Протягом тижня у населених пунктах Луганщини, які територіально входять до 113 виборчого округу, під егідою народного депутата VII скликання Володимира Струка місцевим мешканцям безкоштовно роздавалися окуляри «німецького виробництва».

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, такі випадки зафіксовані 13 червня у смт. Троїцьк, 14 червня – у місті Кремінна. Надання благодійної допомоги здійснювали волонтери з наметів синього кольору з написом «Владимир Струк».

Як вдалося дізнатися із спілкування з  волонтерами, офіційно допомога надається від імені благодійної організації «Благодійний фонд «Володимир Струк», головою якої є Сафо Сергій Олегович. Останній, згідно з інформацією, розміщеною на сайті «Посіпаки.інфо», у 2012-2014 роках був помічником народного депутата Володимира Струка. При цьому, сам благодійний фонд, який протягом зазначеного періоду надавав безкоштовну матеріальну допомогу мешканцям населених пунктів, що входять до 113 виборчого округу, зареєстрований у Харківській області.

Крім того, волонтери фонду у Кремінній та Кремінському районі також пропонують від імені фонду оформити безкоштовну річну підписку на місцеве друковане видання – газету «Кремінщина». До речі, саме у зазначеному ЗМІ, у номері 47-48 (9141-9142) від 15.06.2019 на 5й сторінці розміщена публікація «Якби всім такої щедрості душі», зміст якої зводиться до позитивного висвітлення постаті Володимира Струка та супроводжується двома його фотографіями.

Незадовго до цього, 9 червня, спостерігачами ОПОРИ зафіксований факт безкоштовної роздачі волонтерами фонду морозива учасникам «дворового свята» на вулиці Шевченка, 29 міста Кремінна.

Усі наведені випадки мають ознаки політичної агітації, втім, передвиборною  агітацією мають право займатися лише суб’єкти виборчого процесу, зокрема право на агітацію у кандидата в депутати виникає з дня, наступного за днем прийняття  виборчою комісією рішення про його реєстрацію і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ч. 1 - 2  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України.

На сайті  «Опозиційної платформи - за життя» ми можемо знайти публікацію від 12 червня цього року під назвою «Опозиційна платорма – за життя представила кандидатів - мажоритарників від Луганської області», в якій зазначено, що 12 червня співголова зазначеної політсили Юрій Бойко представив громадськості кандидатів по мажоритарних округах Луганщини. Серед них фігурує і Володимир Струк в якості  кандидата від «Опозиційної платформи – за життя» у 113 мажоритарному окрузі (на фото – третій справа у білій сорочці). Водночас ЦВК рішення про реєстрацію зазначеного кандидата ще не прийняла.

За словами начальниці відділу комунікації ГУ НП в Луганській області Тетяни Погукай, зазначені випадки відомі поліції, наразі здійснюється їх процесуальна перевірка для надання подальшої правової кваліфікації. Втім, як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області, «юридична сторона цього питання дуже неоднозначна. Втім, усі ми розуміємо, що зазначені випадки мають ознаки як політичної реклами, так і можливого опосередкованого підкупу виборців. Однак, через недосконалість чинного законодавства, правоохоронці безсилі у цій ситуації, і надія покладається виключно на свідомість і політичну культуру виборця у здійсненні усвідомленого вибору, незважаючи на усі політичні дії суб’єктів виборчого процесу».

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)