14 червня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області звернулися із заявою до поліції через розміщення розтяжки без вихідних даних із фото та іменем кандидата у депутати Верховної Ради Євгена Лучкова.

На офісному приміщенні у Кропивницькому на вулиці Декабристів, 2/14  спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщену розтяжку із фотографією зареєстрованого кандидата у нардепи Євгена Лучкова. Жодних гасел та звернення на розтяжці немає.

Нагадаємо, Євген Лучков зареєстрований кандидатом у народні депутати України як самовисуванець в одномандатному виборчому окрузі № 100 (центр – м. Бобринець) постановою ЦВК № 921 від 3 червня 2019 року.

Спостерігачі ОПОРИ з приводу виявленого ймовірного порушення звернулися із заявою до працівників Національної поліції.

«Хоча територіально розтяжку розмістили в окрузі № 99 (центр – м. Кропивницький), але варто розуміти, що частина обласного центру входить в округ № 100 (включає частину Кропивницького, Бобринецький, Вільшанський, Добровеличківський, Компаніївський, Кропивницький, Новоукраїнський райони, селище міського типу Нове міської ради міста Кропивницького). Отже, виборці бачитимуть відповідну розтяжку і сприйматимуть, як заохочення підтримати кандидата у нардепи. Також в Законі України «Про вибори народних депутатів» не йдеться про територіальну прив'язку матеріалів передвиборної агітації», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з ч.7 ст.69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У ч.23 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)