У п’яти округах Кіровоградщини кандидатами у народні депутати зареєструвалося 78 політика. Серед них – перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації, міський голова, заступники голів РДА, депутати міських і районних рад, держслужбовці,працівники правоохоронних органів, відомі підприємці, чинні народні депутати, громадські активісти. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували й двох кандидатів-«двійників» на двох округах. У 2014 році участь у виборах брали  82 кандидата у народні депутати.

В окрузі № 99 (центр – м. Кропивницький) балотується 15 кандидатів у народні обранці. Серед них два чинних депутати – Олександр Горбунов та Костянтин Яриніч.

Олександр Горбунов обирався до Верховної Ради України у 2014 році за списками партії «Народний фронт», входить до фракції цієї політичної сили. Депутат почав активно агітувати ще до реєстрації його кандидатом у нардепи. Зокрема, у Кропивницькому розміщені білборди із згадуванням прізвища Горбунова, а також роздають безкоштовну газету «Кропивницький.ua». Він балотується як самовисуванець.

Костянтин Яриніч у 2014 році був обраний народний депутатом в одномандатному виборчому окрузі № 99. Тоді він балотувався від «Блоку Петра Порошенка». До обрання у Верховну Раду очолював Кіровоградський обласний онкологічний диспансер, наразі виконуючим обов'язки головного лікаря є батько народного депутата Володимир Яриніч. Помічником нардепа на сайті Верховної Ради зазначений інший кандидат у народні депутати - Олександр Дануца від партії «Слуга народу». Цього разу Яриніч балотується як самовисуванець.

Олександр Дануца генеральний директор ТОВ «Прайм-Тайм», яке займається поліграфічною продукцією, друком газет та роботою інформаційного агенства. Він член виконкому міської ради міста Кропивницького, а також член політичної партії «Слуга народу». Балотується від політичної сили чинного Президента України. Під час виборів президента України Олександра Дануцу згадували у розслідуванні програми «BIHUS.info». У переписці мова йде про те, що Дануца займається підбором членів ДВК та «мотивацією».

У народні депутати також йдуть чотири депутати міської ради міста Кропивницького: Володимир Зайченко, Сергій Капітонов, Анатолій Ларін, Олександр Цертій. Володимир Зайченко – декан факультату економіки та менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету. Балотується як самовисуванець. Сергій Капітонов – директор ТОВ «Арт Медіа Принт», яке займається виробництвом канцелярських виробів, виданням газет, журналів тощо. А також пенсіонер МВС. Балотується від політичної партії ВО «Свобода». Анатолій Ларін – керуючий партнер адвокатське об’єднання «Адвокатська Компанія Ларіна Анатолія Сергійовича». Балотується від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Олександр Цертій – генеральний директор ТОВ «Альянс-Трейдинг», голова депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у міській раді Кропивницького. Він йде в депутати від цієї ж політичної сили. Ще один кандидат, Іван Марковський, був виконуючим обов’язки міського голови Кропивницького та секретарем Кіровоградської міської ради (з 24 березня 2014 до 27  листопада 2015 року). Він пенсіонер, йде у депутати від Аграрної партії.

Сергій Нестеров – керівник громадської організації «Народне коло». Член політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі». У 2014 році балотувався в окрузі № 55 (центр – м. Макіївка, Донецька область) від «Блоку Петра Порошенка». Наразі йде в парламет як самовисуванець.

Олександр Рудненко – начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління в Головному управління Національної поліції в Кіровоградській області. Балотується як самовисуванець.

Тігран Хачатрян – директор ТОВ «АРАКА», фізична особа підприємець, очолює Спілку вірмен у Кіровоградській області. Балотується як самовисуванець. У 2014 році йшов у Верховну Раду України від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» в окрузі № 102 (центр – м. Знам’янка).

Марина Осіпова – помічник-консультант народного депутата України Дмитра Лінька, суб’єкт висування – політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка». Олександр Персіянов – безробітній, безпартійний, проживає в Київській області. Він балотується від політичної партії «Сила і честь». Олексій Чалий – завідувач проктологічного відділення Обласного клінічного онкологічного центру Кіровоградської обласної ради. Суб’єкт висування – політичнапартія «Громадянська позиція». Олег Шевченко – головний інженер підприємство об’єднання громадян Кропивницьке «Учбове-виробниче підприємство українського товариства сліпих», безпартійний. Балотується від політичної партії «Опозиційний блок».

В окрузі № 100 (центр – м. Бобринець) балотується в депутати 12 кандидатів. Серед них і чинний нардеп Станіслав Березкін, який уже двічі обирався по цьому окрузі. Як повідомляла ОПОРА, На власному сайті нардеп не звітує перед виборцями, а розповідає про благодійну допомогу: передачу медичного обладнання, книг та подаровані візки для людей з інвалідністю. Також про організовані свята для дітей з Кропивницького району тощо. Останні новини про парламентську діяльність датуються 2017 роком. Він балотується як самовисуванець.

Володимир Духно – начальник управління захисту економіки Національної поліції в Кіровоградській області, безпартійний. Балотується як самовисуванець. Юрій Кожушко – директор асоціації фермерського господарства «Віка», член політична партії Радикальна партія Олега Ляшка. Він балотується від цієї політичної сили. В цього окрузі зареєстрована два кандидата – «двійника».Тетяна Добрянська – фізична особа підприємець, безпартійна, проживає у Львові. Вона балотується як самовисуванка. Юрій Крутько – генеральний директор приватного підприємства «Агрофірма «Славутич», раніше очолював Аграрну партію. Він йде на вибори від цієї політичної сили. Інший Юрій Крутько – фізична особа-підприємець, безпартійний. Проживає в Чернігові. Він балотується як самовисуванець.

Євгеній Лучков – заступник директора ТОВ «Агрокомтрейд-Альянс», безпартійний. Йде на вибори як самовисуваць. Спостерігачі ОПОРИ написали заяву в поліцію через його банер без вихідних даних. Андрій Маліцький – помічник-консультант народного депутата України Сергія Ларіна від «Опозиційного блоку». Колишній очільник Кропивницької РДА. Балотується від партії «Опозиційна платформа – За життя». Ігор Мурдій – директор підприємства «Тек Центр», безпартійний. Суб’єкт подання – партія «Слуга народу». Сергій Негра – начальник комерційного відділу філії ПАТ «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів», член політичної партії ВО «Свобода», від якої і балотується. Ігор Семеняка – директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, безпартійний. Суб’єкт висування – партія «Громадянська позиція». Олександр Таран – фізична особа-підприємець, безпартійни. Балотується від партії – «Опозиційний блок».

В окрузі № 101 балотується найбільше, 20 кандидатів у народні депутати. Вадим Гуцул – начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області. Він безпартійний, балотується як самовисуванець.  Максим Поляков – чинний народний депутат від політичної партії «Народний фронт».Він безпартійний,балотується як самовисуванець. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували дочасну агітацію нардепом в окрузі № 101. Олександр Яровий– помічник начальника Головного управління з питань взаємодії з органами державної влади ГУ ДСНС України в Кіроворадській області, помічник народного депутата Сергія Ларіна від «Опозиційного блоку». Він йде у Верховну Раду як самовисуванець. Наразі він депутат Голованівської районної ради від політичної партії «Опозиційний блок», колишній очільник Голованівської РДА. Андрій Флоря – голова селянсько-фермерського господарства «Флоря Андрій Володимирович», безпартійний, балотується як самовисуванець. Наразі він депутат обласної ради, обраний від партії ВО «Батьківщина».

