У першій поовині половини жовтня ОПОРА фіксує, що політичні партії та кандидати на посади міських голів активували роботу з виборцями у Донецькій області. “Слуга народу”, “За майбутнє”, Партія Шарія та “Опозиційна платформа - За життя” демонструють активність у містах. У Краматорську пройшов автопробіг, у Костянтинівці пригощали безкоштовно чаєм та кавою, роздавали захисні маски з символікою партії у маршрутках Покровська, а також організували форуми в Бахмуті та Маріуполі.

На початку жовтня політична партія “Опозиційна платформа - За життя” активізувала свою діяльність на Донеччині. Впродовж 12-16 жовтня пройшла низка форумів та зустрічей, хедлайнерами яких були Наталія Королевська та Нестор Шуфрич, а також кандидати від партії до районних, міських, селищних рад, та на посади міських голів у Донецькій області. Так, форуми відбулися у Бахмуті, Покровську та Мирнограді, Святогірську, Слов’янську, Костянтинівці, Лимані та Добропіллі, де окремо презентували кандидатів від відповідних громад. 

Фото: фейсбук-сторінка ОПЖЗ Донеччина

Також окремо у Костянтинівці 11 жовтня відбувся захід, організований політичною партією “Опозиційна платформа - За життя”, на якому безкоштовно пригощали чаєм та кавою, а дітей розважали аніматори в костюмах мультгероїв. Анонсували захід афішами, які по місту розклеїли на будівлях, стовпах та на деревах, що має ознаки порушення правил благоустрою. Нагадаємо, що раніше ОПОРА вже повідомляла про порушення правил благоустрою у місті Курахове. 

11 жовтня в Краматорську в рамках акції протидії поширенню коронавірусної інфекції активісти “Опозиційна платформа - За життя” відвідали інфекційне та терапевтичне відділення, щоб передати лікарям засоби індивідуального захисту, про що повідомили на сайті. ОПОРА зазначає, що такі дії мають ознаки непрямого підкупу виборців.  В рамках цієї ж акції був проведений міський автопробіг, в якому взяли участь понад 50 автомобілістів. 

Фото:фейсбук-сторінка ОПЖЗ Донеччина

Аналогічний автопробіг у Краматорську організувала Партія Шарія. Нещодавно ОПОРА повідомила, що у Краматорську з виборчих перегонів вийшли окремі кандидати у депутати від Партії Шарія - 14 осіб, з яких 8 жінок та 6 чоловіків, що складає більше 60% з початкового списку зареєстрованих кандидатів.

13 жовтня на сторінці Дмитра Лубінця - голови обласного осередку політичної партії “За майбутнє” з'явилося повідомлення, що у Хлібодарівський приймальні народного депутата України Дмитра Лубінця (Волноваський район) всім бажаючим роздаватимуть окуляри безкоштовно. Зазначалося також, що ця програма реалізується завдяки незмінним помічникам БО «Я-Волноваха». 

Фото:фейсбук-сторінка Дмитра Лубінця

Політична партія “Слуга народу” проводить активну роботу з виборцями, головні акценти зробили на організацію розважальних заходів. Традиційно роздають рекламні газети у наметах та на вулицях, а також захисні маски з партійною символікою у маршрутних таксі міста. 

Фото:фейсбук-сторінка Слуга народу Покровск

На початку місяця було організовано низку сімейних заходів - кінотеатр під відкритим небом та фестиваль робототехніки. 

Фото:фейсбук-сторінка Слуга народу Покровск

За ініціативою політичної партії пройшла хвиля спортивних свят - естафети, воркаут, вуличний баскетбольний турнір, сімейна спартакіада. На афішах з анонсом заходів зазначено, що переможці отримають призи - праски, чайники, фітнес браслети та інше. 

Фото:фейсбук-сторінка Слуга народу Покровск

У Маріуполі анонсували свято на оновленому пірсі #Зе!Party, а кандидати у депутати до Маріупольскої міської ради від політичної партії «Слуга н7ароду» 10 жовтня провели Зе!Форум, на якому презентували виборчу програму - «7 ініціатив Президента» або «7-Зе». Захід проходив біля моря на території нового пірсу у форматі нетворкінг. На фейсбук-сторінці Маріупольського осередку зазначено, що метою зустрічі було знайомство виборців із кандидатами, а також можливість поспілкуватись у неформальній обстановці, вислухавши та відповівши на всі питання присутніх. 

Фото:фейсбук-сторінка Слуга народу Маріуполь

Представники Зе!Команди, а також кандидати в депутати від партії «Слуга народу» продовжують збирати підписи жителів Маріуполя під екологічним маніфестом - “Мариуполь должен стать ЗЕленым”. На сторінці у Фейсбук є повідомлення, що станом на 6 жовтня зібрано 15273 підписи.

Вже традиційний спосіб агітаційної роботи під час виборчої кампанії - друковані “агітки”, зустрічі з виборцями, що анонсують учасники виборчого процесу. Представники політичної партії “Опозиційний блок” у Мирнограді роздавали друковані листівки з назвою “Комплексне меню для пенсіонерів у Мирнограді”, а в самому меню в якості “блюд” зазначені мораторій на підвищення тарифів, дотації на комунальні платежі і нормальне очищення питної води з регулярною подачею у домівки мешканців.   

Щодо кандидатів на посади міських голів на Донеччині, більшість активно проводить зустрічі з виборцями. Зазвичай, зустрічі анонсують на дошках оголошень та проводяться у скверах, на дитячих майданчиках та у подвір’ях багатоквартирних будинків.

Але є більш масштабні заходи, організовані кандидатами на посаду міських голів на Донеччині. Наприклад, автошоу та безкоштовна кава-брейк, а також дитячі майстер-класи за підтримки Руслана Сукова (“За майбутнє”) у Цукурино і Селидове.

А свято до Дня Захисника України у Покровську, яке відбувалося за підтримки Руслана Требушкіна, супроводжувалося виступами співаків, польовою кухнею, майстер-класами.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначає: “Передвиборчі перегони добігають кінця, до дня голосування залишився майже тиждень.  Кандидати на посади міських голів та політичні партії активізували агітаційну діяльність, але важливо бути включеним в процес, стежити за тим, щоб суб’єкти виборчого процесу дотримувалися виборчого законодавства й усталених демократичних стандартів. Якщо ви стали свідком дій з ознаками непрямого підкупу виборців або ж інших порушень, не зволікайте та повідомляйте у правоохоронні органи”.

Згідно з ч.6 ст.57 Виборчого кодексу України, забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.51 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація може здійснюватися і шляхом розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА