19 кандидатів у депутати різних місцевих рад Донеччини вийшли з передвиборчих перегонів та відмовились балотуватись. Процедури відбулися у встановлені строки, без порушень. Двоє кандидатів на посаду міського голови Дружківки відмовились від балотування на користь іншого кандидата. Таку інформацію представники ОПОРИ у Донецькій області отримали від міських та районних ТВК, а також у коментарях від вже колишніх кандидатів.

У Дружківській міській територіальній виборчій комісії повідомили, що до них із заявою про відмову від участі у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року звернулись двоє зареєстрованих кандидатів - Денис Миронов та Олег Єврейський - з метою зняття своїх кандидатур на посаду міського голови на користь кандидата Віктора Башового. За коментарями щодо такого рішення ОПОРА звернулася до кандидатів, які зняли свої кандидатури. 

Олег Єврейський зазначив: “Ми подивились рейтинги та вирішили, що шанси є, якщо ми об'єднаємось. У нас у містах Донецької області є клани, які з виборів у вибори виграють та тримають міста під контролем. Наше місто не є унікальним, останні 16 років нашим містом керує одна людина. Щоб змінити  ситуацію, Денис Миронов - один з кандидатів, я та Віктор Павлович Баштовий, ми побачили, що окремо ми не перемагаємо,  тому вирішили об'єднати зусилля, щоб збільшити шанси на перемогу”.

Денис Миронов також зазначив, що  майбутнє міста вище за будь-які особисті амбіції, знімаючи кандидатуру, він не знімає з себе відповідальності за виконання поставлених задач. 

У Бахмуті, що є районоутворюючим містом, кількість виборців станом на 30 вересня 2020 року складає 57451 особу, свою кандидатуру відповідною заявою відкликав представник від політичної партії “Європейська солідарність”, кандидат у депутати районної ради Сергій Міндзяк. Про зняття кандидатури опублікована відповідна Постанова територіальної виборчої комісії на офіційному сайті Бахмутської районної державної адміністрації. 

У Краматорській міській територіальній виборчій комісії з виборчих перегонів вийшли окремі кандидати у депутати від політичної партії “Партія Шарія”. Кількість заявників про відмову балотуватись від зазначеної політичної сили - 14 осіб, з яких 8 жінок та 6 чоловіків. Зазначимо, що початково для реєстрації у списку кандидатів у депутати до Краматорської міської ради було 22 особи, тож, більше 60% кандидатів зійшли з дистанції. Відповідна постанова опублікована на сайті Краматорської міської ради.

Відповідно до інформації на сайті ЦВК, балотуватися відмовились також:

  • Любов Качар, яка продавалася в якості кандидатки двічі - від партії “За майбутнє” до Волноваської районної ради та від партії “Опозиційна платформа - За життя” до Хлібодарівської сільської ради Волноваського району;
  • Ярослав Осторожний, представник політичної партії “Європейська Солідарність” до Курахівської міської ради;
  • Валентина Онопченко, представниця від політичної партії “Опозиційна платформа - За життя” до Волноваської районної ради;
  • Юрій Пакін, представник політичної партії “За майбутнє” до Покровської районної ради.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області з приводу цього зазначив: “Відповідно до частини 1 статті 231 Виборчого кодексу до 6 жовтня включно територіальні виборчі комісії  приймають  рішення про скасування реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови на підставі відповідного звернення кандидата чи місцевої організації партії. Усі заяви про відмову від балотування на місцевих виборах у Донецькій області подані та розглянуті у відповідності до встановлених законодавством строків, порушень зафіксовано не було. Але хочу звернути увагу, що у разі, коли від кандидування масово відмовляються жінки, це може мати негативні наслідки на дотримання гендерного балансу в партійних списках та нівелювати позитивний вплив законодавчо закріпленої гендерної квоти для висування кандидатів. Залишається лише сподіватись, що політичні партії не використовують такий підхід у якості спроби обійти законодавчі норми”.

Згідно з ч. 13 ст. 242 Виборчого кодексу у разі скасування реєстрації кандидата у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або вибуття такого кандидата з балотування, скасування реєстрації усіх кандидатів у депутати від організації партії у єдиному багатомандатному окрузі у період виготовлення виборчих бюлетенів або після виготовлення виборчих бюлетенів, але за проміжок часу, в який неможливо здійснити передрукування виборчих бюлетенів після виготовлення виборчих бюлетенів, відповідна територіальна виборча комісія приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня. Копія такого рішення невідкладно передається територіальною виборчою комісією до Центральної виборчої комісії.

Рішення виборчої комісії невідкладно передається відповідним територіальним виборчим комісіям для передачі дільничним виборчим комісіям або безпосередньо дільничним виборчим комісіям для внесення відповідних змін до виборчих бюлетенів дільничними виборчими комісіями.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.