Подарунки, концерти і вітання з професійними святами, вручення медичного обладнання – найпоширеніші активності нардепів одномандатних виборчих округів Кіровоградщини – Костянтина Яриніча (ОВО №99, м. Кропивницький), Станіслава Березкіна (ОВО №100, м. Бобринець) та Олеся Довгого (ОВО №102, м. Знам’янка). Два інших представника області в парламенті активності практично не проявляють. ОПОРА проаналізувала, про що нардепи звітують під час виборчого процесу в соцмережах та на власних сайтах, і як це пов’язано з їхніми планами на позачергові вибори до Верховної Ради.

На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року в одномандатному виборчому окрузі №99 був обраний народним депутатом Костянтин Яриніч, який балотувався від «Блоку Петра Порошенка»,  член депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка».   Нардеп проживає у Кропивницькому. До обрання у Верховну Раду очолював Кіровоградський обласний онкологічний диспансер, наразі виконуючим обов'язки головного лікаря є батько народного депутата Володимир Яриніч. Помічником нардепа на сайті Верховної Ради зазначений Олександр Дануца, який заявив, що балотуватиметься на позачергових виборах до Верховної Ради від партії «Слуга народу».

У соціальних мережах Яриніч не часто публікує звіти, натомість надає перевагу публічним звітам, привітанням закладів та працівників із ювілеями, дописам про медицину. А також наголошує на важливості ініціативи щодо виділення коштів на енергозбереження «Вікна нашого міста». За бюджетні кошти замінять старі вікна у під’їздах багатоповерхівках Кропивницького. До речі, у Кропивницькому вже кілька місяців розміщена реклама на білборах про заміну вікон із згадуванням Яриніча.


Не оминув політик і святкування Дня медика. На сторінці у соцмережах розмістив інформацію про конкурс на кращого медика у Кропивницькому і наголосив, що робить все залежне для покращення медицини. А також привітав працівників охорони здоров’я.

Костянтин Яриніч в інтерв’ю місцевій газеті «Україна-Центр» заявив, що балотуватиметься на позачергових виборах як самовисуванець. Зареєстрований Яриніч кандидатом у депутати 22 червня.

Станіслав Березкін двічі обирався у виборчому окрузі № 100. Однак у нього немає сторінки у соціальних мережах, натомість є персональний сайт. Березкін є членом депутатської групи «Партія «Відродження», мешкає у Кропивницькому. З 2013 року зареєстрований благодійний фонд Станіслава Березкіна «Добротвір».

На власному сайті нардеп не звітує перед виборцями, а розповідає про благодійну допомогу: передачу медичного обладнання, книг та подаровані візки для людей з інвалідністю. Також, про організовані свята для дітей з Кропивницького району тощо. Останні новини про парламентську діяльність датуються 2017 роком.

Станіслав Березкін зареєстрований рішенням ЦВК № 1003 від 14 червня 2019 року кандидатом у народні депутати в окрузі № 100. Нардеп балотується як самовисуванець.

В окрузі № 101 народним депутатом був Михайло Поплавський, який мешкає у Києві. Він є членом депутатської групи «Суверенна європейська Україна». Однак звітів та інформації про округ немає ні на сайті народного обранця, ні на сторінці у соцмережах. Натомість Поплавський очолив Аграрну партію на позачергових виборах до Верховної Ради.

У 2014 народним депутатом в окрузі № 102 став мешканець Києва Олесь Довгий. Депутат став членом депутатської групи «Воля народу».  Довгий на власній сторінці у Facebook публікує дописи з хештегом «5 років разом» і  дописи про придбання медичного обладнання, ремонт комунальних закладів та інше.  Під таким же хештегом на сторінці нардепа – фото з групою людей на кораблі.

Також на день міста Світловодськ нардеп організував концерт джазбенду, а на закритому святкуванні річниці Світловодського заводу залізобетонних виробів – виступ гурту «ТІК».

Олесь Довгий у соцмережах повідомив, що подав документи у ЦВК. Наразі немає інформації про його реєстрацію кандидатом у депутати.

Анатолій Кузьменко, який переміг у 2014 році в окрузі № 103, немає сторінки у соціальних мережах та сайту.

«Активність народних депутатів на округах не завжди має системний характер. І часто  корелюється з планами балотуватися чи не балотуватися в одномандатному окрузі знову. Тому інколи, до початку виборчого процесу, чинні депутати піаряться на державній субвенції. Відповідно, йдеться про нерівні умови для кандидатів у депутати і порушення міжнародних виборчих стандартів», – підкреслила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

У частині 3 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)