Від початку червня спостерігачі ОПОРИ на Київщині фіксували як  агітацію від зареєстрованих кандидатів, так і активність з проявами дочасної агітації від потенційних кандидатів. Серед активностей спостерігачі фіксували білборди, матеріали у ЗМІ, організацію заходів та участь у них, благодійну допомогу, а також агітаційні намети.

У друкованих засобах масової інформації найбільше матеріалів агітаційного характеру спостерігалось у 90 виборчому окрузі (місто Біла Церква). Однак в цьому окрузі наразі не зареєстровано жодного кандидата, тому опубліковані матеріали мають ознаки дочасної передвиборної агітації. У місцевій газеті «Копійка» від 5 червня є стаття про партію «Європейська Солідарність» Петра  Порошенка.  У заголовку йдеться «У партії Порошенка зміниться майже все. Незмінним залишається лише курс на членство в ЄС та НАТО. Петро Порошенко веде в парламент оновлену партію «Європейська солідарність», щоб захистити  проєвропейський курс України. Стаття має ознаки агітаційного матеріалу. Крім того, у цій же газеті, міститися інформація про еко-пікнік, який відбувся на острові Дитинства в Білій Церкві. У ній вказується, що за сприяння депутата Верховної Ради від «Народного Фронту» Хвичі Мепарішвілі виділені кошти на очищення обвідного каналу та прибережних територій на острові. Зазначимо, що вищезгаданий депутат веде активну агітаційну діяльність у Білій Церкві.

У Білоцерківській газеті «Тиждень» є дві статті з ознаками дочасної агітації щодо Андрія Лавринця. Зазначимо, він був довіреною особою Юлії Тимошенко під час виборів Президента 2019  та очолює міський осередок «Батьківщини». Одна стаття називається «Андрій Лавринець: є інноваційні ідеї – необхідна підтримка», інша – «Батьківщина» формуватиме коаліцію з демократичними силами заради реформ, – Андрій Лавринець».

Білоцерківська «Газета по-українськи» 6 червня випустила матеріал з розлогим та компліментарним інтерв'ю з Наталією Бігарі. В ньому також йдеться, що вона розробила програму розвитку екстреної медичної допомоги у Київській області. Зазначимо, Наталія Бігарі є депутатом Київської обласної ради та екс-член Об’єднання «Самопоміч».

Також у білоцерківській газеті «Тиждень» від та 5 червня та 29 травня є три статті про роботу ГО «Біла Церква Разом», яка веде активну діяльність протягом останніх двох років, та її засновника Миколи Бабенка особисто. Зазначимо, Микола Бабенко кандидувався до Верховної Ради у  2014 році в ОВО № 90 від «БПП «Солідарність», проте не пройшов. Вказані статті називаються «Микола Бабенко «Проблеми чорнобильців потрібно вирішувати на державному рівні», «Микола Бабенко «Біла Церква має пишатися своїми спортсменами» та «Микола Бабенко «Маніпулятори будуть притягнуті до кримінальної відповідальності».

Кілька статей з ознаками дочасної агітації у газетах Білоцерківщини були опубліковані  і у травні. Так, 24 травня  в місцевій газеті «Громадська думка» опублікована  стаття з ознаками політичної агітації щодо прем'єр-міністра  Володимира Гройсмана та його політичну силу. Стаття називається «Чи підтримує Київщина нову партію Гройсмана», а на її початку йдеться «Глава Кабінету Міністрів України Володимир Гройсман братиме участь у виборах до Верховної Ради, як очільник нової політичної партії. Нині керівник Уряду шукає однодумців, котрі були б готові створювати з прем'єр-міністром класичну центристську політичну силу з чітко окресленою ідеологіє. Соціальні опитування свідчать, що наразі рейтинг Гройсмана складає 20 відсотків».

Також 31 травня в білоцерківській газеті «Замкова гора» є стаття з ознаками політичної агітації щодо Юрія Бойка, який очолює виборчий список «Опозиційної платформи – За життя». Матеріал називається «Від Юрія Бойка – з вдячністю», на початку статті йдеться «Лідери міської організації Опозиційної платформи За життя – Вадим Кушнір та Олег Денисенко цього року провели зустріч з активом організації». В статті також йдеться про вручення 19 подяк від імені Юрія Бойка.

