещо інша.

«Опозиційний блок»: Роман Омельянович написав заяву про дострокове складання депутатських повноважень у зв’язку зі своїм призначенням на посаду керуючого справами виконавчого комітету. Замість нього до складу фракції увійшов Микола Володьков.  На підставі  призначення головою Хортицької районної адміністрації таку ж заяву написав Олександр Пшеничний, його місце зайняла Зінаїда Гальчинська.

«Нова політика»: У зв'язку зі смертю Віктора Великого до фракції було включено Дениса Васильєва.

«Європейська солідарність»: 24 грудня 2015 року після того як Ірина Клєц проголосувала за кандидатуру від більшості Руслана Пидорича (всупереч одноголосному рішенню фракції не брати участі в голосуванні), її виключили зі складу політичної сили, однак вона залишилася депутаткою міськради як позафракційна. Також залишився позафракційним  В'ячеслав Зайцев, після того як у квітні 2019 року вийшов із фракції на підставі участі у виборах до Верховної Ради від політичної партії «Голос».

«Наш край»:  Свої повноваження як депутата міськради склав Володимир Кальцев, оскільки був обраний народним депутатом за списком партії «Опозиційна платформа – за життя». Його місце зайняв наступний у партійному списку Ігор Воєводін.

ВО «Батьківщина»: Геннадій Фукс написав заяву про дострокове складання депутатських повноважень. Замість нього  до фракції включено Олександра Вєдєнєєва.

«УКРОП»: Попри заяву Дмитра Сірого про неправомірність цього рішення – 15 листопада 2016 року його було виключено зі складу фракції. Офіційним формулюванням підстави для цього стала «солідарність» у голосуванні згаданого політика з інтересами «Опозиційного блоку». Цього ж місяця фракцію полишила Катерина Константинова, пояснивши свої дії тим,  що в партії склалася неконструктивна атмосфера, яка заважає продуктивно працювати. В квітні 2018 року з фракції вийшов Геннадій Наумов. Наразі всі троє депутатів залишаються в міській раді в статусі позафракційних. У грудні 2019 року з життя пішов Сергій Балашов.

У фракції «Об'єднання «Самопоміч» жодних змін не відбулося.

В січні 2020 року під час проведення сесії міської ради Володимир Буряк закликав депутатів об'єднатися і створити міжфракційне об'єднання. Зокрема він зазначив: «Це міжфракційне об'єднання, якщо воно буде створено, буде каменем у фундаменті, основою того руху, який я поведу на вибори місцеві міста Запоріжжя».

Нагадаємо, що 2 листопада 2015 року в Єдиному реєстрі громадських формувань під номером 1446548 була включена політична партія «Партія Володимира Буряка «Єднання». За даними моніторингу реєстраційних даних «Ring» до 16 січня 2020 року ця партія мала назву «Єднання», в якій не згадувалися ім'я та прізвище міського голови.

Згодом сформувалася міжфракційна депутатська група Володимира Буряка «Єднання», до якої увійшли представники фракцій: «Об’єднання «Самопоміч» (Олена Галкіна, Олег Германюк, Олег Корольов), «УКРОП» (Олег Коломоєць, Михайло Прасол, Геннадій Старцев, Олена Сідельникова, Руслан Ярошенко), «Опозиційний блок» (Олександр Ніколаєнко) та позафракційні Геннадій Наумов і Дмитро Сірий. Ці політики доповнили більшість в міській раді, зменшивши кількість депутатів в опозиції, серед яких залишаються фракції «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина».

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]