Члени окружної виборчої комісії № 181 15 червня прийняли постанову №8, в якій звернулись до Центральної виборчої комісії щодо заміни голови ОВК. При цьому за прийняття постанови голосували менше членів комісії, ніж мало бути за законом.

Голову ОВК Тетяну Гаєву просять замінити через те, що вона, за словами членів комісії, не виконала перереєстрацію юридичної особи, не уклала договори з технічним персоналом —системним адміністратором і бухгалтерами і не організувала роботу комісії.

Окремо члени комісії висувають звинувачення на адресу Гаєвої у тому, що 10 червня 2019 року вона допустила складення присяги Оленою Пуховою, яка не є членом цієї виборчої комісії.

«При всьому тому, що наша комісія вже більше трьох тижнів як існує, збирались два рази. За той тиждень, який пройшов з того моменту, як ця голова прийняла присягу, вона не збирала засідання, не перевела юридичну особу і не зробила собі право підпису. У нас виходить, що немає людини, яка юридично має право підпису — відповідно вона не може заключати договори, ні з бухгалтером, ні з сісадмінами, ні кошторис затвердити. Вона цим зовсім не займалася. Вона коли стала головою, проявила свої амбіції там де непотрібно, а там де потрібно перевірити, як може Пухова, яка не є членом ОВК,  приймати присягу, не зреагувала. Я вважаю, це найбільше порушення, яке може бути. Я боюсь, що за це можуть повністю розформувати нашу комісію», — заявив член ОВК №181 Сергій Бражник.

При цьому за прийняття відповідної постанови проголосували не дві третини від загального складу комісії, як має бути за законом (мінімум 12), а лише 10 членів з 18.

«Було 12 або 13 людей, проголосували «за» — 10», — підтвердив член ОВК №181 Сергій Бражник.

Голова ОВК звинувачення на свою адресу відкидає і говорить про блокування роботи комісії її членами.

«Моя позиція така, що комісія просто хоче поставити людину, яка буде для них зручна, буде робити так, як скажуть, а не той, який робить все за законом. Вони кажуть, що я не перереєструвала (юридичну, прим. ОПОРА) особу на себе, але я в п’ятницю оплатила збір, прийшла в адміністрацію і мені сказали, що людини, яка може перереєструвати, до вівторка не буде, а інші реєстратори всі у відпустках. В мене на руках квитанція про оплату збору. Про систему «Вибори» 񠬈 це заключає Київ договір з «Укртелекомом», я тільки заключаю договори на установку телефонів і інтернету для зв’язку. Просто це блокується робота ОВК членами комісії», — прокоментувала Тетяна Гаєва.

Нагадуємо, відповідно до ч. 9 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин членів складу комісії. Рішення про заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії не тягне за собою припинення повноважень цих осіб як членів відповідної виборчої комісії.

Згідно з п.4.2 Постанови ЦВК від 18 квітня 2013 року № 81 «Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України» зазначене подання вноситься за підписом голови, заступника голови виборчої комісії або головуючого на відповідному засіданні виборчої комісії та засвідчується печаткою цієї комісії. До подання додаються не менш як два рішення виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови чи секретарем цієї комісії покладених на нього обов’язків, а також витяг з протоколу засідання виборчої комісії, на якому розглядалося питання про внесення такого подання.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)