Громадянська мережа ОПОРА продовжує щоп'ятниці публікувати матеріали з рубрики "Вибори у світі". Впродовж тижня вибори відбудуться у Республіці Ель-Сальвадор та Федеративних Штатах Мікронезії.

Сальвадор

28 лютого у Сальвадорі відбудуться парламентські вибори 84 депутатів та вибори мерів 262 міст. Країна поділена на 14 департаментів, які у свою чергу включають 262 муніципалітети. Кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні, становить більше 5 820 тисяч осіб.

Законодавча Асамблея Республіки Ель-Сальвадор (ззовні та всередині). Джерело фото: whatsanswer.com та pgaction.org

З 2012 року тут застосовується пропорційна виборча система із відкритими списками. Кожен департамент є окремим багатомандатним округом, в якому висуваються партійні списки кандидатів, можливе і самовисування кандидатів. В окрузі може розігруватись від 3 до 16 місць, залежно від кількості населення округу. Мандати розподіляються за принципом пропорційного представництва за методом найбільшого залишку (або це ще називають квотою Хейра чи квотою Гамільтона). Виборці можуть голосувати кількома способами. Наприклад, зробити позначку лише біля назви партії, або поставити позначку лише біля одного або кількох кандидатів від партії. При чому, якщо кілька партій йдуть на вибори в якості коаліції, то виборці можуть підтримати по кілька кандидатів у цих коаліційних партіях у рамках одного бюлетеня. Всі такі варіанти голосування рахуватимуться як голос за партію.

Зразок бюлетеня для голосування за кандидатів у Законодавчу Асамблею в столичному окрузі. Джерело фото: tse.gob.sv

Парламент Республіки Ель-Сальвадор називають Законодавча Асамблея, до неї входить 84 депутати. Вони обираються на 3 роки з можливістю переобрання. Парламент однопалатний, система багатопартійна. Дві політичні партії – “Націоналістичний республіканський союз” (ARENA) правого крила та “Фронт національного визволення імені Фарабундо Марті” (FMLN) лівого крила, як правило, домінують на виборах.

Зокрема, вони отримали 35 і 18 місць відповідно на минулих парламентських виборах у 2018 році, а серед 262 мерів мають представників у 140 та 64 містах. Власне і на президентських виборах раніше перемагали кандидати від цих партій: у 2009 році – від FMLN, до цього чотири рази поспіль – від ARENA.

Але у 2019 році на президентських виборах перемогу здобув Наїб Букеле, кандидат від правоцентристської партії “Широкий альянс за національну єдність” (GANA), яка має третє місце за чисельністю у парламенті зі своїми 10 депутатами. Щоправда, до того він двічі обирався мером від партії “Фронт національного визволення імені Фарабундо Марті” (FMLN): Нуево-Кускатлан у 2012 році та столиці Сан-Сальвадора у 2015 році. А вже у 2017 році був звинувачений етичним судом цієї партії у стимулюванні внутрішнього роз’єднання партії та виключений з неї.

Президент Республіки Ель-Сальвадор Наїб Букеле Джерело фото: presidencia.gob.sv

У 2018 році чинний президент заснував соціально-консервативну партію “Нові ідеї”, що утворилась з його громадського руху, який він ініціював після свого виключення з партії “Фронт національного визволення імені Фарабундо Марті” (FMLN). За попередніми соціологічними опитуваннями, зараз президентська партія “Нові ідеї” може значно випередити інші на цих парламентських виборах. 

Крім того, в цей же день виборці обиратимуть 20 делегатів Сальвадору, які увійдуть до Парламенту Центральної Америки (PARLACEN) від країни. Цей політичний інститут є парламентським органом Центральноамериканської системи інтеграції (SICA), що є об’єднанням 6 країн: Гватемала, Сальвадор, Гондурас, Нікарагуа, Домініканська республіка, Панама. Такі вибори 20 делегатів від кожної з країн-членів відбуваються несинхронно, в різний час, разом із національними виборами в цих країнах, найчастіше президентськими. Таке голосування є прямим і відбувається в Сальвадорі за пропорційною виборчою системою із закритими списками від єдиного національного округу. Тобто виборці голосують за партію, що висуває 20 кандидатів, які поіменно опубліковані в бюлетені.

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

Мікронезія

2 березня відбудуться парламентські вибори у Федеративних Штатах Мікронезії, але обиратимуть лише частину депутатів.

Парламент Мікронезії називають Конгресом, він складається з 14 непартійних депутатів. З них 10 обираються кожні два роки в одномандатних округах простою більшістю, решта 4 – це сенатори, що представляють кожен із чотирьох штатів, на які поділена країна: Яп, Чуук, Понпей та Косрае. Сенатори обираються раз на чотири роки пропорційним представництвом у своєму штаті, останні такі вибори відбулись у 2019 році. Після цих виборів Конгрес обере президента та віцепрезидента Мікронезії серед когось із чинних чотирьох федеральних сенаторів.

Конгрес Федеративних Штатів Мікронезії в Палікірі. Джерело фото: passportparty.ch

Балотуватись до Конгресу можуть громадяни країни, які мають громадянство щонайменше впродовж 15 останніх років. Кандидатам має бути не менше 30 років. Натомість виборцями є громадяни від 18 років, які мають зареєструватися як такі щонайменше за 30 днів до дня голосування. З 2007 року Національна виборча комісія видає зареєстрованим виборцям спеціальну ID-карту, дійсну на кілька наступних років і відповідних виборів. У кожному штаті ці картки мають дещо інший вигляд. Населення Мікронезії за переписом 2019 року складає майже 105 тисяч осіб. Голосування не є обов’язковим.

ID-картки зареєстрованих виборчинь з кожного з 4 штатів Мікронезії. Джерело фото: cfsm.gov.fm

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: