Згідно з інформацією із сайту Центральної виборчої комісії, станом на ранок 26 червня в мажоритарному округу №103 (центр – м. Олександрія) зареєстровані 2 кандидати із однаковими прізвищами, іменами та по батькові – Коваленко Сергій Петрович.Також кандидатів – «двійників» зареєстрували в окрузі № 100 (центр – м. Бобринець) – Крутько Юрій Миколайович.

Кандидатів в окрузі № 99 одночасно зареєстрували 24 червня 2019 року рішенням ЦВК № 1209 та 1210.

Один із зареєстрованних кандидатів Сергій Коваленко наразі виконує обов’язки голови Кіровоградської ОДА та обіймає посаду першого заступника. Згідно з інформацією із сайту ЦВК, Коваленко народився 28 жовтня 1969 року  в місті Олександрія Кіровоградської області, громадянин України, освіта вища, член політичної партії «Європейська Солідарність», судимість відсутня, суб’єкт подання – «Європейська Солідарність».

Інший Сергій Петрович Коваленко балотується як самовисуванець. Згідно з даними сайту ЦВК, він народився 9 сiчня 1974 року в місті Котовськ Одеської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, керівник проектів, ГО «БФ «СЛУГА НАРОДУ», безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня.

Отримали коментар виконуючого обов’язки голови Кіровоградської ОДА Сергія Коваленка не вдалося. У приймальні повідомили, що він на виїзді у Кропивницькому районі.

В ЦВК 19 червня зареєстрували в окрузі № 100 Юрія Крутька. Згідно з сайтом ЦВК, він народився 15 липня 1965 року в місті Херсоні, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, генеральний директор, ПП "АГРОФІРМА "СЛАВУТИЧ", член Аграрної партії України, проживає в місті Херсоні, судимість відсутня, суб’єкт висування – Аграрна партія України.

Інший Юрій Крутько був зареєстрований 24 червня. Згідно з даними ЦВК, він народився 21 березня 1975 року в місті Чернігові, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта середня спеціальна, фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, самовисування.

Отримати коментар Юрія Крутька, який балотується від Аграрної партії не вдалося. Очільник партійної організації у Кіровоградській області Сергій Таровик повідомив, що вони скаржитимуться до ЦВК та до суду.

 «Цікаво, що зареєстрованих по два кандидата мають ідентичні прізвища, імена та побатькові. На жаль, в Україні технологія реєстрації «двійників» не нова. Однак – це може вести в оману виборця, адже часто люди не звертають увагу на біографічні довідки, які розміщені у бюлетені. До того ж, бюлетень формуватимуть за алфавітним порядком, то цих два кандидати будуть поруч. Отож, ми закликаємо виборців уважно читати документацію, в тому числі і інформацію про кандидатів у народні депутати»,  – зазначила координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Як повідомляла ОПОРА, «двійників»-кандидатів також зафіксували у Закарпатській області.

Згідно до частини 4 статті 80 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі назви партій розміщуються у порядку їх номерів, визначених жеребкуванням, яке проводить Центральна виборча комісія за участю представників партій у Центральній виборчій комісії, кандидатів у депутати, уповноважених осіб партій у загальнодержавному окрузі після закінчення реєстрації кандидатів у депутати від партій перед затвердженням форми і тексту виборчого бюлетеня. У виборчому бюлетені зазначаються визначений жеребкуванням номер кожної партії, повна назва відповідної партії, прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) перших п’яти зареєстрованих кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії. Між номером кожної партії та назвою цієї партії розміщується порожній квадрат. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів у депутати з відомостями про рік народження, освіту, посаду (заняття), місце роботи, місце проживання, партійність, а також суб'єкт висування кожного кандидата. Ліворуч від прізвища кожного кандидата розташовується порожній квадрат.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)