30 червня 2019 року в Сумах (157 виборчий округ) відбулось родинне спортивне змагання «Родом з дитинства». До нагородження  переможців долучився кандидат у депутати в 157 одномандатному виборчому окрузі Юрій Чмирь.

Кілька тижнів поспіль громадська організація «SUMY – це круто» влаштовувала у різних районах міста спортивні змагання. 30 червня 2019 року в дитячому парку «Казка» відбувся фінальний із запланованих заходів. До участі було запрошено кілька родин, які стали переможцями у своїх районах міста. Вболівальникам пропонували заповнити анкету для участі у розіграші призів. Присутнім безкоштовно роздавали воду та солодку вату.Серед учасників організатори розігрували дві сімейні путівки на відпочинок до Туреччини, а серед вболівальників – путівку до Єгипту. Крім того, серед призів були подарункові сертифікати магазинів (на 100 гривень), сертифікати на проведення дитячих свят (на 1000 гривень), квитки в кіно тощо.

Щоб взяти участь у розіграші путівки до Єгипту та сертифікатів необхідно було заповнити анкету.

У кінці заходу на сцену піднявся ексголова Сумської обласної державної адміністрації та кандидат у депутати у 157 одномандатному виборчому окрузі Юрій Чмирь. Як він пояснив присутнім, старі світлини на сертифікатах, вручених переможцям, зображають його та його родину - родина кандидата була чемпіоном на подібних змаганнях у його дитинстві.

Організаторка заходу «Родом з дитинства» Любов Карпенко  спостерігачу ОПОРИ повідомила:

«Це була ідея Юрія Павловича Чмиря, він навіть колись в коментарі писав, що було б непогано відновити змагання. Ми взяли це за ідею і вирішили реалізувати проект».

За словами організаторів, спонсорами їхнього заходу виступали підприємства Сум та Сумщини.

Зауважимо, що раніше (28 червня 2019 року) на сайті громадської організації «SUMY – це круто» з’явилась інформація, що організація заявляє про підтримку Юрія Чмиря.

«Віримо, що Юрій Чмирь стане дійсно НАРОДНИМ депутатом, на якого Суми чекали довгі роки, із яким у наше місто прийдуть позитивні зміни».

Інформація з відкритих джерел (інформаційний ресурс youcontrol.com.ua) свідчить, що громадська організація «Суми - це круто» зареєстрована 19 квітня 2019 року, тобто трохи менше, ніж 1,5 місяці до старту передвиборчої кампанії позачергових виборів у Верховну Раду або трохи більше, ніж за 5 місяців до, на той момент, запланованих чергових виборів. Уповноваженою особою організації є Карпенко Любов Олександрівна.

Так само Любов Карпенко  є особою, яка значиться як «спонсор» рекламних постів на підтримку Юрія Чмиря у соціальній мережі.

 

Також під час заходу, запрошуючи кандидата Юрія Чмиря на сцену, Любов Карпенко сказала:

«Ми громадська організація, яка підтримує і яка проводить весь свій рух за підтримки ексгубернатора Сумщини Юрія Павловича Чмиря. Я хочу бачити його на цій сцені як людину, яка запропонувала  реалізувати цю ідею, запропонувала відродити кращі традиції дворових змагань між родинами Сумщини».

Нагадуємо, що відповідно до пункту 7 частини 2 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборча агітація може проводитись, у тому числі, у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Водночас відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Єдиним винятком є  дозвіл поширювати у рамках агітації товари, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати.       

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.