11 вересня у франківських ЗМІ з’явилась інформація, що Івано-Франківська міська територіальна виборча комісія призначила на керівні посади дільничних виборчих комісій кандидатури від певних політичних сил. Нібито порушення виявив представник партії «Платформа громад», який звернувся до поліції. ОПОРА зібрала коментарі сторін.

За словами представника політичної партії «Платформа громад» Тараса Жарського, найбільша частка в керівних органах належить «Європейській солідарності» – це близько 21,6%, «Батьківщині» – близько 18% та «Свободі» – майже 16%. У той же час, сумарна частка від «Платформи громад» і кандидата на посаду міського голови Івано-Франківська Василя Стефанишина – менше 3,5%. Це при тому, що кількість поданих кандидатур була практично рівною. Також, каже Жарський була порушена процедура оприлюднення постанови.

«У п’ятницю, 9 жовтня, міська територіальна виборча комісія проголосувала за утворення дільничних виборчих комісії. Представників із правом дорадчого голосу, зокрема мене, в належний спосіб, як це передбачено постановою ЦВК, не попередили, –  розповів ОПОРІ Тарас Жарський. – В суботу, 10 жовтня, постанову про утворення ДВК і, відповідно, додатків опубліковано не було і в мене виникли обґрунтовані сумніви. Орієнтовно о 19.00 я звернувся до виборчої комісії з проханням надати мені примірник проголосованої постанови. Мені повідомили, що постанова не видрукувана. Орієнтовно через пів години, мені винесли постанову, де було вказано, що в постанові є ще 126 додатків. І мені сказали, що їх тільки готують. Я звичайно викликав поліцію. Бо за що тоді голосували в п’ятницю, якщо у суботу не готові  ні постанова, ні додатки? Близько 22:00 години мені надали додатки у кількості 126 штук за підписом секретаря. Ознайомившись з цими додатками, ми побачили дуже сильний дисбаланс».

Відтак Жарський вважає, що Івано-Франківська міська ТВК порушила принцип чесності виборів, порушує рівність виборчого права та не дотрималась процедури голосування. Втім, голова Івано-Франківської територіальної виборчої комісії Андрій Петрик відкидає звинувачення та каже, що Жарський своїм діями «паралізував роботу комісії на декілька годин».

«В день, коли формувалися комісії і ми мали оперативно видати їм печатки та виборчу документацію, представник «Платформи громад» звернувся до нас за постановою, – розповів ОПОРІ Андрій Петрик. – Ми йому видали постанову впродовж двох-трьох хвилин. Але він сказав, що постанова без додатків не має юридичної сили і вимагав видати додатки. Оскільки в нас було 126 додатків, а кожен додаток орієнтовно на трьох сторінках, ми йому фізично не могли негайно видати 500 аркушів паперу. Я продемонстрував йому ці додатки в коридорі міської ради, але повідомив, що вони для службового користування виборчої комісії і позаяк члени комісії з ними працюють, я не можу їх просто віддати. Тому ми видали йому постанову, а додатки я запропонував йому отримати в електронному вигляді. Він відмовився і зажадав роздрукувати їх. Ми сказали, що готові це зробити, але потрібно почекати десь біля двох годин, бо потрібно це все роздрукувати і кожен додаток своїм підписом має засвідчити секретар комісії. Для цього потрібен час. Він вийшов в коридор та викликав поліцію. Приїхали поліцейські і ми замість того, аби займатися формуванням ДВК, три години займалися технічною роботою – друкували додатки та давали пояснення поліції. Він повідомив про скоєння злочину, хоча я вважаю, що це було неправдиве повідомлення».

Що стосується керівного складу ДВК, то Андрій Петрик переконує – виборча комісія дотрималася всіх норм  чинного законодавства та принципу призначення керівництва від різних політичних партій. «Що стосується розподілення квот, кому то це питання законодавчо абсолютно ніяк не врегульовано, – каже голова ТВК. – Цього року в нас вибори надскладні – проходять в умовах пандемії і більшість комісії сформовані в мінімальній кількості. Тому в керівний склад ми повинні були призначити людей з досвідом роботи. Як самі скаржники зазначають, в керівному складі приблизно 85% людей, мають досвід роботи у виборчих комісіях. У нас не було умислу зашкодити інтересам «Платформи громад». При розподіленні керівних посад ми вибирали людей, які реально готові брати на себе відповідальність, які мають досвід, які мають якості керівників. Наскільки мені відомо, політична партія «Платформа громад» мала великий відсоток осіб, в яких не було досвіду роботи у виборчих комісіях».

Дійсно, відповідно до законодавства України міська виборча комісія має повноваження призначати на керівні посади в ДВК осіб на власний розсуд, однак та ж комісія, як суб’єкт владних повноважень, зобов’язана діяти незаангажовано, з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації та пропорційно, дотримуючи необхідний баланс між інтересами суб’єктів виборчого процесу.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк ситуація з розподілом керівних посад не дуже чітко прописана у Виборчому кодексі України. Кодекс встановлює два загальні правила: керівний склад має бути від різних суб’єктів подання, не можуть увійти до керівного складу на етапі утворенні ДВК  особи, які були внесені до складу ДВК за поданням голови ТВК. Питання, яке піднімається представником від «Платформи громад» щодо пропорційності є важливим і потребує додаткового законодавчого врегулювання, адже згідно з частинами 3, 4 статті 12 Виборчого кодексу України усім кандидатам та партіям гарантована рівність прав і можливостей брати участь у виборчому процесі.

До слова, ОПОРА проаналізувала отриманні дані від ТВК додатки про утворення дільничних виборчих комісій, найбільше керівних посад у Івано-Франківських ДВК (голова, заступник, секретар) мають політичні сили: «Європейська Солідарність» – 40 із 237 членів ДВК, ВО «Батьківщина» – 69 із 179 членів ДВК, «Голос» – 49 із 113 членів ДВК, « За майбутнє» –  46 із 250 членів ДВК , «Слуга народу»  – 40 із 197 членів ДВК , «Платформа громад» – 9 із 125 членів ДВК,  від кандидата Руслана Марцінківа – 34 із 125 членів ДВК, від кандидата Василя Стефанишина – 5 із 125 членів ДВК, від кандидатки  Наталії Сербин – 2  із 7 членів ДВК, від кандидата Олександра Богачова – жодного із 19 членів ДВК.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)