На Черкащині спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу партій «Європейська Солідарність», «Черкащани» та «Опозиційний Блок» без вихідних даних.

26 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу партії «Європейська Солідарність» без інформації про замовника, тираж та відповідальних за випуск осіб.

Зокрема, у Черкасах активісти виявили п’ять білбордів «Європейської Солідарності» на вулицях Надпільній, Благовісній, Смілянській та Добровольського. Окрім того, були зафіксовані два білборди цієї ж партії в Умані, один в Корсунь-Шевченківському та ще два на дорозі держзначення Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань на ділянці між Черкасами та Смілою.

Щодо всіх білбордів спостерігачі ОПОРИ написали заяви в правоохоронні органи. Матеріали передані в місцеві відділи поліції.  Зазначимо, що виборчий список партії «Європейська Солідарність» зареєстрований 24 червня.

26 червня активісти ОПОРИ зафіксували п’ять білбордів партії «Черкащани» без вихідних даних у Смілі. Відповідна заява відправлена у Смілянський відділ поліції.

Зазначимо, що по округу №198, в межах якого розташована Сміла, до Верховної Ради балотується директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась, який є висуванцем партії ВО «Черкащани».

26 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Черкасах два білборди «Опозиційного Блоку» на вулиці Благовісній. Активісти звернулися в правоохоронні органи, відповідні заяви передані до Черкаського відділу поліції.

Партія «Опозиційний блок» зареєстрована 23 червня.

«Білборди розміщені ще до реєстрації партій, однак згідно з частиною 1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів України», партії мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про свою реєстрацію.

А згідно з частиною 7 статті 69 друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Згідно з частиною 23 статі 74, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА звернулася в поліцію щодо політичної реклами кандидатів в депутати Євгенія КурбетаВладислава Голуба, Людмили Русаліної, Віктора ПолозоваІрини Ванникової, Олега Лисака та партії «Українська стратегія Гройсмана».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.