Крім матеріалів з ознаками дочасної агітації, опублікованих  у ЗМІ, у 90 виборчому окрузі спостерігачі зафіксували і зовнішню агітацію –  білборди, на яких розміщений білоцерківський бізнесмен та політик Ярослав Яременко. На бордах також є напис «Нова Верховна Рада – слуги народу!». Між тим, на FB-сторінці самого Ярослава Яременка, йдеться, що він працює в «Громадсько-політичному русі Валентина Наливайченка «Справедливість».

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки Руслана Сольвара        

Стосовно 91 виборчого округу,  який включає селище міського типу Макарів, місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони та частину Києво-Святошинського району, в ньому зареєстровано  двоє кандидатів: Руслан Сольвар – самовисуванець, зареєстрований 3 червня,  та Любомир Гайдамака, зареєстрований 7 червня шляхом самовисування.

Найбільшу активність в окрузі проявляє депутат Верховної Ради та кандидат у народні депутати Руслан Сольвар. Від «Благодійного Фонду Руслана Сольвара «Разом у майбутнє» у Макарівському, Сквирському та Києво-Святошинському районі курсують безкоштовні автобуси. У Міжнародний день захисту дітей кандидат у народні депутати і чинний депутат Верховної Ради Руслан Сольвар долучився до святкування разом з громадами Макарова та Борової та роздавав дітям «різноманітні смаколики».

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки Руслана Сольвара        

2 червня кандидат у народні депутати  відвідав святкування дня  села Вільне Макарівського району. Громаді села кандидат вручив солодощі для дітей та проектор для будинку культури.

           

Джерело: скріншот FB-сторінки Руслана Сольвара        

8 червня Руслан Сольвар відвідав село Чубинці на Сквирщині. Під час заходу повідомив про запуск регулярних безкоштовних транспортних перевезень для жителів Сквирського району. Такі ж безкоштовні автобуси уже 5 років курсують селами Фастівщини та Макарівщини, а знедавна у Києво-Святошинському районі. Про це йдеться у дописі на фейсбук-сторінці кандидата у народні.  У цьому ж дописі йдеться і про те, що Руслан Сольвар під час заходу прозвітував перед громадою про зроблені справи: ремонт мосту через річку Сквирка, капітальні ремонти у школах, садочках, лікарнях, ремонт та оснащення будинку культури сучасною апаратурою та встановлення дитячих та спортивних майданчиків. Наприкінці  зустрічі відбувся концерт за участі відомих українських виконавців і творчих колективів.

Джерело: скріншот фейсбук-сторінки Руслана Сольвара        

Щодо іншої агітаційної активності в окрузі – у Макарівському районі    було зафіксовано низку бордів. Серед них –  «Завжди з вами ваш Руслан Сульвар». Інші –   на користь партії «Європейська Солідарність» та партії «Українська стратегія Володимира Гройсмана».

У 92 виборчому окрузі, який включає у себе місто Узин, Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони та частину Сквирського району, помітну активність проявляє Олександр Ференець, а також Благодійний фонд Олександра Ференця «Фортеця». На FB-сторінці фонду йдеться про низку активностей, які здійснювалися від благодійного фонду, в тому числі і протягом червня. Зокрема, встановлено зупинку, попереджувальні манекени у селі Логвин на небезпечній ділянці дороги, придбано мікрохвильовку і планшет для амбулаторії у Ставищенському районі, а також солодощі та подарунки дітям на свята. Діяльність Благодійного фонду Олександра Ференця «Фортеця» активно висвітлюється на його сторінці у фейсбуці. Однак, сам Олександр Ференець наразі не є зареєстрованим кандидатом у народні депутати ні в 91, ні в будь-якому іншому виборчому окрузі і висловлює своє обурення щодо реєстрації кандидата у депутати Верховної Ради з таким самим прізвищем та ім'ям –  Ференець Олександр Володимирович. Його ЦВК зареєструвала 7 червня. У своєму дописі щодо цієї ситуації Ференець зазначив, що особисто ще не визначився, чи йти йому  у народні депутати.

Крім того, у 92 виборчому окрузі народний депутат України Віталій Гудзенко надав  матеріальну допомогу для участі учнів-легкоатлетів Таращанської спортивної школи у Чемпіонаті України, про що йдеться у дописі у новинному FB-пабліку «Моя Тараща».

У 93 виборчому окрузі, який включає в себе Миронівку, Переяслав-Хмельницький, Ржищів, в також Богуславський, Кагарлицький, Миронівський та Рокитнянський райони,  у червні спостерігалась найнижча активність, порівняно з іншими округами області. Наразі в окрузі зареєстровано троє кандидатів у депутати Верховної Ради – це Олександр Жукотанський, зареєстрований 3 червня. Олександр Керусенко, зареєстрований 7 червня та Вадим Шкарівський, зареєстрований 10 червня. Агітаційної активності від жодного з кандидатів Спостерігачі ОПОРИ наразі не зафіксували.

