У 92 виборчому окрузі Київської області, під час заходу, організованого за сприяння одного з кандидатів у народні депутати, з промовою агітаційного характеру виступив інший кандидат. Крім того, на заході були безкоштовні дитячі атракціони  та пригощали солодкою ватою.

16 червня у Ставищенському районі святкували день села Розкішна, за ініціативи «Благодійного фонду «Фортеця». Головою цього фонду є кандидат-самовисуванець Олександр Ференець, наразі зареєстрований у 92 виборчому окрузі  від 15 червня.  На початку святкування відбулося урочисте відкриття скульптури «Я♥Розкішну», біля якої була табличка «На радість людям від голови благодійного фонду «Фортеця» Олександра Ференця».

До відкриття долучився, власне, сам Олександр Ференець, а також голова сільської ради Розкішної. Крім того, зі святом присутніх привітали і кандидат у народні депутати у 92 виборчому окрузі та чинний депутат Віталій Гудзенко, депутат  Київської обласної ради Тетяна Даценко, місцеві підприємці та помічник голови Київської обласної ради Миколи Стариченка, який подарував для дитячого садочка телевізор. Зокрема, Віталій Гудзенко вітав мешканців села зі святом  і вручав їм грамоти, наголосивши, що він тепер знову зареєстрований кандидат у депутати Верховної Ради, тому наразі не може вручати подарунки.  

Один з нагороджених наголосив, що вони із дружиною отримали  житло, не без участі Віталія Гудзенка, який кілька тижнів тому також запропонував   допомогу у покупці медичного обладнання.

Директор місцевої школи, який теж виступав,  повідомив, що за сприяння депутата за ці роки було виділено кошти на школу – 226 тисяч грн, садочок – 61тисячу грн, на медицину села 22 тисячі грн та 7тисяч грн на церкву.

Сам організатор дійства Олександр Ференець привітав місцевих жителів зі святами та вручив макет скульптури «Я♥Розкішну», зазначивши,  що наразі є зареєстрованим кандидатом у народні депутати і за умовами чинного законодавства не має права вітати та дарувати подарунки, тому  передав слово директору «Благодійного фонду «Фортеця» Олексію  Чорнобаю і він продовжив вітання.

Як зазначили спостерігачі ОПОРИ, дарували  грамоти, білі конверти, квіти, іграшки, подарункові пакети, а також пакети з логотипом «Благодійний фонд Олександра Ференця «Фортеця».

Крім того, на святкуванні були безкоштовні атракціони для дітей – батут, надувна гірка. Також роздавали солодку вату, яка була безкоштовна до 20:00, потім коштувала 15-20 грн і   кульки з написом «Олександр Ференець». На сцені були розвішані  банери «Благодійний фонд «Фортеця», аналогічний банер був розміщений на дитячому батуті, а біля зупинки розташований борд «З днем села Розкішна, дорогі земляки! Олександр Ференець, голова благодійного фонду «Фортеця».

Наприкінці концерту як подарунок виступали відомі українські виконавці – Олена Луценко, Роман Скорпіон та гурти  «Gonta» і «Чарлі Бенд».

Зазначимо, відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація може проводитися у формах проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. А  згідно з ч. 6 ст. 68 цього ж  Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації і коштів виборчих фондів партій та кандидатів у депутати в одномандатних округах.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Використання благодійних фондів та створення позитивного іміджу на придбаннях, здійснених з бюджетних коштів є не новою практикою в українських виборчих кампаніях. Однак,  такі дії ставлять кандидатів у не рівні умови, що у законодавстві регулюється потребою фінансувати агітацію виключно з виборчого фонду кандидата в депутати».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)