Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 2 241 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів (згідно з верифікованими даними на мапі порушень станом на 27 листопада). Серед цих порушень найбільше стосувалися незаконної агітації (1776), процедурних зловживань (190), матеріального стимулювання виборців (167). На 4-му місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 79 таких випадків. 29 із них стосувалися бюджетного, 12 – медійного, 11 – кадрового і матеріального, 7 – корпоративного, а також 20 випадків силового перешкоджання агітації. Це свідчить про те, що адміністративний ресурс залишається, хоч і не ключовим, але поширеним способом впливу на загальний перебіг виборчого процесу, а також разом із матеріальним стимулюванням виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на нього. Не стала винятком і виборча кампанія на Черкащині.

Кампанія чинного міського голови Черкас та кандидатів у депутати 

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який цього разу також балотувався на  цю ж посаду від партії “За майбутнє”, одним із перших очільників обласних центрів відгукнувся на пропозицію Громадянської мережі ОПОРА підписати “Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу” та дотримуватись його під час місцевих виборів 25 жовтня. На заході, 28 вересня, також були присутні заступники міського голови, очільники структурних підрозділів та департаментів Черкаської міської ради.

Загалом у своїй кампанії чинний міський голова значною мірою в агітаційній риториці опирався на реалізовані за каденцію проєкти, які, авжеж, було профінансовано з бюджету: ремонт доріг, тротуарів, спортивна інфраструктура, соціальна інфраструктура і т. ін. Що відображалось, зокрема, і в його агітації в соцмережах, у ЗМІ та в друкованих агітаційних матеріалах. 

Зрештою, такі методи ведення кампанії традиційно використовують кандидати та політсили, які перед виборами були при владі. В Черкасах, наприклад, також активно на реалізованих за кошти бюджету проєктах передовсім спортивної та освітньої інфраструктури активно піарились представники партії ВО “Свобода”. А, наприклад, представники ВО “Батьківщина” заявили що саме завдяки їхнім діям у жовтні перед виборами педагоги міста отримали премії у повному обсязі, позаяк голова обласної парторганізації, чинний депутат міської ради та кандидат в депутати Юрій Тренкін є очільником бюджетної комісії.

Повертаючись до кампанії чинного міського голови, слід відзначити, що після першого туру виборів, в якому він набрав найбільшу кількість голосів, на його публічній сторінці у фейсбуці почали з’являтись відеоролики, де голосувати за нього закликали очільники та працівники різноманітних КП міста, що також може мати ознаки кадрового адміністративного ресурсу. Проте слід зауважити, що без наявних доказів примусу чи іншої незаконної мотивації цих осіб немає достатніх підстав для обґрунтованих звинувачень у зловживанні.

Варто також згадати, що ще до офіційного старту кампанії в Черкасах розмістили білборди та сітілайти із зображенням різних інфраструктурних об’єктів міста та гаслом “Зроблено в Черкасах” у стилістиці партії “За майбутнє”. Утім на запит ОПОРИ в міськраді пояснили, такі дії є “дизайнерським рішенням”.

Тут слід додати, що 23 жовтня з’явилась інформація, що Черкаська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 159-1 (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації чи агітації референдуму) Кримінального кодексу України. За даними слідства, директор комунального підприємства Черкаської міської ради, використовуючи свої службові повноваження, від імені юридичної особи здійснив внесок на підтримку однієї із політичних партій, членом якої є особисто, у вигляді вигоди негрошового характеру, а саме замовив та розмістив у місті Черкаси зовнішню рекламу очолюваного ним комунального підприємства та політичної партії за рахунок коштів цього підприємства. Як з'ясувалось, найімовірніше йдеться про очільника КП "Черкаситеплокомуненерго", чинного на той час депутата і кандидата в депутати Черкаської міської ради від партії "За майбутнє" Павла Карася, за ініціативи якого, згідно з версією слідства, та за кошт очолюваного ним комунального підприємства було розміщено білборди з прихованою агітацією за партію та лінком на особистий сайт Павла Карася, де також була розміщена, зокрема, агітація. 17 листопада справу направлено до суду.

До слова, білборди, сітілайти та друковані рекламні матеріали зі своїм зображенням та символікою очолюваного ним комунального підприємства ЧЕЛУАШ розмістив ще до офіційного старту кампанії депутат міської ради та кандидат в депутати від партії ВО “Батьківщина” Олексій Мельник. Найімовірніше, вони також були профінансовані коштом КП і мають ознаки принаймні використання адміністративного ресурсу. Характерна деталь, що розміщували цю рекламу лише в межах округу, в якому згодом і балотувався кандидат. Слід також відзначити і активізацію ремонтів на прибудинкових територіях в межах округу Олексія Мельника у передвиборчий і виборчий період, яка також цілком може мати ознаки використання адміністративного ресурсу. 

Участь президента в агітації та ознаки підтримки одного з кандидатів з боку ОДА

28 серпня президент України Володимир Зеленський побував на Черкащині, де представив нового голову ОДА Сергія Сергійчука, відвідав підприємства та об’єкти інфраструктури, а також взяв участь у представленні потенційних кандидатів від партії «Слуга народу» на місцевих виборах. 

На завершення робочого візиту президент прибув у Канів, де головним заходом стала презентація Стратегії розвитку Черкащини. Для цього біля підніжжя Тарасової гори змонтували сцену, оздоблену банерами зеленого кольору із написом «Зе! Місцеві». Територію огородили парканом і людей до середини пускали за списками. Серед присутніх були також депутати-мажоритарники, які представляють Черкащину в парламенті: Любов Шпак (ОВО 194), Олег Арсенюк (ОВО 195) та Олександр Скічко (ОВО 197). На заході виступав народний депутат Олександр Завітневич, котрий є очільником обласного осередку партії “Слуга народу”. Також в робочий час (бл. 16:00) тут були присутніми чимало посадових осіб, держслужбовців та працівників ОДА.

