Кандидати у народні депутати у виборчих округах Сумщини використовують нові активності під час передвиборчої кампанії. Зокрема, облаштування фотозон, участь у флешмобах та сприяння в організації масових заходів.

Наприкінці червня та на початку липня спостерігачі ОПОРИ фіксують активності кандидата у народні депутати у 160 виборчому окрузі, депутата Верховної Ради України VIII скликання Ігоря Молотка (суб’єкт висування - самовисування). Зокрема, деякі об’єкти інфраструктури на території виборчого округу ремонтуються «за сприяння» кандидата. Наприклад, на табличці, яка сповіщає про заплановану реконструкцію місцевого парку «Юність», можна вгадати натяки на прізвище кандидата. Зокрема лозунг: «Щоб руйнувати, розуму не треба. Щоб будувати, треба МолотОК» було розміщено на робочому одязі працівників, які ремонтували прибудинкову дорогу у місті Конотоп (будинок № 55 по вулиці Успенсько-Троїцькій).

За підтримки кандидата також було влаштовано святкову дискотеку у Шостці (центр 160 виборчого округу). Анонс заходу, який поширювали у соціальних мережах, містив девіз «Все буде МолотОк». Так само на заході було облаштовано фотозону, де можна було зробити світлини із табличкою «#всебуде_МолотОК» та зображеннями кандидата.

Високу активність проявляє також і кандидат у народні депутати в 157 окрузі, ексголова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь. Цей кандидат активно використовує відео у своїй агітації. Так, наприклад, на його сторінці в Facebook опубліковані відео, де працівники Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії ім. М.С. Щепкіна  театру висловлюють Юрію Чмирю свою підтримку.

Крім того, також опубліковане відео, де Юрій Чмирь виконує пісню зі словами про Футбольний центр «Барса» на музику AC/DC.

Також, як повідомлялось раніше, що представники громадської організації «Sumy це круто» назвали його «ідейним натхненником» родинного спортивного свята, де розігрувались цінні призи. Наразі намети ГО «Sumy це круто» обладнали також позначкою «Громадська приймальня Юрія Чмиря». У цих же наметах поширюють газету «Наша Сотня», де є матеріали з ознаками замовності. Зокрема, у виданні викладена програма і «пряма мова» кандидата у народні депутати  Юрія Чмиря. Решта матеріалів присвячені критиці місцевої влади та опису здобутків кандидата на посту голови обласної державної адміністрації.

Кандидат у народні депутати у 159 виборчому окрузі, депутат Верховної Ради України VІІІ скликання Андрій Деркач долучився до так званого «#trashtagmycity», тобто флешмобу, у рамках якого прибирають певне місце і оприлюднюють у мережі фото «до» і «після» прибирання.

Діяльності цього кандидата також присвячені деякі публікації у місцевій пресі (газета «Неделя»). Зокрема, висвітлюється участь Андрія Деркача у відкритті дитячого православного табору або привітання ним медиків із професійним святом. Раніше повідомлялось про привітання з Днем Конституції від імені Андрія Деркача, розміщені на сайті цієї ж газети. Публікації не містять позначки «Політична реклама», а Андрій Деркач фігурує в них, як народний депутат.

На користь кандидата у народні депутати у 161 одномандатному виборчому окрузі (м. Ромни) Ігоря Шкурата (суб’єкт висування – самовисування) на шпальтах онлайн-видання опубліковані матеріали з ознаками замовності. Зокрема, на сайті газети «Данкор», у розділі «Блоги» є 14 (станом на 06 липня 2019 року) публікацій від імені Марини Барабаш. Перша з них з’явилась 19 червня 2019 року, найсвіжіша датована 4 липня 2019 року. У цих публікаціях описуються хід виборчого процесу у 161 виборчому окрузі та зустрічі з виборцями і політичні заяви кандидата Ігоря Шкурата. Публікації не містять позначки «політична реклама».

Нагадаємо, що  відповідно до пунктів 4-7 частини 2 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація може здійснюватись,  у тому числі, у формі  оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами та  проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Відповідно до частини 3 статті 68 згаданого Закону України, використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати, реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу є політичною рекламою.

У той же час, офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів у депутати, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів у депутати (частина 4 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).    

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.