Другий тур виборів очільника Полтави відбудеться 22 листопада. Такі дані 6 листопада оприлюднили на засіданні Полтавської міської ТВК.

Згідно із протоколами, оприлюдненими Полтавською міською ТВК, найбільше голосів виборців — 20856 (30,06%) набрав Полтавський міський голова 2010-2018 років, підприємець Олександр Мамай («За майбутнє»). До другого туру також вийшов місцевий забудовник Сергій Іващенко («Слуга народу»), голоси за якого віддали 12290 виборців (17,71%).

На засіданні Полтавської міської ТВК 6 листопада продемонстрували і зразок виборчого бюлетеню, що використовуватиметься при повторному голосуванні з виборів міського голови. Прізвища кандидатів розміщені в алфавітному порядку.

Згідно із постановою Полтавської міської ТВК № 178 від 6.11.2020, повторне голосування з виборів Полтавського міського голови призначене на неділю, 22 листопада. 

Нагадаємо, нинішній лідер перегонів Олександр Мамай на місцевих виборах-2010 переміг тодішнього Полтавського міського голову Андрія Матковського у першому турі, набравши 61,64% голосів. Матковський отримав 14,29%.

У 2015 році Олександр Мамай повторно став головою обласного центру. Цього разу вищезгадані Мамай та Матковський вийшли до другого туру виборів, де перший отримав 22,98% голосів, а другий — 18,19.

14 вересня 2018 року Олександра Мамая усунули від виконання обов’язків шляхом депутатського голосування на сесії Полтавської міськради.

Що ж до результатів голосування від 25 жовтня 2020 року, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області нагадує: «Згідно із ч. 6 ст. 278 Виборчого кодексу України, міська територіальна виборча комісія (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів і за підсумками голосування жоден із них не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)