19 грудня в Чилі відбувся другий тур президентських виборів. Фактично протистояння відбувалося між соціал-демократом та ультраправим кандидатом, жоден із яких не представляв якусь історично домінуючу політичну коаліцію.

У виборчих перегонах переміг 35-річний соціал-демократ Габріель Борич, який набрав 55,87% голосів виборців  Він став наймолодшим президентом в історії країни. 

Новообраний президент Чилі Габріель Борич. Дежрело фото: cbc.ca

Він був лідером студентського руху під час “Чилійської зими” — молодіжного повстання 2011-2013 років проти неоліберальної реформи освіти. А в 2014 році був серед кількох активістів, обраних до Конгресу.

У своїй програмі Борич пообіцяв остаточно поховати неоліберальну економічну модель, залишену диктатурою генерала Аугусто Піночета 1973-1990 років, і підвищити податки для “супербагатих”, щоб розширити соціальні послуги, боротися з нерівністю та посилити захист довколишнього середовища.

Акції на підтримку Габріеля Борича. Джерело фото: courthousenews.comarabnews.comtaiwannews.com.tw

Президентських повноважень Габріель Борич набуде у березні 2022 року. Серед країн Латинської Америки він буде лише другим президентом-міленіалом після Найіба Букеле в Сальвадорі.

За посаду в другому турі змагались Габріель Борич від партії “Соціальна конвергенція” та Хосе Антоніо Каст від “Республіканської партії”. У першому турі дещо більше голосів виборців отримав Хосе Антоніо Каст - 27,91% голосів, а Габріель Борич — 25,82% голосів. Загалом тоді змагалось 7 кандидатів на посаду президента.

Кандидати другого туру. Джерело фото: newsnetdaily.com

Перший тур виборів відбувся 21 листопада. Тоді окрім президента чилійці обирали палату депутатів зі 155 представників, 27 з 50 сенаторів, а також депутатів та членів регіональних рад. 

День голосування. Джерело фото: taiwannews.com.twaljazeera.com

Підготувала Катерина Жемчужникова

ДАЙДЖЕСТ

Використані джерела: