Вже менше місяця залишилось до офіційного старту виборчого процесу проміжних виборів народного депутата на 197 окрузі. Потенційні кандидати заявляють про себе на зустрічах із виборцями, концертах, через зовнішню рекламу та джинсу у ЗМІ. Традиційно помітна рекламна активність і в соцмережах. За допомогою Бібліотеки  реклами у Facebook та аналізатора реклами ОПОРА дослідила витрати потенційних кандидатів на таку промоцію у липні.

За період із 1 по 30 липня у Facebook з’явилось 197 рекламних дописів політичного характеру із таргетингом на Черкаську область понад 40% із 38 сторінок. Цільовою аудиторією більшості постів були жінки. Переважаючий віковий діапазон реципієнтів 25-64 років. Найменше, лише 1,5% переглядів, припало на чоловіків віком 18-24 років. Найбільше – 16,6% – на жінок віком 55-64 років.

Серед лідерів за кількістю реклами:

  • сторінка депутата-мажоритарника від 200-го округу з центром у м. Умань, представника фракції ВО “Батьківщина” у парламенті Антона Яценка;
  • сторінка черкаського міського голови Анатолія Бондаренка;
  • пов’язана з черкаським міським осередком “Європейської солідарності”, а відтак і з потенційним кандидатом від цієї партії на проміжних виборах у 197-мому окрузі Романом Сущенком новинна сторінка “Черкаси NOW”;
  • сторінка потенційного кандидата в депутати від 197 округу, представника ВО “Свобода” Андрія Іллєнка.
  • новинна сторінка “Умань Ньюз”, де рекламували звитяги Уманської міської ради та її голови зокрема.
  • сторінка ще одного потенційного кандидата в депутати на 197 округу Євгенія Курбета.

Промотовані дописи про діяльність чинного депутата Черкаської обласної ради від партії “Європейська солідарність”, потенційного кандидата на проміжних виборах у ОВО № 197 Романа Сущенка серед інших новин з’являються на сторінці “Черкаси NOW”. Зокрема,  дописи із посиланнями на відео про його візити на округ, роботу в обласній раді тощо. Загалом же, у липні сторінка 22 рази використовувала платну рекламу, на що було витрачено 50$.

Потенційний кандидат від ВО “Свобода” Андрій Іллєнко платну промоцію для дописів зі своєї сторінки використовував за липень 17 разів, на що витратив 298$. Політик рекламував дописи із афішами організованих ним концертів на окрузі, а також дописи про екологічні та інфраструктурні проблеми округу, а також дописи про його візити на округ.

Депутат обласної ради від партії “За майбутнє” Євгеній Курбет платну промоцію постів зі своєї сторінки впродовж липня використав 8 разів і сплатив за це 97$. Промотувались дописи про його візити на округ, а також платне просування чотири рази було застосоване до допису про відвідання потенційним кандидатом буддійського храму в Черкасах.

Представник партії “Народовладдя”, соліст гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк у зазначений період не використовував платне просування дописів зі своєї сторінки. Однак афіші концертів потенційного кандидата на окрузі п’ять разів промотували зі сторінки партії “Народовладдя” та тричі зі сторінки її очільника екснардепа Юрія Левченка. Загалом на всю рекламу (в тому числі й концертів Василюка), зі сторінки партії у липні витратили 90$, а на рекламу зі сторінки її очільника 148$.

У липні нардеп-мажоритарник від 197-го округу в попередньому скликанні Владислав Голуб рекламував лише один допис зі своєї сторінки, витративши на це 10 $. У промотованому дописі йшлося про те, що юристи його ГО “Разом ми потужна сила” провели просвітницькі консультації щодо ринку землі у 39 селах.

Лідер партії “Успішна Україна” Ігор Шевченко рекламу для дописів зі своєї сторінки у липні використовував тричі й витратив на це 348$. Однак лише був лише один промотований допис із таргетуванням безпосередньо на Черкащину. Допис містить посилання на сайт політика й запитання: балотуватися чи не балотуватися йому на проміжних виборах у 197 ОВО.

Також у Facebook у липні було помічено рекламу зі сторінки депутата Черкаської обласної ради від партії “Слуга народу”, заступника голови ради Сергія Лісового, котрого називали одним із потеційних кандидатів на цих виборах від згаданої партії. Однак ця реклама не була маркована як політична, відтак до Бібліотеки політичної реклами у Facebook не потрапила.

Окрім того сторінка партії “Слуга Народу” таргетувала на Черкащину промотований допис із новиною про візит голови партії, народного депутата Олександра Корнієнка до Ліплявської громади, котра входить до 197 ОВО. Загалом же офіційна сторінка партії за липень витратила на промоцію дописів 8049 $.

Також два промотованих дописи на Черкащину таргетувала новинна сторінка ХрещатикLive. Дописи містили посилання на статті із ознаками чорного піару проти міського голови Золотоноші Віталія Войцехівського, котрого, як заявив  27-го липня голова “Слуги Народу” Олександр Корнієнко, партія розглядає кандидатом від 197 ОВО. Загалом же у липні ця сторінка промотувала 96 дописів і витратили на це 144$. Цікаво, що раніше з цієї сторінки просували допис із посиланням на новинний портал “Хрещатик.News”, де був опублікований витяг із інтерв’ю Владислава Голуба з ознаками “джинси” одному зі всеукраїнських сайтів.

Решта ж потенційних кандидатів, котрі проявляли ту чи іншу публічну активність у липні, реклами у Facebook не використовували.