На кількох вулицях Полтави спостерігачі ОПОРИ зафіксували роздачу еко-торб із брендованою агітаційною продукцією кандидата в обмін на участь виборців в опитуванні.

На торбинках є напис «Зе-місцеві. Слуга народу. Сергій Іващенко». Крім того, полтавцям дають брендований блокнот, газету кандидата та імпровізований виборчий бюлетень, де навпроти прізвища Іващенка стоїть позначка, а дані про його конкурента надруковані у розмитому вигляді. Також у наборі, який полтавці можуть отримати від агітаторів, котрі стоять біля рекламних конструкцій із зображенням Сергія Іващенка, є повітряна кулька з написом «Слуга народу. Сергій Іващенко».

Брендований набір полтавці отримували після того, як давали відповіді на 3 запитання:

1. Міський голова — це чесна та порядна людина без досвіду у політиці чи неефективний господарник, але досвідчений політик?

2. Чи є в опитуваної людини фаворит у 2 турі виборів Полтавського міського голови?

3. Чи готовий респондент заради змін у Полтаві спонукати друзів та близьких прийти на вибори?

Крім того, за повідомленням спостерігачів ОПОРИ, містян просили залишити П. І. Б., номер телефону та назву вулиці, на якій проживає опитаний. Особисті дані респондентів представники Сергія Іващенка збирали і раніше, коли пропонували бажаючим заповнити анкети щодо комунальних проблем міста. 

«Екоторбинки — це сувенірна продукція, яку пропонують полтавцям, котрі погодилися заповнити анкету «Карти змін» щодо проблем міста. Собівартість однієї такої — 19 гривень», — говорить речниця Сергія Іващенка Анна Морозова.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області нагадує: «Частина 6 статті 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)».

До слова, експерти ОПОРИ підготували детальний експлейнер про всі аспекти щодо підкупу виборців та збору персональних даних, де також є поради для різних учасників виборчого процесу щодо алгоритму дій в разі виявлення відповідних фактів.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.