Автобуси із зображенням кандидата у народні депутати Руслана Сольвара курсують в межах 91 виборчого округу. Проїзд для людей безкоштовний, а графік маршруту розміщений в одній з райдержадміністрацій області. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ на Київщині.

У приміщенні Макарівської райдержадміністрації і районної ради, розміщений «Розклад руху автобусів Макарівського району», на розкладі міститься заголовок «З турботою про вас, Руслан Сольвар», а під самим графіком зображена емблема благодійного фонду «Разом у майбутнє».

Зазначимо, Руслан Сольвар – кандидат у народні депутати по 91 виборчому окрузі, який включає у себе місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони та частину Києво-Святошинського району. Зареєстрований він 3 червня шляхом самовисування. Крім того, Руслан Сольвар є чинним депутатом Верховної Ради у  цьому ж 91 виборчому окрузі, обраний у 2014 році, за поданням «БПП «Солідарність».

Сам автобус із зображенням кандидата у народні депутати, Руслана Сольвара, та написами «З повагою до вас, Руслан Сольвар» та «Надання безкоштовного проїзду» спостерігач побачив у Макарові.

На самому ж розкладі руху автобусів, зазначались такі сполучення, як «Бишів – Макарів», «Макарів – Кодра», «Кодра – Київ», «Бишів – Київ», «Чорногородка – Макарів», «Юріївка – Макарів», «Червона Гірка – Макрів», «Макарів – Коловщина», «Макарів – Ніжоловичі», деякі з маршрутів ідуть і через інші населені пункти.  Між тим, графік проїзду розміщений і на фейсбук-сторінці благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє». Допис на фейсбук-сторінці фонду про розширення маршрутів безкоштовних автобусів для пільговиків і, зокрема, про появу нових рейсів у Макарівському районі, з'явився 20 травня.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє»

Крім того, на фейсбук сторінці благодійного фонду розміщено ще кілька публікацій щодо безоплатних автобусів. Зокрема, про те, що «Благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє» запускає безкоштовні  автобуси до найвіддаленіших куточків Сквирщини. В іншому дописі йдеться: «проект безкоштовного автобусу від «Благодійного Фонду Руслана Сольвара «Разом у майбутнє» відновлює рейси у Києво-Святошинському районі! Відтепер пільговики, вчителі, медики, працівники соціальних служб та решта бюджетників мають змогу дістатися до Києва безоплатно!». У зазначених дописах, також відмічена особиста фейсбук-сторінка Руслана Сольвара.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Благодійного фонду «Руслана Сольвара «Разом у Майбутнє»

Разом з тим, один із пунктів передвибочої програми кандидата у народні депутати Руслана Сольвара – «Продовжувати роботу соціального проекту «Безкоштовний автобус», який надає послугу з безплатного перевезення пасажирів пільгових категорій населення (ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, учасників АТО, чорнобильців, дітей), а також працівників соціальних служб, вчителів та медиків», а гасло передвиборної програми «Разом у майбутнє», збігається з назвою благодійного фонду.

Джерело: Сайт ЦВК

«Благодійний фонд Руслана Сольвара «Разом у майбутнє», за інформацією з офіційної сторінки фонду у Фейсбуці, засновано 23 жовтня 2011 року, до реєстру неприбуткових організацій його включено 20 серпня 2012 року. Займається переважно допомогою незахищеним верствам населення, зокрема пенсіонерам, малозабезпеченим сім'ям, закладам та установам, таким як школи, лікарні, інтернати, соціальні заклади. Крім того сприяє відновленню інфраструктури загального користування на кшталт дороги, електромережі, житлового фонду тощо. Між тим, послуги безоплатних автобусів  фонд надавав і минулого року, про що йдеться на офіційній фейсбук-сторінці фонду.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «В даній ситуації може міститися низка ймовірних порушень виборчого законодавства. Перш за все – використання благодійного фонду, в назві якого фігурує прізвище кандидата, для надання безоплатних послуг виборцям, може бути трактовано як непрямий підкуп виборців (ч. 14 ст. 74) Закону України «Про вибори народних депутатів України». Не дивлячись на те, що фонд розпочав свою діяльність ще до початку виборів, на період виборчого процесу варто утриматись від подібних дій, щоб зберегти принцип рівних умов між кандидатами. Крім того, Закон визначає як політичну рекламу, в тому числі й  ту, яка містить прізвища чи зображення (портрети) кандидатів (ч.3 ст. 68), отже вона має фінансуватись з виборчого фонду кандидата, що може бути порушено в описаній ситуації. При цьому в Законі також є заборона на використання прізвищ чи портретів кандидатів у депутати в соціальній чи комерційній рекламі (ч.8 ст.74). Тобто,  портрет та прізвище кандидата на автобусі та на розкладі руху, який розміщений в приміщенні РДА, можуть бути розцінені як агітація, яка до того ж, розміщена з порушенням, оскільки є заборона на розміщення агітації,  як в громадському транспорті (ч.9 ст.74), так і в приміщеннях органів державної влади (ч.3 ст.74)».

Додамо, відповідно до ч. 6 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)