Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА Київської області продовжують серію матеріалів про благодійні фонди Київщини  – чим вони займаються, як довго працюють, для кого роблять свою справу та головне – чи підвищується їхня активність під час виборів.  Наразі ми аналізували благодійний фонд Олександра Ференця «Фортеця», діяльність якого зосереджена у  92 виборчому окрузі.

Олександр Ференець, засновник та голова благодійного фонду «Фортеця», наразі є кандидатом у народні депутати у 92 виборчому окрузі Київської області. Зареєстрували його 15 червня, шляхом самовисування. На його особистій фейсбук сторінці зазначено, що він юрист-приватний підприємець.

«Благодійна організація благодійний фонд «Фортеця», заснований Олександром Ференцем, зареєстрований у Києві. Основним видом економічної діяльності  є «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання». Керівник організації – Чорнобай Олексій Валентинович.

Джерело: Opendatabot

Судячи з інформації на фейсбук-сторінці фонду, яка є активною і має понад 5 000 підписників,  започатковано його у березні 2016 року. Тоді ж було створено і офіційний сайт організації. Крім того, у благодійного фонду є youtube-канал та видання «Вісник благодійного фонду «Фортеця», який виходить з березня 2016 року по теперішній час, а електронна його версія розміщена на сайті. До слова, сайт активний, інформація та новини оновлюються, також вказані контактні дані. Крім того, на сайті вказана також інформація щодо громадських приймалень благодійного фонду, вони є  у Білоцерківському, Володарському, Ставищенському, Сквирському, Таращанському та Тетіївському районах. Саме ці райони входять у межі 92 виборчого округу, в якому наразі балотується засновник благодійного фонду «Фортеця» Олександр Ференець.

Джерело: сайт благодійного фонду «Фортеця»

Зазначимо, 19 червня фейсбук-сторінку фонду перейменували на «Олександр Ференець громада і Фортеця».

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки

На сайті благодійного фонду «Фортеця» розміщена також програма організації, яка складається з 10 проектів: «Правова допомога кожному»  –  просвітницькі заходи та надання безкоштовних юридичних консультацій через мережу громадських приймалень; «Дитячі мрії» –  організація дозвілля, розвиток творчих та інтелектуальних здібностей дітей і юнацтва; «Сучасна медицина» – підтримка закладів охорони здоров’я, сприяння покращення надання якості медичних послуг та поліпшення матеріально-технічного становища; «Турбота» – підтримка соціально незахищених верств населення, надання допомоги для покращення умов  життя і побуту. Покращення матеріально-технічної бази органів місцевого самоврядування, закладів комунальної та державної власності; «Допомога учасникам  АТО» – організація допомоги учасникам АТО і їхнім  сім’ям; «Спорт для всіх» – заохочення громадян до здорового способу життя, підтримка спортивних шкіл, секцій, команд, організація змагань; «Заохочення  обдарованої дітей та молоді» –благодійний фонд «Фортеця» буде заохочувати та стимулювати молодь шляхом надання адресної допомоги обдарованій молоді, молодим сім’ям;  «Робота» – сприяння у пошуку роботи для всіх верств населення та надання консультацій;  «Пенсіонер» –організація дозвілля пенсіонерів та їх оздоровлення; «Дозвілля» – проведення низки систематичних освітніх, культурно-масових і спортивних заходів.

Як зазначив прес-секретар благодійного фонду «Фортеця» Іван Полунін щодо діяльності фонду: «В першу чергу – це допомога дітям, надання допомоги на лікування, хто потребує, освітні заклади, медичні заклади. Діє фонд на території Київської області. І продовжить функціонувати після завершення парламентських виборів. На 99% фонд фінансується Олександром Борисовичом (прим. Олександр Ференець –  голова фонду), основна сума – це його власні кошти. Кошти з людей не збираються ні в якому разі».

Зазначимо, благодійний фонд веде свою діяльність та інформує про неї систематично. Зокрема,  протягом червня представники благодійного  фонду «Фортеця» організували низку свят з подарунками  у Київській області до Дня захисту дітей, «Останнього дзвінка»  та вручали подарунки і премії переможцям дитячих конкурсів; у селі Озерна та селищі Терезино Білоцерківського району встановили  дитячі ігрові майданчики;  дарували подарунки на шахматному турнірі у Таращі; ініціювали встановлення на Київщині спеціальних систем безпеки пішохідного переходу – попереджувальних манекенів; проводили зустрічі з ініціативою зупинити закриття поштових відділень; у низці селищ Володарського, Таращанського та Тетіївського районів встановили зупинки громадського транспорту; провели турнір з міні-футболу, подарували медичній амблулаторії мікрохвильову піч та планшет, організували низку заходів до Дня медичного працівника, де дарували подарунки та грошові премії  та організували масштабне святкування дня села Розкішна. На цьому ж заході, сам організатор дійства Олександр Ференець привітав місцевих жителів зі святами, зазначивши,  що наразі є зареєстрованим кандидатом у народні депутати і за умовами чинного законодавства не має права вітати та дарувати подарунки, тому продовжив вітання директор «Благодійного фонду «Фортеця» Олексій  Чорнобай.

Джерело: скріншот із фейсбук-сторінки

Джерело: сайт фонду

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Діяльність благодійних фондів, безсумнівно, є благородною справою. Однак, у період виборчого процесу, кандидатам варто чітко розмежувати виборчу та благодійну діяльність. А для того, щоб уникнути можливих маніпуляцій та порушень законодавства, ліпше взагалі на певний час припинити благодійницьку діяльність, особливо якщо благодійний фонд в своїй назві містить ім'я або іншу пряму відсилку до кандидата».

Зазначимо, що Закон України «Про вибори народних депутатів України», а саме ч.14 ст. 74, забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, може розцінюватися як непрямий підкуп виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)