Протягом майже місяця з дня розпуску президентом України Володимиром Зеленським Верховної Ради України VIII скликання Луганську область відвідали 2 політика всеукраїнського рівня – лідери Радикальної партії Олег Ляшко та «Опозиційної платформи – за життя» Юрій Бойко, які мають родинні або біографічні зв’язки з Луганщиною.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Зокрема, 1 червня (у день 81-ї річниці створення області) на Луганщину приїхав Олег Ляшко разом із дружиною. Спочатку він відвідав у супроводі журналістів ярмарок у Сєвєродонецьку, після чого поїхав у Білокуракинський район, де живуть його родичі. Під час перебування на Білокуракинщині він відвідав об’єкти сільської інфраструктури, насамперед, фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лизине та опорну загальноосвітню школу, де провів зустрічі з місцевими мешканцями, а також безкоштовно подарував фермерському господарству доїльний апарат.

Згодом, ввечері нардеп та його дружина взяли участь у святковому заході у райцентрі Білокуракино, під час якого надали подарунки місцевим спортсменам, а також безкоштовно організували виступ «зірки» - Ауріки Ротару. Водночас, очільник Білокуракинської селищної територіальної громади Сергій Сірик та голова Білокуракинської РДА Сергій Іванюченко (захід відбувався у суботу, в неробочий час) вручили Олегу Ляшку сертифікат з нагоди нагородження знаком «Почесний громадянин Білокуракинської громади». 

Поряд із цим, 12 червня у області з робочим візитом перебував лідер «Опозиційної платформи – за життя» Юрій Бойко. Під час перебування в області він у супроводі нардепа Сергія Дунаєва (лідер обласного осередку партії) та Сергія Медведчука (брат Віктора Медведчука – голови політради «Опозиційної платформи») провів зустріч з активом партії у місті Щастя.

Крім того, Юрій Бойко та Сергій Дунаєв у Сєвєродонецьку зустрілися з депутатами та апаратом міськради, подякували за підтримку під час президентських виборів, обговорили питання життєдіяльності міста, необхідність переговорів з РФ та перспективи входження «опозиціонерів» до коаліції.

Кульмінацією заходів за участю Юрія Бойка стало представлення у місті Рубіжному кандидатів від партії по 6 мажоритарних округах області, якими стали вищезазначений Сергій Медведчук (105 ОВО) Валерій Черниш (голова Федерації профспілок Луганської області, 106 ОВО), Едуард Щеглаков (секретар Лисичанської міськради, 107 ОВО), Олександр Черніцов (гендиректор НВП «Зоря», 112 ОВО), Володимир Струк (екс-нардеп, 113 ОВО) та Валерій Мошенський (екс-нардеп, 114 ОВО). Останні двоє з 2012 року вже неодноразово ставали об’єктами посиленої уваги ОПОРИ в Луганській області в плані можливої причетності до випадків з ознаками порушень виборчого законодавства.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області наголошує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом у депутати з дня, наступного за днем прийняття  виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ч. 1 - 2  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)