ОПОРА у Харківській області у вересні та на початку жовтня заявляла в поліцію через ймовірні порушення правил ведення передвиборної агітації. Всього представники ОПОРИ подали 27 заяв. Вони стосувалися агітаційних матеріалів організацій політичних партій «Опозиційна платформа – За Життя», «Європейська Солідарність», «Блок Світличної Разом!», «Блок Кернеса - Успішний Харків», «Слуга народу», «Наш край», «Нові обличчя», а також кандидатів у депутати чи кандидатів на посаду міського голови від осередків цих політичних сил.

Заяви в основному стосувалися агітації без вихідних даних та фактів підкупу.

У Харкові спостерігач ОПОРИ подав 6 заяв. 23 вересня він зафіксував білборди з написами «ЄС. ЄДНАЄМО СИЛИ», які оформлені з використанням назви, логотипу, передвиборчих слоганів політичної партії «Європейська солідарність». Це було зроблено вже після проведення конференцій місцевим осередком партії, яка проводила їх у двох етапах: 1-й - 17 вересня, 2-й - 19 вересня.



В той ж день він також зафіксував білборди з написами «Повернемо Харкову науку та промисловість. Володимир Семиноженко», якого було висунуто на конференції місцевого партійного осередку партії «Наш Край».

Також 23 вересня без вихідних даних були розміщенні білборди з символікою партії “Слуга народу” та написами: «ХАРКІВ – ЦЕ ТИ!», «УКРАЇНА – ЦЕ ТИ!», «ЗЕ!МІСЦЕВІ. СЛУГА НАРОДУ. ОЛЕКСІЙ КУЧЕР. ХАРКІВ – ЦЕ ТИ!».

Дані матеріали було розміщено поза строком, який встановлений законодавцем для ведення передвиборної агітації на місцевих виборах та без зазначення вихідних даних на цих матеріалах, чим було порушено норми статей - 212-10 та 212-13 КУпАП відповідно.

Відповідні заяви спостерігач подав до Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області.

26 вересня представники ОПОРИ на автобусному терміналі на вул. Полтавський Шлях зафіксували ймовірні агітаційні банери політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». На банері поряд з логотипом партії був напис «Успішний Харків».

Ці матеріали не мали жодних вихідних даних. Крім того, розміщення агітаційних матеріалів у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, а також у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту – заборонено.

Представники ОПОРИ написали заяви до поліції через можливе порушення закону.

4 жовтня представники ОПОРИ написали заяву до поліції через ймовірний підкуп виборців кандидатом у депутати Харківської міськради від місцевого осередку партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Ігорем Тереховим, який під час заходу подарував футбольний м’яч.

Заяву подано за ч. 3 ст. 160 ККУ до Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області.

Також заяву про ймовірний підкуп спостерігачі ОПОРИ написали й у Богодухові.

2 жовтня відбувся урочистий захід, на якому здійснювалося привітання освітян з днем вчителя шляхом вручення пакетів з подарунками та квітів. На цьому заході в якості гостя була представлена кандидатка в депутати до Харківської обласної ради від політичної партії "Слуга народу" - Анна Любчич, яка особисто здійснювала роздачу подарунків. Відео, на якому зафіксовано дану події міститься у відкритому доступі на ютуб каналі "Богодухів TV".

Протягом вересня на зовнішніх поверхнях автобусів прямування Харків-Золочів були помічені та зафіксовані агітаційні матеріали із зображенням Юлії Світличної - кандидата в депутати та її представників з написом "Разом зробимо більше", такі матеріали були розміщені одразу біля входу до транспортних засобів. За цим фактом до Золочівського ВП ГУНП України в Харківській області було подано заяву (повідомлення) про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-14 КУпАП.

Крім того, 1 жовтня спостерігач ОПОРИ у Богодухові зафіксував банери без вихідних даних кандидата на голову Богодухівської міської ради від політичної партії "Слуга народу" Анатолія Рисцова – чинного голови районної державної адміністрації, який зображений на даних плакатах. У зв'язку з цим, до Богодухівського РВ ГУНП України було подано заяву (повідомлення) щодо порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів.