Олексій Жовноватюк – адвокат, йде в депутати як самовисуванець. Геннадій Зеленюк – начальник управління публічних закупівель та матеріально-технічного забезпечення департаменту сервісу ПАТ «НСТУ», балотується як самовисуванець. Катерина Коверзнєва – безробітна мешканка Київської області, безпартійна. Вона балотується в депутати як самовисуванка. Юрій Кравченко – радник голови Наглядової ради ТОВ «Фінансово-консалтингової компанії Авангард Лтд», проживає в Києві, безпартійний. Суб’єкт подання – партія ВО «Батьківщина». Юрій Кузбит – директор ТОВ «Адвокатська група «Прецедент», безпартійний, проживає в Києві. Балотується від партії «Слуга народу». Дмитро Меленевський – безробітний киянин, безпартійний, балотується як самовисуванець. Дмитро Опаленко – завідувач сектору протидії корупції Київської облдержадміністрації, безпартійний, проживає в Києві. Він йде в депутати як самовисуванець. Сергій Савранчук – начальник юридичного відділу фермерського господарства «Вершина», безпартійний. Він йде в депутати як самовисуванець. Дмитро Садіков – начальник філії «Маловиськівський райавтодор», член партії ВО «Свобода», балотується від цієї політичної сили. Володимир Сікорський – фізична особа-підприємець, член політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», балотується від цієї ж політичної сили. Марина Стаценко – безробітна , балотується від партії «Опозиційний блок». Роман Тімуш – безробітний, депутат Кіровоградської обласної ради, балотується від «Радикальної партії Олега Ляшка». Олексій Товкіс – спеціаліст з розвитку бізнесу ТОВ «ЕФ ЕС Маккензі-Україна», проживає в Київській області, балотується як самовисуванець. Олександр Цибулько – безробітний киянин, безпартійний, йде в депутати як самовисуванець. Артем Шевчук – директор ТОВ «Грабівський вапняк», безпартійний. Він балотується як самовисуванець. Павло Ярош – безробітний та безпартійний одесит. Балотується як самовисуванець.

В  окрузі № 102 з центром в Олександрії кандидатам у народнні депутати зареєстровано 18 політиків. Вадим Волканов – заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, безпартійний. Він балотується  як самовисуванець. Наразі депутат Кіровоградської обласної ради від партії «Опозиційний блок». 

Олесь Довгий – чинний народний депутат, безпартійний. Балотується як самовисуванець. Спостерігачі ОПОРИ фіксували дочасну агітацію від імені народного обранця. Зокрема, на день міста Світловодськ нардеп організував концерт джазбенду, а на закритому святкуванні річниці Світловодського заводу залізобетонних виробів – виступ гурту «ТІК».

Олег Вєтров – директор професійно-технічного училища № 36 смт Новогородка, балотується від Аграрної партії. Олексій Волохов – адвокат об’єднання «Еа Ел Ей», безпартійний. Йде в депутати як самовисуванець. Павло Дейнеко – безробітний, балотується від партії ВО «Свобода». Сергій Зінченко – пенсіонер, член партії «Національний корпус, йде на вибори як самовисуванець. Богдан Курудз – керівник проекту громадська організація «ПП «Слуга народу», безпартійний, проживає у Черкаській області. Він балотується як самовисуванець. Андрій Ларусь – директор Кіровоградського обласного контактного центру («гаряча лінія» облдержадміністрації – авт.) та очільник громадської організації «Центральноукраїнський антикорупційний офіс». Він йде в народні депутати як самовисуванець. Балотувався по цьому ж окрузі у 2014 році як самовисуванець. Cергій Лібега – безробітний киянин, балотується від партії ВО «Батьківщина», балотувався у цьому ж окрузі у 2014 році. Дмитро Молодченко – заступник голови Знам’янської районної ради, член партії «Опозиційна платформа – За життя», балотується від цієї ж політичної сили. Георгій Назаренко – інженер комунального підприємства «ВодГео», безпартійний, проживає у Черкасах. Він балотується як самовисуванець. Ігор Павленко – безробітний, йде в депутати від Радикальної партії Олега Ляшка. Артем Петрощук – адвокат адвокатського об’єднання «Горпинченко, Петрощук і Партнери», безпартійний, проживає в Києві. Він балотується від політичної партії «Слуга народу». Олена Плугіна – керівник проектів громадської організації «ПП «Слуга народу», безпартійна, проживає у Черкасах. Вони йде на вибори як самовисуванка. Володимир Похілов – заступник голови Світловодської райдержадміністрації, член партії «Європейська Солідарність». Він балотується від цієї ж політичної сили.  Віталій Тетяниченко – директор ТОВ «Світловодська юридична група», безпартійний, йде в депутати як самовисуванець. Роман Холявко – директор ТОВ «Зерностандарт», безпартійний. Балотується у Верховну Раду України від «Опозиційного блоку». Олег Чорний – заступник начальника штабу з мобілізаціної роботи 57 окрема мотопіхотна бригада Збройних сил України, болотується як самовисуванець.

