Під час чергового засідання окружної виборчої комісії №181 на Харківщині, до якої вже декілька разів викликали поліцейських, знову конфліктна ситуація. На цей раз — через присутність на засіданні чоловіка, який назвав себе юристом ОВК, але не показував договір.

24 червня комісія 181 виборчого округу (місто Зміїів, Зміївський район, частина Харківського району) проводила своє чергове засідання, під час якого на місце поруч з головою вийшов чоловік, який назвав себе юристом. Члени ОВК попросили його показати договір та інші документи, які підтверджують його повноваження. Після суперечок комісія призупинила засідання, а її члени викликали поліцію.

«Сьогодні після початку засідання окружної комісії на нього увірвався невідомий чоловік, представився начебто юристом. Він представився юристом нашої ОВК, хоча ніхто з членів його в очі не бачив, сів на місце головуючого, почав розповідати кому і шо робити. Декілька членів запитали, що він тут робить, ніяких документів він не показував. Його попросили вийти з приміщення, він вийшов, але стояв і бився в двері, чим заважав проведенню засідання. Після того, як ми зрозуміли, що він сам не піде, мені довелось викликати поліцію», ‑ прокоментував Денис Челапко, член ОВК №181 (суб’єкт подання політична партія «Відродження»).

Після приїзду поліції договір з чоловіком знайшли, але на ньому був відсутній підпис самого юриста. Поліцейські опитали всіх учасників події, після чого засідання продовжилось. Голова цієї ж комісії Тетяна Гаєва (суб’єкт подання політична партія «Громадянська позиція») написала заяву до правоохоронців на дії Сергія Шатохіна, який був секретарем цієї комісії  під час президентських виборів, але зараз не входить до складу ОВК.

«Я подала заяву до поліції на Шатохіна — людина прийшла як журналіст і заважала проводити засідання, коментувала. Він прийшов як журналіст і має право мовчки сидіти, а члени комісії сиділи і дивились на нього», прокоментувала Тетяна Гаєва, голова ОВК №181.

Під час другої частини засідання члени комісії проголосувати за те, щоб обрати головуючою на ньому нову заступницю голови ОВК, Вероніку Межерицьку (суб’єкт подання політична партія «Європейська Солідарність»), склали акт на Тетяну Гаєву за те, що вона, на їх думку не підписувала постанови комісії, а також проголосували за те, щоб знову звернутись до ЦВК з проханням замінити голову комісії.

Нагадаємо, 19 червня член ОВК № 181 на Харківщині звернувся до поліції через «зрив засідань комісії».

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)