В одномандатному виборчому окрузі № 113, що на Луганщині (охоплює 6 районів з центром у місті Сватово), зафіксовано можливе використання «технології двійників» та інших прийомів політичної боротьби, які вказують на ймовірні ознаки порушення кандидатами принципів чесної конкуренції.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, 23 червня Центральна виборча комісія оприлюднила інформацію щодо  висування у 113 окрузі кандидатів з прізвищами, аналогічними вже висунутим раніше двом кандидатам. Так, якщо чинний народний депутат від цього округу Віталій Семенович Курило зареєструвався як кандидат – самовисуванець 13 червня, його «тезка» за прізвищем, Павло Миколайович Курило зареєструвався як кандидат 22 червня. Останній – пенсіонер, молодший від нардепа на 11 років та проживає у Житомирі.

У зазначеному окрузі зареєструвалися також два кандидати з прізвищем Струк. Екс-нардеп Струк Володимир Олексійович, голова наглядової ради ТОВ «ПІНТА Кремінський пивоварений завод» (підприємство розташоване на території округу), який вже був раніше фігурантом публікацій ОПОРИ, 20 червня був зареєстрований в якості самовисуванця. До цього, під час візиту до області лідера «Опозиційної платформи – за життя» Юрія Бойка ім’я Володимира Струка було озвучено серед кандидатів – мажоритарників, підтриманих зазначеною політичною силою. Натомість, молодший від нього на 6 років безпартійний Валерій Миколайович Струк, зареєстрований ЦВК 22 червня, є пенсіонером та проживає у селі Іванівка Чернігівського району Чернігівської області.

За інформацією, отриманою на правах анонімності від волонтерів благодійного фонду «Володимир Струк», 20 червня керівник зазначеного «іменного» фонду Сергій Сафо звернувся до органів Нацполіції із заявою про те, що кандидат Віталій Курило роздає у смт Білокуракино харчові проднабори перед виборами, яка у результаті не знайшла свого підтвердження.

Як зазначає з цього приводу начальник відділу комунікації ГУ НП в Луганській області Тетяна Погукай, «до Білокуракинського відділу поліції надійшло повідомлення від голови правління благодійного фонду про те, що в районі центрального ринку смт Білокуракине один із кандидатів у народні депутати роздає харчові набори населенню. Даний факт було зареєстровано. Проведеною перевіркою порушень чинного законодавства не виявлено».

Крім того, з 19 червня самовисуванцем у цьому окрузі зареєстрований Лукашев Анатолій Іванович 1953 року народження, мешканець міста Антрацит Луганської області, юрисконсульт благодійної організації «Фонд Сергія Шахова». Втім,  в окрузі представниками ОПОРИ зафіксовано 2 білборди та друковані матеріали від «команди Сергія Шахова» із портретним зображенням Олександра Лукашева та написом «Мир Луганщині! Олександр Лукашев. Команда Сергія Шахова». За окремими даними, Олександр та Анатолій Лукашев є родичами (син та батько). Водночас, під час численних зустрічей з населенням у травні поточного року, народний депутат Сергій Шахов представляв саме Олександра Лукашева як майбутнього кандидата-мажоритарника від «команди Сергія Шахова».

Помічник народного депутата Ігор Слєсарєв в коментарі ОПОРІ підкреслює, що Олександр Лукашев є представником команди Сергія Шахова, саме він планує висуватися у якості кандидата в народні депутати. «Відносно іншого кандидата з таким прізвищем я не маю інформації, однак саме Олександр Лукашев подавав документи до ЦВК та є представником команди Шахова», - зазначив він. 

Як зазначає з цього приводу координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  «усе це на практиці може виявитися регіональними варіаціями давно відомих політичних технологій. Як правило, по домовленості між штабами, на фінальному етапі «клоновані» кандидати знімаються з виборів. Це скоріше за все, робота на упередження з боку кандидатів. Крім того, серед арсеналу політичних прийомів зустрічалися і випадки, коли в інтересах зареєстрованого кандидата здійснювалася фактична агітація з позицій його незареєстрованого «тезки». Це дозволяє практично необмежено використовувати грошові кошти на агітацію в обхід виборчого фонду, а також чисто технологічно уникнути відповідальності за можливе застосування інструментарію підкупу виборців. Так це чи ні – стане ясно у найближчий час».

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)