Представники штабу потенційного кандидата в очільники Полтави від партії «Слуга народу» Сергія Іващенка ходять вулицями мікрорайонів, розпитуючи містян про наявні житлово-комунальні проблеми. Для того, щоб скарга потрапила до штабу, заповнюють брендовану анкету, куди вносять особисті дані заявника.  

6 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як представники штабу Сергія Іващенка, що планує балотуватися у Полтавські міські голови від партії «Слуга народу», роблять обхід вулиці Баяна, що неподалік центру Полтави. Містянам пропонують поскаржитися на наявні житлово-комунальні проблеми. Наприклад, перебої з Інтернетом, зламану водонапірну колонку чи поганий стан дорожнього покриття.

Скаргу можна оформити на бланку, брендованому фірмовими кольорами партії «Слуга народу». Заявник вносить туди П. І. Б., адресу та контактний телефон. На анкеті вказана адреса веб-сайту так званої «Карти змін Полтави» — zazminy.poltava.ua. Далі анкета, за словами представниці політичної сили, потрапить у штаб кандидата, де її мають вивчити та розібратися у питанні.

Жінка, котра заповнює анкети, говорить, що представники штабу Сергія Іващенка обходять різні вулиці Полтави, збираючи скарги на проблеми ЖКГ. Заявникам, котрі надали персональні дані, передають корінець від заповненої анкети, де вказано, що вони «взяли участь у наповненні «Карти змін Полтави», а також є приписка про надання згоди на обробку персональних даних. Крім того, людям видають партійну газету та блокнот з написом «Полтаві – зміни. Сергій Іващенко».

Прес-секретарка Сергія Іващенка Анна Морозова розповідає: «Анкети з вулиць збираються як допоміжний механізм до «Карти змін». Вони потрапляють до операторів проекту, ті перевіряють їхню актуальність. За кожною проблемою закріплюється координатор, який відслідковує її, шукаючи механізми вирішення».

Раніше — у суботу, 5 вересня — потенційний кандидат в очільники Полтави від «Слуги народу» Сергій Іващенко особисто поспілкувався з містянами. Зустріч відбулася у парку мікрорайону Браїлки. На ній, крім самого Іващенка, були присутні й потенційні кандидати до місцевих рад від політсили. Зокрема, чинний депутат Полтавської міськради Вадим Ямщиков. Також участь взяла народна депутатка від «Слуги народу» Марина Бардіна, керівник обласного штабу політсили Юрій Бражник.

Під час заходу представники політсили спілкувалися з полтавцями, а для дітей провели міні-вистави та майстер-класи. Про це йдеться на фейсбук-сторінці «Полтаві – зміни», присвяченій передвиборчій діяльності Сергія Іващенка.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення про те, що благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців та передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України)». 

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочався 5 вересня 2020 року. Тобто за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)