Сергій Іващенко («Слуга народу») веде дуже активну онлайн-кампанію, використовуючи зовнішню рекламу та залучаючи до агітації місцевих лідерів думок. Його конкурент Олександр Мамай («За майбутнє») робить ставку на роздачу подарунків та публікації у друкованих виданнях. ОПОРА проаналізувала промокампанії претендентів на посаду Полтавського міського голови напередодні повторного голосування, що відбудеться 22 листопада.  

Сергій Іващенко: онлайн-активності та підтримка лідерів думок

Лідером з активностей у Полтаві залишається висуванець «Слуги народу», забудовник Сергій Іващенко. Для отримання виборчих симпатій політик використовує усі доступні канали комунікації. Зокрема, роздачу агітаційних матеріалів з брендованих точок, розміщених у різних районах Полтави.

Значно активніше команда кандидата працює в онлайні. Починаючи від сторінки «Полтаві — зміни» у Фейсбук, де ролики на підтримку Сергія Іващенка публікуються по кілька разів на день, і закінчуючи розміщенням агітаційних матеріалів у місцевих інтернет-виданнях. Статті на підтримку кандидата, марковані як реклама, зокрема, є на сторінках ІВ «Полтавщина», «Коло».

Заручився Сергій Іващенко й активною підтримкою з боку інших місцевих політичних діячів. Зокрема, голосувати за кандидата публічно закликали колишні претенденти на посаду Полтавського міського голови: Юрій Бублик («Свобода»), Олександр Удовіченко («Рідне місто»). За Іващенка у відеозверненнях агітують місцеві підприємці, новообрані депутати міської ради, активісти.

Використовує висуванець від «Слуги народу» і засіб комунікації з людьми старшого покоління — друковані видання. Статті на підтримку кандидата ОПОРА знайшла, зокрема, на сторінках «Вечірньої Полтави» та «Полтавської думки» без позначок, які свідчили б про рекламний характер матеріалів.

Крім того, Іващенко взяв участь у теледебатах, завітавши до студії «Суспільного Полтава». Тоді як його опонент на ефір не з’явився.

Олександр Мамай: газети та роздача подарунків

Натомість, Полтавський міський голова 2010-2018 років Олександр Мамай («За майбутнє») більше працює на авдиторію старшого покоління. Тому у соціальних мережах кандидат вітає містян з професійними святами, а 17 листопада звернувся до авдиторії із закликом «Усі на вибори!».

Активнішими є соратники кандидата. Наприклад, новообраний депутат Полтавської міської ради від партії «За майбутнє» Євген Дикань, на сторінці якого розміщені суцільні агітаційні заклики від місцевих підприємців (в основному тих, хто обраний або балотувався від політсили, з якою Мамай ішов на вибори). Схожі дописи депутат робить і у своєму Instagram.

Подібний піар-контент міститься і на сторінці ГО «Підприємці Полтавщини», адже очолює її той-таки Євген Дикань. В онлайн-ЗМІ команда кандидата розміщує поодинокі рекламні статті.

 

Спостерігачі ОПОРИ не помітили у Полтаві білбордів чи роздач агітматеріалів на користь кандидата з брендованих точок. Зате у місцевих друкованих виданнях Олександр Мамай опублікував заклики прийти на повторне голосування 22 листопада, супроводжуючи їх власними здобутками за часів роботи Полтавським міським головою. Примітно, що у газеті «Полтавський вісник» матеріали вийшли з позначкою «Передвиборна агітація», тоді як у «Вечірній Полтаві» матеріал рекламного маркування не мав.

Активніше за опонента Олександр Мамай працює у напрямку роздач подарунків полтавцям літнього віку. Спершу їм до поштових скриньок вкидали набір медичних масок з подякою від кандидата за підтримку та нагадуванням про другий тур виборів. Пізніше до дня народження люди стали отримувати розширений набір: крім згаданих листівки та медичних масок туди клали і коробку цукерок.

Нагадаємо, згідно з фінансовими звітами, опублікованими на сторінці Полтавської міської ТВК, найбільше коштів на передвиборчу кампанію витратив саме Сергій Іващенко (1,08 млн грн), тоді як Олександр Мамай вказав 321,9 тис. грн.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області нагадує: «Згідно з пунктом 4 частини 5 статті 12 Виборчого кодексу, рівність прав і можливостей суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії)».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)