У Житомирі ОВО №62 на дільниці №181432 спостерігачу ОПОРИ члени дільничної виборчої комісії забороняють фіксувати на відеопроцес підрахунку голосів та перешкоджають в роботі. 

«Я знімала на відео процес підрахунку голосів. Не зважала роботі членам комісії. Голова комісії сказав, що я не маю права фотографувати і маю питати в нього дозволу на зйомку.  Перешкоджали як члени ДВК так і інші спостерігачі», – розповіла спостерігач ОПОРИ. 

Голова ДВК перешкоджав зйомці відео. 

«Ви спостерігач, а не кореспондент. Це робочий процес. Сядьте будь ласка і сидіть. Ви не маєте права фотографувати ходить»,  – зазначив голова ДВК.

Відповідно до п.2  ч. 9 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право: робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, у Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення. У Бердичеві члени ДВК до завершення голосування вже підписали порожній протокол, також члени ДВК забороняли спостерігачу ОПОРИ фіксувати процес підрахунку голосів на відео.  У Коростені на дільницях затримали 4 журналістів, у поліції кажуть: ймовірно посвідчення підроблені. У Житомирській області на дільницях виборці голосують без паспортів, 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)