Після виступу президента Олександр Скічко презентував Стратегію розвитку Черкащини, а потому було представлено декількох кандидатів від партії на місцевих виборах, зокрема кандидата на посаду Уманського міського голови Андрія Дикуна, кандидата на посаду Смілянського міського голови Сергія Ананка, та кандидата на посаду Черкаського міського голови, вже згаданого директора компанії UKRAVIT Віталія Ільченка та кількох кандидатів у депутати різних рад від партії “Слуга народу”. Наприкінці заходу Володимир Зеленський закликав підтримати їх.

На запит ОПОРИ в ОДА відповіли, що працівники обладміністрації до заходу не залучались і кошти на його організацію були виділені не з держбюджету. Втім участь президента в рамках робочої поїздки у такому заході, присутність держслужбовців на ньому в робочий час, а також підтримка Володимиром Зеленським політичної сили та використання на заході брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс. 

Сам новопризначений голова ОДА Сергій Сергійчук як кандидат не брав участі у цих виборах, однак адміністрація залучала кандидата на посаду міського голови Черкас від партії “Слуга народу” Віталія Ільченка до таких заходів, як відкриття відбудованого корпусу університету в Черкасах, чи ж запуск нового потяга з Черкас до Сміли, до яких, власне, кандидат-підприємець по суті не причетний. Однак сам він використовував ці теми для рекламних матеріалів у ЗМІ. 

Також в стінах ОДА було проведено засідання Національної платформи “Перспективи розвитку в Україні технологічних парків з перероблення відходів", де зокрема йшлося про побудову об’єктів з переробки та утилізації сміття, в якому взяв участь Віталій Ільченко. Саме “побудову  заводу з переробки небезпечних відходів” використовував чинний мер і кандидат на цю ж посаду від партії “За майбутнє” Анатолій Бондаренко у риториці агітації проти Віталія Ільченка. Тож цілком ймовірно, що захід в ОДА не в останню чергу зумовлений цим фактом.

Участь народних депутатів у місцевих виборах на Черкащині

Двоє народних депутатів-мажоритарників з Черкащини вирішили балотуватись на місцевих виборах до обласної ради. Депутат від 198 ОВО із центром у м. Сміла Сергій Рудик очолив список партії “Команда Сергія Рудика. Час змін!”. А депутат від  ОВО №200 із центром в м. Умань Антон Яценко очолив список партії “За майбутнє”, будучи очільником обласного осередку політсили. Антон Яценко обраний від округу вже на третю каденцію, Сергій Рудик – на другу. Обидва депутати відомі активним використанням державних субвенцій на своїх округах та доволі потужним піаром на здійснених за кошти держбюджету та “за їхнього сприяння” роботах безпосередньо на їхніх округах: від покупки побутової та комп’ютерної техніки в навчальні заклади і установки дитячих майданчиків до ремонту доріг, будівництва парків та інших об’єктів інфраструктури. Власне, саме ці “напрацювання” нардепів на місцях і стали основою для кампанії тих політсил, які вони представляли, головним чином з боку партії “За майбутнє” та Антона Яценка. 

“Команда Сергія Рудика. Час змін” не набрала достатньої кількості голосів, аби отримати мандати депутатів Черкаської обласної ради. Втім, партія отримала чотири мандати в Черкаській районній раді та по кілька мандатів у низці інших місцевих рад. Переважно в межах округу, зокрема і в Смілянській міській раді. Також член партії став сільським головою в с. Червона слобода Черкаського району (в межах 198 ОВО).

Партія “За майбутнє” набрала у шостому територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів Черкаської обласної ради, до якого входить і 200-ий округ Антона Яценка, 24208 голосів. У той час як найближчий переслідувач – партія ВО “Черкащани” – набрала 8755 голосів. До прикладу,  у п’ятому окрузі (Звенигородський район) – за партію проголосували 5950 виборців, у сьомому окрузі (Золотоніський район) – 1975 виборців, а в четвертому (Черкаський район) – 1483.  Таким чином, понад 50% від загальної кількості набраних партією голосів (42663), а відповідно і депутатських мандатів, отримана з Уманського району.

Крім того, наприклад, помічниця Антона Яценка Ірина Плетньова, в кампанії якої також використовувався як бренд нардепа, так і його (чи ж їхні спільні) депутатські напрацювання на окрузі, стала міською головою Умані. 

Наразі Антон Яценко де-факто ще не відмовився від мандата депутата обласної ради. Проте  після минулих місцевих виборів, коли він очолював список партії “Відродження” і теж пройшов до облради, Антон Володимирович залишився народним депутатом. Є всі підстави вважати, що таке ж рішення він прийме і цього разу.

Насамкінець варто сказати, що через відсутність в правовій площині чітких вимог щодо діяльності виборних осіб та посадовців в умовах виборчого процесу, які б ефективно відтворювали усталену міжнародну практику з врахування визнаних демократичних стандартів, учасники виборчого процесу вдавалися до фактичного зловживання адміністративними ресурсами значно частіше, ніж демонструє наявна статистика. Окрім відсутності належних законодавчих важелів, проблемою у фіксації, а отже і в реагуванні на використання адміністративного ресурсу нерідко є проблема збору належної доказової бази, а також певна проблема оцінки тих, чи інших дій з боку чиновників, посадовців, органів державної влади тощо. Тож вироблення чіткіших критерій та, головне, законодавчої бази, для реагування на прояви адміністративного ресурсу, а також вища свідомість та відповідальність як виборців, суб’єктів виборчого процесу та, наприклад, підлеглих стане неабияк в нагоді для запобігання проявів адміністративного ресурсу в майбутньому.