Фальсифікація виборчої документації та перешкоджання роботі спостерігача – у  Житомирські області у день виборів спостерігачі ОПОРИ написали 2 заяви до поліції. За одним фактом вже відкрили кримінальне провадження, ще по одному тривають перевірки.

Перший факт був зафіксований у Бердичеві, ОВО №63 на дільниці №181244.  До завершення голосування члени дільничної комісії розписалися в порожньому протоколі без встановлених результатів. 

«О 19.00 год  я приїхав на цю дільницю, бо було повідомлення про те, що члени ДВК заповнили протоколи і підписали їх без підрахунки голосів. Я звернувся до секретаря і вона мені дійсно показала цей протокол. Потім підійшов голова ДВК і сказав сховати документ. Після чого я викликав слідчо-оперативну групу, коли вони приїхали було вже 19:55 і голова ДВК не пустив слідчо-оперативну групу сказав, що він закриває дільницю для підрахунку голосів», – розповів спостерігач ОПОРИ у ВО №63 Андрій Архіпов.

Спостерігач знаходився у приміщення ОВК поки комісія не завершила підрахунок голосів. Потім знову викликав поліцію та написав заяву. Також члени ДВК неодноразово забороняли спостерігачу проводити фото та відео зйомку. 

За вказаним фактом поліція відкрила кримінальне провадження.

«Відкрито 2 кримінальні провадження. Одне про те, що виборець виніс бюлетень за межі виборчої дільниці. По другому випадку: на одній із виборчих дільниць у Бердичівському окрузі члени комісії розписались у протоколах, які ще були чисті. Зараз по цим фактам проводяться перевірки і після всіх заходів ми вже будемо кваліфікувати дії. Якщо по Бердичівському випадку інформація підтвердиться і там є якісь маніпуляції, то стаття 158 фальсифікація виборчої документації вона передбачає покарання від 7 до 10 років ув’язнення. По фактам перешкоджання роботі спостерігачів зараз проводиться перевірка і буде визначена кваліфікація цих подій», – зазначив начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко.

Начальник поліції зазначив, що перевірки тривають за фактом перешкоджання роботі короткотермінової спостерігачки ОПОРИ, якій на дільниці №181432 у Житомирі, ОВО №62 члени комісії  забороняли проводити фото та відео зйомку у приміщенні дільниці, а голова комісії Василь Стужук застосував фізичну силу.  

«Я знімала відео, як члени ДВК пакують виборчу документацію. Голова сидів в стороні, почав до мене кричати, що я маю в нього питати дозволу на зйомку, потім підійшов і схопив мене за плечі і штовхнув», – розповіла спостерігач ОПОРИ. 

Також голова ДВК відмовлявся надавати копію протоколу спостерігачам, які працювали на дільниці. По завершенню підрахунку голосів,  на місце події була викликана слідчо-оперативна група і спостерігачі ОПОРИ написали заяву до поліції. Поки голова та члени комісії повезли виборчу документацію до ОВК, поліція опитала спостерігачку ОПОРИ та  свідків. Потім до ДВК повернувся і голова, який теж давав свідчення правоохоронцям.

«Ситуація, що сталася зі спостерігачем ОПОРИ на виборчій дільниці №181432, показує незнання повним складом дільничної виборчої комісії своїх обов’язків та вимог закону щодо прозорості виборчого процесу: члени комісії не розуміли важливості дій спостерігача і заважали йому фіксувати на відео процедурні порушення, що відбувалися на ДВК. Дії голови ДВК №181432 не мають залишитися безкарними – його має бути притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 157 Кримінального кодексу України «перешкоджання діяльності офіційного спостерігача». Це дозволить на практиці продемонструвати, чим закінчується перешкоджання війдеозйомці на виборчій дільниці – запобігти таким інцидентам на майбутнє. Поліція була викликана вночі на дільницю, опитала потерпілу та іншого спостерігача – свідка. За даним фактом поліцією наразі проводиться перевірка та аналіз на предмет наявності у діях голови ДВК складу кримінального правопорушення з подальшим можливим його внесенням в ЄРДР. Ми будемо контролювати розгляд заяви про злочин, щоби винні особи не уникнули відповідальності», – зазначає Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

ОПОРА продовжує слідкувати за процесом розслідування цих фактів.

Відповідно до ч.3 ст. 158 Кримінального кодексу України: «Викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, про підсумки голосування в межах виборчого (територіального виборчого) округу на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму або незаконне знищення чи псування виборчої скриньки з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей -караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Відповідно до п.2  ч. 9 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право: робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, на Житомирщині члени дільничних комісій виправляли дані протоколу в приміщенні ОВК, а у Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення. 

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)