Впродовж серпня політичні партії та місцеві політики 50 разів рекламували дописи в Facebook, спрямовані на аудиторію Харкова та області, яку маркували як політичну. Рекламу в соцмережі розміщували на користь потенційних кандидатів, політичних партії, народних депутатів. Також були елементи «чорного піару». Про те, хто скористався інструментом політичної реклами та які повідомлення таргетував, йдеться в матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

Найбільша кількість рекламних дописів на сторінці політичної партії зафіксована у «Слуга народу. Харківщина». Всього цього місяця на сторінці з’явилися 14 рекламних дописів. За останні 7 днів витрати на рекламу склали 153 американські долари.

Крім того, окремо рекламувалося інтерв’ю голови Харківської ОДА Олексія Кучера.

Харківського міського голову Геннадія Кернеса рекламує сторінка «Блок Кернеса-Успешный Харьков». Ще рекламний пост Кернеса був на його офіційній сторінці з промо процесів діджиталізації.

Активно використовує інструмент політичної реклами народна депутатка України Юлія Світлична. По 5 рекламних дописів зафіксовані на сторінці «Команда Світличної Харківщина» та «Я за Світличну» . Решта на офіційній сторінці політика. .

Крім того, ще десять рекламних дописів у серпні були на сторінці «Команда Світличної Харківщина». Максимальна вартість всієї реклами 1980 доларів США. Більшість дописів стосувалися поїздок Світличної по області. При чому поїздки були не лише по територіїї мажоритарного округу, але й по іншим населенним пунктам області. Також є допис щодо вітання харків’ян з Днем міста.

Також варто відзначити дописи з елементами «чорного піару», які рекламувався у Facebook для користувачів з Харківської області. Дописи «За майбутнє Коломойського» розповсюджувала група «За майбутнє-Харків». І на одній з ілюстрацій до посту булла зображена нардепка Світлична. Максимальна сума на розповсюдження склала 297 доларів

Рекламні дописи зафіксовані на сторінці «Демократична сокира. Харків». Мова йшла про рекламу івентів та збір коштів. Останній захід стосувався «концерту-подарунку кандидату мера Харкова Микиті Соловйову». А останній рекламний допис – збору коштів для Соловйова на внесок як кандидата в мери Харкова.

Також два заходи з представниками партії рекламували протягом серпня група«Європейськасолідарність-Харківщина».

Мала два рекламні дописи і сторінка «Сила Людей Чугуєва». Дописи запрошували стати депутатом в місті Чугуїв. Вартість реклами не перевищувала 198 долаів США.

Два рекламні дописи мав Владислав Соболевський з «Азову», який агітує за повернення ядерного статусуУкраїни. Один з його постів Facebook заблокував, як такий, що порушує вимоги соціальної мережі.

До 100 доларів на політичну рекламу протягом серпня витратила сторінка «Харків’яни з Гройсманом».

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування,надіслати скаргу.

«Діючим законодавством жодним чином не врегульоване розміщення політичної реклами та агітації в соціальних мережах. Соціальна мережа Facebook більше ніж рік тому почала таргетувати в Україні політичну рекламу, показувати її замовників та витрачені суми. Проте не у всіх випадках вдається прослідкувати за рекламою в інтернеті. Як приклад, Харківський міський голова Геннадій Кернес. З його сторінки останні декілька місяців розміщується велика кількість реклами, проте вона не промаркована як політична або та, що стосується соціальних питань, як того вимагає Facebook. Через що існує загроза продовження подібної діяльності і під час виборчого процесу, що потенційно несе в собі загрозу порушення законодавства в розрізі фінансування агітаційної кампанії, адже дослідити, хто замовив рекламу та за які кошти буде неможливо», - повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)