У 94 виборчому окрузі, який включає у себе Обухів та Васильків, а також Обухівський і Васильківський райони,  як повідомляють спостерігачі ОПОРИ,  масової агітаційної активності наразі не зафіксовано. Мали місце лише окремі випадки. 1 червня у  Василькові відбулась зустріч Олександра Дубінського – інтернет блогера, креативного продюсера та ведучого програми «Гроші»  з васильківцями та підписниками.  7 червня Олександр Дубінський завітав до смт Глеваха Васильківського району на зустріч із жителями селища. Зазначимо, Олександр Дубінський не є зареєстрованим кандидатом у депутати, однак 27 травня  Олександр Дубінський на своїй сторінці у Фейсбуці  у відеозверненні  заявив про наміри балотуватися по 94 виборчому окрузі. 9 червня партія «Слуга народа» представила його як мажоритарника від свої політичної сили.  Між тим, у цьому виборчому окрузі 10 червня зареєстрований кандидат у народні депутати Гліб Лірник, однак його активності поки що не спостерігалось. Щодо іншої агітації в окрузі –  у центрі Василькова розміщені сітілайти з рекламою лідера «Національного корпусу» Андрія Білецького.

У 95 виборчому окрузі, який включає у себе місто Ірпінь та частину Києво-Святошинського району,  активну агітацію веде зареєстрований кандидат у народні депутати Володимир Карплюк, якого ЦВК зареєструвала 31 травня.  Зазначимо, у своїй агітаційній діяльності кандидат використовує символіку партії «Нові обличчя», яку і очолює. Втім, партія не є суб'єктом виборчого процесу на парламентських виборах.  Наразі низку білбордів  Володимира Карплюка  зафіксовали  в Ірпені та Вишневому.

Також, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, у Вишневому зафіксовано агітаторів партії «Нові обличчя», які збирали підписи мешканців міста за те, щоб почистили озеро, яке знаходиться в центрі міста біля парку та стадіону. Разом з цим, вони розповсюджували листівки з обіцянкою Володимира Карплюка побудувати міст через залізничний переїзд, якщо він стане депутатом Верховної Ради.

1 червня в День захисту дітей в у низці населених пунктів  округу, зокрема, у Боярці, , Ірпені, Білогородці та Михайлівці-Рубежівці були проведені свята за підтримки Володимира Карплюка. Цей захід висвітлювався в тому числі й на сайті місцевої ради в матеріалі який може містити ознаки агітаційного

Крім того, у Facebook створена публічна сторінка За Карплюка, на якій відомі люди, в тому числі і чиновники,  в межах 95 виборчого округу публікують відеозвернення на підтримку кандидата. Низка місцевих чиновників також  в 95 ВО, в соціальній мережі Facebook, використовують стилізовані аватарки, які спрямовані на підтримку «Нових облич». Варто зазначити, що закон не забороняє чиновникам вести агітацію, але лише в позаробочий час. 

Між тим, в окрузі зафіксована і дочасна агітаційна активність ймовірних кандидатів, які публічно заявляли про наміри балотуватися. Їхню дочасну агітацію зафіксовано у місті  Вишневе. Йдеться про зовнішню рекламу  Олександра Тигова, Мирослави Смірнової, Вадима Супрунова, Маргарити Овчаренко та Андрія Немировського.

Зазначимо, Мирослава Смірнова –  це чинна голова Києво-Святошинської  райдержадміністрації. Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували, що за її підтримки  проводилось свято Дня захисту дітей у низці населених пунктів Києво-Святошинського району.

Джерело: скрнішот ФБ-сторінки

Також зафіксовано, що за підтримки Олександра Тигова 2 червня проводився Україно-Польський фестиваль в Національному музеї народної архітектури та побуту України у Пирогово. Дочасну агітацію Андрія Немировського, окрім зовнішньої реклами, наразі не було зафіксовано. Активність з ознаками дочасної агітації зафіксована у Маргарити Овчаренко на Facebook-сторінці. Вона ще не є офіційно зареєстрованим кандидатом, однак, як сама повідомила на сторінці у соцмережі, вже подала документи до ЦВК і балотуватиметься по 95 округу як самовисуванка. Активність в інформаційному просторі  в межах округу  проявляє  Михайлина Скорик, яка балотуватиметься у народні депутати  від  партії  «Голос».

