У жовтні кандидати на Харківщині та місцеві партійні осередки активно розміщували оплачену політичну рекламу в соціальній мережі Facebook і витратили уже понад 50 тис. американських доларів. Станом на 22 жовтня 2020 року лідером за кількістю реклами та кількістю витрачених коштів є сторінка голови Харківської ОДА, кандидата в міські голови Олексія Кучера. Сума витрат його офіційної сторінки за місяць перевищила 18 тис. американських доларів.

Представники Громадянської мережі ОПОРА аналізували публічні сторінки політиків та місцевих осередків партій за період з 21 вересня по 20 жовтня. Виявили понад сотню публікацій, котрі транслювали із застереженням як повідомлення, пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою. Відслідковувати рекламу можна у Бібліотеці Facebook.

Активно використовує рекламу у Facebook партія «Слуга народу».  Так, запускає рекламу в соціальних мережах голова Харківської ОДА, кандидат в міські голови Олексій Кучер. Він також є першим номером списку кандидатів у Харківську міську раду. Серед рекламних постів – його інтерв’ю, реклама сторінки у Instagram, анімаційний відеоролик «Зе!Мер».

За останні три дні на рекламу постів на офіційній сторінці Кучера витратили понад 3 тис дол., а за місяць 18 тис. дол.

Оплата рекламних постів Кучера йде не з виборчого фонду, а, наприклад, за рахунок ГО «Команда Зеленського».

3 тис. дол. на рекламу у соціальних мережах оплатили за дописи на сторінці «Слуга народу – Харківщина». Дописи стосувалися реклами кандидатів на посаду міських голів, або кандидатів у депутати від цієї політичної сили.

Крім того, паблік «За Кучера» опублікував шість рекламних дописів на просування яких витратили 1,56 тис. дол. Рекламу оплатив Галактіон Захаренко.

Були й рекламні дописи на сторінках кандидатів від місцевого осередку партії «Слуга народу». Так, кандидат в депутати Харківської міської ради Роман Семенуха на просування свого рекламного допису витратив понад 900 дол.

Понад 1,4 тис. дол. на просування рекламних дописів витратив кандидат в депутати міської ради Володимир Величко. В дописах мова йшла про проблеми міста.

Партія «Блок Світличної – Разом!» активно використовує рекламу у соціальних мережах.

Так, рекламні дописи були як на сторінках «Блок Світличної  Разом. Харків», «Блок Світличної Разом. Харківщина», так і на сторінках окремих політиків, які є потенційними кандидатами.

Понад 2 тис. дол. витратили на рекламні дописи про кандидатів на сторінці «Блок Світличної Разом. Харківщина». І ще 1,36 тис. дол. було потрачено на дописи на сторінці «Блок Світличної Разом. Харків».

Рекламувалися також й кандидати від цієї поліичної сили. Так, кандидат у Харківські міські голови Ігор Черняк на своїй офіційній сторінці просував відеосюжети «Реальний Харків.

Затрати по рекламі на цій сторінці склали понад  1 тис. дол.

На просування кандидата в депутати облради від цієї партії Сергія Ряполова за місяць витратили за місяць 2,1 тис. дол. Оплату таргетування оплачувала Наталія Істоміна.

На просування матеріалів на сторінці «Блок Кернеса – Успешная Харьковщина» за місяць витратили понад тисячу доларів. Зокрема, таргетували спростування фейків та необхідність прийти на виборчу дільницю.

Щодо реклами на офіційній сторінці Геннадія Кернеса, то її Facebook зняв через відсутність інформації про джерело фінансування.  

3 рекламних дописи були на сторінці першого заступника Харківського міського голови кандидата в депутати міськради Ігоря Терехова.

23 рекламних дописів за місяць було на сторінці «Оппозиционная платформа – За жизнь. Харьковщина». Вартість таргетування склало 1,1 тис. дол. Оплату здійснювало Yellow Blue Media Group.

36 рекламних дописів за місяць зробили на сторінці кандидата від партії «Опозиційна платформа – За Життя» у Харківську міську раду Андрія Спаського. Вартість реклами за місяць склала 1,75 тис. грн.

34 рекламних дописів з’явилися на сторінці «Голос.Харківська область». В основному таргетувалися презентаційні відеороліки кандидатів.

Вартість таргетування склала понад 2 тис. дол.

Ще 12 рекламних дописів було на офіційній сторінці кандидатки у Харківські міські голови Олександри Нарижної.

36 рекламних дописів з’явилися на сторінці «Демократична Сокира.Харків». Мова йде й про презентаційні відео кандидатів, й про рекламу номеру у бюлетені. Сума, яку витратили на таргетування – 1 тис. дол.

88 рекламних дописів за місяць з’явилося на сторінці «Європейська Солідарність – Харківщина». На рекламу публікації витратили 3,15 тис. дол.

Ще рекламні дописи менш були й на сторінці кандидата в міські голови від партії «Європейська Солідарність» Олега Абрамичева. На рекламу витратили понад 1 тис. дол.

Понад 800 дол. на таргетування витратила сторінка «Партия Шария.Харьков» за останній місяць.

Нагадаємо, як уже повідомляла ОПОРА, за в серпні потенційні кандидати Харківщини та партійні сторінки обласних осередків активізували рекламу у соцмережі.

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно з частиною 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборною агітацією є здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Також нагадаємо, що частина 1 статті 52 Виборчого кодексу України передбачає, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)