Інспекція доріг, відкриття кардіоцентру та презентація потенційних кандидатів до органів місцевого самоврядування, на яку пускали тільки акредитованих осіб. Таким був робочий візит президента України на Полтавщину 1 вересня. Представники ОПОРИ побували на об’єктах, які відвідував президент.

Візит Володимира Зеленського на Полтавщину розпочався з огляду будівлі міжнародного аеропорту «Полтава» та інспектування ремонту полтавської ділянки траси М-03 Київ-Харків-Довжанський. На летовищі президент відзначив погану якість злітної смуги та пообіцяв внести аеропорт до програми «Велике будівництво». Про ремонт полтавської ділянки траси Київ-Харків-Довжанський главі держави доповідав директор ДП «Агентство місцевих доріг» Олексій Басан, а про роботи на інших автошляхах Полтавщини — очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков. У поїздці Зеленського також супроводжували керівник Офісу президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко.

фото зі сторінки ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області»

Наступним пунктом візиту президента на Полтавщину був новозбудований корпус обласного кардіоваскулярного центру. Тут до Володимира Зеленського долучилися в. о. Полтавського міського голови Олександр Шамота, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, очільник Полтавської ОДА Олег Синєгубов, керівник обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак та інші запрошені. Вони без журналістів оглянули будівлю, зведення та облаштування якої коштувало понад 400 млн грн, а потому до акредитованих представників ЗМІ відбувся прес-підхід.

Акредитацію ЗМІ на два заходи за участю президента (відкриття кардіоцентру та виступ біля ОДА) організовували представники профільного департаменту Полтавської ОДА. Оголошення про це з'явилося на офіційному сайті облдержадміністрації менш ніж за добу до візиту — о 14:52 31 серпня. Хоча нині на сторінці анонсу вказана дата 1.09.20.

Близько 15:00 на площі біля будівлі Полтавської ОДА, де попередньо змонтували сцену, розпочався виступ Володимира Зеленського та подальша презентація потенційних кандидатів до місцевих органів самоврядування. При цьому всю територію спереду будівлі оточили парканом та живим кордоном з поліціянтів.

Запрошених гостей та акредитованих журналістів пропускали до сцени через рамки металодетектора.  Хоча потрапити ближче до дійства хотіли і місцеві громадські активісти. Через те, що їх правоохоронці не пропускали, біля входу на площу час від часу зчинялися суперечки.

Захід відвідали одразу дві групи мітингарів. Ближче до рамок металодетекторів зібралися місцеві учасники «Руху опору капітуляції». На плакатах, що їх люди тримали у руках, були написи на кшталт «Чому Ріфф у тюрмі, а Єрмак на волі?».

За кількадесят метрів власний пікет проводили й представники «Партії Шарія». Вони тримали у руках плакати з написами «Когда аресты?», «Нас убивают, где реакция?» та фото побитого кілька місяців тому прихильника політсили. Спілкуватися з представниками ОПОРИ пікетувальники категорично відмовилися.

У цей час, виступаючи на сцені біля ОДА, Володимир Зеленський презентував стратегію розвитку регіону, а також презентував окремих кандидатів до органів місцевого самоврядування. Кандидатом на посаду Полтавського міського голови стане місцевий забудовник Сергій Іващенко, Кременчуцького — екс-депутат Кременчуцької міськради, меценат Сергій Порчерян.

До місцевих рад планують йти, зокрема, засновник аналітичного центру, підприємець, засновник інтернет-видання «Трибуна» Юрій Нестуля, голова ГС «Полтавська асоціація бізнесу» Ірина Бесарабова, директор Полтавського автоагрегатного заводу Андріан Литовченко, головний лікар Хорольської ЦРЛ Михайло Виноград, виконавча директорка ГО «Полтавська платформа» Альона Гончаренко, радник голови Одеської обласної ради, політтехнолог Олександр Смірнов, доцентка кафедри права Полтавського юридичного інституту Марина Грекова, головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Григорій Оксак.

Окрім президента, слово мав і голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов, який звітував про здобутки області.  

По закінченні заходу, коли запрошені почали розходитися, на них чекав своєрідний «коридор ганьби» від місцевих активістів, які вигукували образи в бік потенційних кандидатів та їхніх сімей.

В цей час потенційний кандидат на посаду Полтавського міського голови Сергій Іващенко та окремі кандидати до місцевих рад провели спілкування зі ЗМІ та фотографувалися на фоні брендволу.

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року. Тобто, за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1 та 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)