У Сумах люди, які називають себе представниками громадської  організації «Sumy - це круто», телефонують людям і говорять про підтримку організацією одного із кандидатів у 157 одномандатному виборчому окрузі Юрія Чмиря (суб'єкт висування - самовисування), а також пропонують долучитися та проголосувати на виборах.

11 липня 2019 року спостерігачу ОПОРИ зателефонувала жінка буцімто від імені громадської організації «Sumy – це круто». У ході телефонного дзвінка спостерігачу подякували за активну життєву позицію і прагнення зробити місто кращим. Відтак особа, що телефонувала, заявила, що «громадська організація «Sumy – це круто» прийняла рішення підтримати на виборах кандидата Юрія Чмиря як людину, яка спроможна вирішити проблеми і виконати наші побажання», а також запропонувала «і вам долучитись і проголосувати на виборах». На питання спостерігача, чи це така форма агітації, жінка відповіла: «ну трохи так».

Зазначимо, що до цього, спостерігач ОПОРИ, якому надійшов дзвінок, не надавав свій особистий номер представникам цієї громадської організації, а також його номеру немає в публічному доступі.

На «гарячій лінії» приймальні Юрія Чмиря ОПОРІ порадили звернутись за коментарями щодо наведеної ситуації до згаданої громадської організації: «З цього приводу звертайтесь до громадської організації «Sumy - це круто». Ви подзвонили на «гарячу лінію» Юрія Чмиря, до приймальної Юрія Чмиря».

За номером телефону, вказаному як контактний телефон громадської організації на сайті https://youcontrol.com.ua, відповів чоловік, який назвався представником громадської організації «Sumy – це круто» Миколою. Він прокоментував цю подію так: «Жодних обдзвонів громадська організація «Sumy – це круто» не робить. І керівництво нашої організації вважає, що це, мабуть, якась провокація щоб спаплюжити чесне ім'я організації «Sumy – це круто». Ми не займаємось таким».

11 липня 2019 року спостерігач від людей, які роздавали агітаційну продукцію кандидата Юрія Чмиря, отримав газету «Наша Сотня». У ній містились матеріали із ознаками замовності та без позначки «Політична реклама». Зокрема, стаття із заголовком «Голосуй за Юрія Чмиря!». Також газета містить матеріал із інтерв’ю кількох сум’ян, які пояснюють, чому саме вони будуть голосувати за колишнього очільника Сумської обласної державної адміністрації. Також деякі матеріали видання містять критику міської влади Сум.

На вулицях міста Суми також розміщено агітаційні матеріали кандидата у народні депутати у 157 виборчому окрузі: білборди, банери. Також розміщені намети кандидата, де поширюють листівки та календарики із зображенням Юрія Чмиря.

Сам Юрій Чмирь на своїй сторінці у соціальній мережі розмістив анонс пісні. У відео кандидат на даху багатоповерхівки у супроводі невеликого оркестру виконує пісню про Суми. До цього кандидат також відзначився виконанням пісні, присвяченої Футбольному центру «Барса», на мотив відомої композиції гурту AC/DC.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати передвиборчі активності кандидатів у народні депутати на позачергових парламентських виборах, які відбудуться 21 липня 2019 року. Нагадаємо, колишній голова Сумської обласної державної адміністрації та кандидат у народні депутати у 157 одномандатному виборчому окрузі Юрій Чмирь раніше отримав підтримку від громадської організації «Sumy – це круто». Зокрема, раніше вже зазначалось, що члени ГО публічно повідомили про підтримку Юрія Чмиря у поточній виборчій кампанії. Також раніше громадська організація «Sumy – це круто» розмістила на своїх наметах позначку «Громадська приймальня Юрія Чмиря».

Нагадаємо, що  відповідно до пунктів 4-7 частини 2 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація може здійснюватись,  у тому числі, у формі  оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами та проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Відповідно до частини 3 статті 68 згаданого Закону України, використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати, реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу є політичною рекламою.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про захист персональних даних», персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. За частиною 5 статті 6 згаданого закону, обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (частина 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних»).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.