14 липня Центральна виборча комісія замінила голову окружної виборчої комісії № 181 з Тетяни Гаєвої на Сергія Бражника. 15 липня на 181 ОВК пройшло засідання, під час якого Сергій Бражник прийняв присягу, а Тетяна Гаєва викликала поліцію. 

14 липня 2019 ЦВК своїм рішенням № 1652 звільнила голову 181 ОВК Тетяну Гаєву (суб'єкт подання — партія «Громадянська позиція») з посади голови комісії без припинення членства у зв'язку з систематичним невиконанням покладених на неї обов'язків і призначила замість неї Сергія Бражника (суб'єкт подання — Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»).

Після того, як новий голова прийняв присягу, члени комісії попросили Тетяну Гаєву передати йому печатку і ключі від сейфу. Вона це зробила, але після того викликала на дільницю поліцейських, яким написала заяву про незаконне заволодіння печаткою і неправомірність прийняття повноважень Сергієм Бражником. Мотивувала вона це тим, що під час засідання, на якому Бражник прийняв присягу, не було постанови Центральної виборчої комісії про його призначення з мокрою печаткою, а були лише її скановані та електронні копії.

«В п'ятницю, 12 липня, суб'єкт мого подання, партія «Громадянська позиція», подала до ЦВК подання на мою заміну. Зараз у Києві (суб'єкт подання) розбираються, як так вийшло, що мене повідомили про мою заміну, а суб'єкт подання — ні. Саме в Києві мені сказали викликати поліцію, бо поки немає мокрої печатки, цей документ не є офіційним документом», — заявила екс-голова 181 ОВК Тетяна Гаєва.

«Колишня голова 181 окружної виборчої комісії систематично не виконувала своїх обов'язків — до цього часу не заключені договори і не виготовлені таблички, немає договорів на канцтовари. Наша комісія неодноразово голосувала за те, щоб Тетяна Ігорівна працювала. Вона залучає невідомих осіб, бухгалтерів ми до цього часу не бачили. Нікого не має і нічого не робиться. Не підписуються і не надсилаються в Київ в тому числі і постанови, які ми приймаємо на комісії. Дивлячись на все це і розуміючи, що вибори можуть бути зірвані, так як суб'єкт подання не звертався з поданням про заміну, ми звернулися до ЦВК з вимогою замінити голову. ЦВК своєю постановою № 1652 прийняла рішення замінити голову ОВК 181 Гаєву Тетяну Ігорівну на члена цієї комісії Бражника Сергія Васильйовича, а Гаєву залишити членом комісії», — прокоментував голова 181 ОВК Сергій Бражник.

11 липня у приміщенні цієї ж ОВК спостерігачка ОПОРИ стала свідком того, як між секретарем комісії Сергієм Шатохіним і тодішньою її головою Тетяною Гаєвою сталися суперечки — секретар вимагав від голови проставити печатки на документах комісії. Після сутички Тетяна Гаєва викликала поліцію.

«Я не відбирав печатку, вона не є приватною власністю голови комісії, ставиться на всі документи безперешкодно. Те, що Тетяна Ігорівна намагається своїми діями заблокувати і зупинити роботу комісії, вже, якщо чесно, сидить в печінках. Представник «Спецзв'язку» завжди приїжджає з другої до п'ятої, але в цей день він приїхав раніше з невідомих причин, Тетяна Ігорівна про це не попереджувала. Я не встиг підготовити документи на відправку, тому частину документів готував при голові комісії. Ця частина документів Гаєвій не сподобалась, тому що там були зразки підписів нового бухгалтера і заступниці голови. Тетяна Ігорівна намагалась забрати печатку, поклала її в сумку і хотіла винести з дільниці. Я взяв печатку і поставив її на документи комісії, маючи на це повне право, як секретар. Стверджувати, що я забрав печатку, не можна, бо печатка їй не належить», — прокоментував секретар 181 ОВК Сергій Шатохін (суб’єкт подання «Радикальна партія Олега Ляшка»).

«Ситуація сталась наступна: мені Сергій Анатолійович не сказав, що збирається відправляти документи в Київ. Я поставила печатку на постановах і протоколі засідання комісії, але коли  він дав мені документ про право підпису для заступниці голови і нового бухгалтера, з яким у мене немає договору, я сказала, що не буду цього робити. Я поклала печатку поряд із собою і він підійшов, вихопив її і побіжав ставити», — заявила Тетяна Гаєва.

До цього на ОВК №181 декілька разів викликали поліцію через конфлікти членів комісії і голови і суперечок на засіданнях. Члени ОВК двічі, 18 червня і 11 липня звертались до Центральної виборочої комісії з проханням замінити голову.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)