В окрузі №103 зареєстровано кандидатів у народні депутати 13 осіб. Серед них двоє кандидатів-«двійників». Сергій Коваленко – перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації, свого часу очолював Олександрійський колегіум.Балотується від партії «Європейська Солідарність». Інший Сергій Коваленко – керівник проетів в громадській організації «БФ «Слуга народу», безпартійний, проживає в Києві. Балотується як самосуванець. Олександр Поворознюк – генеральний директор ТОВ «Агрофірма П’ятихатська», президент футбольного клубу «Інгулець», депутат Петрівської районної ради. Він очолює благодійний фонд «З людьми і для людей», балотується як самовисуванець. Степан Цапюк – міський голова Олександрії, був народним депутом V скликання, член партії «Трудова Україна» у 1998–2005 роках та Партії регіонів у 2005–2014 роках. Балотується у Верховну Раду від партії «Опозиційна платформа – За життя».

Віталій Бездуган – директор ТОВ «Українське біоджерело», член партії «УКРОП», проживає в Дніпропетровській області. На вибори йде як самовисуванець. Олег Воронько – безробітний, безпартійний. Балотується від політичної партії «Слуга народу». Роман Дамченко – директор ТОВ «ТД Дамко», безпартійний. Він балотується як самовисуванець. Віталій Журавльов – заступник директора ТОВ «Віджі груп Україна», член партії ВО «Батьківщина». У Верховну Раду балотується від цієї політичної сили. Олег Нечипоренко – безробітний, балотується від ВО «Свобода». Сергій Ратенко – фізична особа-підприємець, депутат Кіровоградської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Він йде у Верховну Раду від цієї ж політичної сили. Максим Собко – директор СФО «Россолан», член партії «Батьківщина», але у парламент йде як самовисуванець. Олександр Федосов – директор ТОВ «Тех Марш-Сервіс», член партії «ліва позиція», балотується як самовисуванець. Роман Холін – начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Добровеличківського районної державної адміністрації, безпартійний, балотується від «Опозиційного блоку».

«Порівняно з 2014 роком змінилася активність кандидатів у депутати в округах. Зокрема, нинішнього року найбільшу кількість зареєстрованих депутатів у народні депутати на Кіровоградщині маємо в окрузі № 101 (20), а найменша кількість – в окрузі № 100 (12). У 2014 році найбільше було кандидатів в народні обранці в окрузі № 102 (24), а найменше – в окрузі № 103 (11). Ще одна тенденція – це депутати, які йдуть як самовисуванці, але вказують місце роботи БФ «Слуга народу», «ПП «Слуга народу» тощо. Тобто виборці, які неуважно читатимуть бюлетень, можуть вестися в оману.  Ми закликаємо людей уважно вивчати біографії та програми, в тому числі й інформацію від якої політичної сили балотується кандидат», – зауважила координаторка  спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)