У 96 виборчому окрузі, в межі якого входять Вишгород, Буча, Славутич, Бородянський, Вишгородський, Іванківський та Поліський райони, рівень агітації на низькому рівні, як зазначають спостерігачі ОПОРИ. Станом на 12 червня, в окрузі зареєстрований лише один кандидат –  Андрій Горельцев, самовисуванець, зареєстрований 7 червня. Серед активностей,  які зафіксували спостерігачі – матеріал з ймовірними ознаками  дочасної агітації у газеті «Вишгород», а саме стаття-привітання з Днем захисту дітей від народного депутата Ярослава Москаленка.

У 97 виборчому окрузі, який включає в себе  Бровари, Березань, Баришівський район та частину  Броварського району, передвиборна агітація зафіксована у поки-що одного зареєстрованого кандидата в депутати по одномандатному округу - Олексія Здоровця, самовисуванця, якого зареєстрували 31 травня. Його агітація зафіксована лише у вигляді роздачі листівок на центральній площі міста та розповсюдженні їх по поштових скриньках. Також активність кандидата зафіксована і  на його сторінках у соціальних мережах, зокрема, Facebook  та Інстаграмі .

Джерело: скріншот ФБ-сторінки

Між тим, ознаки  дочасної  агітації  зафіксовані з боку  депутата Київської обласної ради Олега Кищука, депутата Київської обласної ради Олега Іваненка, голови «Благодійного фонду імені Олександра Луцького», та власне, Олександра Луцького, а також від чинного народного депутата від БПП «Солідарність» Павла Різаненка, висуванця партії «Голос». На користь Олега Кищука розміщені борди на трасі Київ-Чернігів, з написом «Йду до парламенту захищати інтереси людей. Олег Кищук». Крім того, Олег Кищук активно  висвітлює свою діяльність та участь у заходах на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, йдеться про ремонт за власний кошт та відкриття спортивної зали в селі Заворичі, організацію  поїздки дітей в стайню в с. Княжичі, отримання кубку почесного президента ДЮФК Каскад в с. Калинівка тощо.

Висока активність зафіксована у депутата Олега Іваненка. Зокрема, це  виносна реклама та агітаційні намети  з його зображенням, розташовані в центрі Броварів майже кожного дня. В них волонтери роздають агітаційну продукцію (буклети, календарики) і розповідають, що він планує обиратися до Верховної Ради  як мажоритарник-самовисуванець . Розміщені борди у місті Бровари та районі, які висвітлюють його діяльність як депутата та рекламують заплив. Реклама зовні на маршрутці з анонсом його рекорду 20 липня, реклама на авто та активне висвітлення заходів за своєю участю на -сторінці у соцмережі, де він анонсував також, що йде на парламентські вибори у 97 виборчому окрузі.

На користь Олександра Луцького на території округу та у місті Бровари розміщені білборди з написом «Розвиток громад – добробут кожного. Олександр Луцький». Павло Різаненко  на своїй сторінці у Фейсбуці  регулярно пише про свою діяльність депутатом, також там він повідомив, що йде на вибори народних депутатів у 97 виборчому окрузі  від партії «Голос».

Низьку активність спостерігачі ОПОРИ фіксують і у 98 виборчому окрузі. Він включає в себе Яготин, Бориспіль, а також Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони та частину  Броварського району. Станом на 12 червня в окрузі зареєстрований один кандидат у народні депутати Сергій Міщенко, самовисуванець, його зареєстрували 7 червня.  Він також є чинним депутатом Верховної Ради у цьому окрузі. Щодо зафіксованої активності – в Яготині 5 червня  мешканцям міста вкидали в поштові скриньки інформаційний бюлетень «#1 область» (номер за червень). Видання розповідало про Сергія Міщенка, чинного народного депутата. Зокрема, йшлося  про роботу Сергія Міщенка в пенсійній реформі, про те, що він є автором законопроекту про підвищення штрафів за порушення на ринку природного газу. Також опублікована стаття «Сергій Міщенко: Продавати свій голос – це злочин проти суспільства».  Однак, невідомо, хто розповсюджував даний матеріал, видання взагалі не містило жодних вихідних даних. Між тим,  були вказані адреси та контактні телефони громадських приймалень Сергія  Міщенка у  Борисполі, Переяслав-Хмельницькому, Яготині та Згурівці. Інших випадків  агітації в окрузі наразі не зафіксовано.

Зазначимо, відповідно до ч. 1 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію-суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Між тим, у ч. 6 ст. 68 Закону, йдеться, що  передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)