Впродовж вересня на зовнішніх поверхнях автобусів прямування Харків-Золочів були помічені та зафіксовані агітаційні матеріали із зображенням Юлії Світличної - кандидатки в депутати та її представників з написом "Разом зробимо більше", такі матеріали були розміщені одразу біля входу до транспортних засобів на видному місці. Щодо цього факту до Золочівського ВП ГУНП України в Харківській області подано заяву (повідомлення) про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-14 КУпАП

У Лозовій спостерігач ОПОРИ зафіксував три факти можливого порушення частини 2 статті 53 Виборчого кодексу України, а саме наявність білбордів та сітілайтів політичних партій без вихідних даних. 24 вересня зафіксували порушення  щодо розміщеного білборду партії “Блок Світличної Разом!”, а 29 вересня щодо білбордів та сітілайтів партій “Блок Кернеса - Успішний Харків” та “Слуга Народу”. відповідні заяви були подані до Лозівського ВП ГУНП в Харківській області.

Ще чотири заяви представники ОПОРИ написали до Красноградського ВП ГУНП у Харківській області. Мова йде про розміщення зовнішньої реклами партії «Блок Світличної – Разом!» та кандидатів від цієї політсили на білбордах у Краснограді без вихідних даних.  

Наприклад, мова йде про Олександра Машка, був зареєстрований як кандидат на посаду міського голови від партії «Блок Світличної – Разом!».

Білборд з його зображенням, іменем партії та слоганом #Достойне_Завтра встановлений на території міста. При цьому борд не має жодних вихідних даних.

Подібна ситуація стосується бордів та сітілайтів партії «Блок Світличної – Разом!», які розташовані у місті вже після того, як ця політична сила провела свою конференцію стосовно висування кандидатів 15 вересня та зареєструвала список кандидатів в депутати Харківської обласної ради в територіальній  виборчій комісії.

5 жовтня спостерігач ОПОРИ у Куп’янську виявив три білборди кандидата на посаду міського голови від місцевої організації “Слуга Народу” Валерія Люботи, без вихідних даних, які передбачені частиною 2 статті 53 Виборчого кодексу України.

Крім цього, банер був розміщений на будівлі, де знаходиться приміщення автостанції, що суперечить частині 17 статті 57 Виборчого кодексу. Таке ж саме порушення виявили на трьох бордах ще одного кандидата на посаду на посаду Куп`янського міського голови від місцевого осередку партії “Опозиційна платформа - За Життя” Геннадія Мацегори. 6 жовтня заяви були подані до Куп`янського ВП ГУНП в Харківській області.

В Ізюмі спостерігач ОПОРИ подав до поліції 5 заяв, які стосувалися розміщення білбордів та сітілайтів без вихідних даних. Мова йде сітілайти партії “Блок Кернеса Успішний Харків”, партії “Слуга Народу”, зокрема, з зображенням кандидата на посаду міського голови Валерія Марченка та написом “Ізюм - це ти”.



Також без вихідних даних був сітілайт партії “Нові Обличчя” з лозунгом “Працюємо для ізюмчан”.

Без вихідних даних був зафіксований банер партії “Опозиційна платформа - За Життя” з лозунгом “Зможе зберегти медицину”.

Всі заяви подані до Ізюмського ВП ГУ НП у Харківській області.

У Первомайському спостерігач ОПОРИ виявив білборди чинного міського голови та кандидата на посаду міського голови Миколи Бакшеєва без вихідних даних. На портах у кольорах партії “ВО “Батьківщина” був лозунг: “Команда мера у списках “Батьківщина. Микола Бакшеєв”. Відповідна заява була подана 8 жовтня до Первомайського ВП ГУНП у Харківській області.

За даними ЦОС ГУНП в Харківській області, за час передвиборчої кампанії поліцейські Харківщини зареєстрували 69 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Відповідно до ч.1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п.6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч.5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)