У Харкові представники ОПОРИ написали заяву до поліції через ймовірний підкуп виборців кандидатом у депутати Харківської міськради від місцевого осередку партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Ігорем Тереховим, який під час заходу подарував футбольний м’яч.

4 жовтня перший заступник Харківського міського голови та паралельно кандидат у депутати Харківської міської ради та Харківської обласної ради від «Блоку Кернеса – Успішний Харків»  Ігор Терехов взяв участь у відкритті скверу біля Будинку культури ХЕМЗ. Інформація про участь чиновника у заході опублікована на офіційному сайті міської ради.

У фотозвіті, який викладений на сайті мерії, є фотографії з символікою партії.

Зокрема, є фото дітей, які тримають в руках кульки брендовані «Блок Кернеса – успішний Харків».

Крім того, встановлена рекламна конструкція.

На заході був присутній спостерігач ОПОРИ, який зафіксував слова  Терехова, який  заявив, що чиновники прийшли на захід «великою дружньою командою «Блоку Кернеса – Успішний Харків» і що на заході знаходяться кандидати в депутати.

«Вони хочуть та переможуть. Перемога буде разом з нами, і тому будемо будувати і розвивати наше успішне місто Харків. А Геннадій Адольфович ще раз переобереться. Кернес – наш мер. Тому зі святом вас всіх», - підкреслив Терехов.

Під час заходу провели конкурс серед дітей на кращу характеристику парку. Перемогу отримала пропозиція визначення парку як  «родинного». «Давайте виберемо «родинний», тому що ми намагалися зробити цей сквер для всієї родини», - сказав Терехов.

Після чого, кандидат подарував футбольний м’яч дитині, яка назвала це слово.

Всі фото у новині із офіційного сайту Харківської міської ради

Як зауважує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Вищий адміністративний суд України у 2016 році підготував свої «Узагальнення щодо особливостей провадження у справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців».

У цьому документі чітко акцентовано увагу на тому, що роздача кандидатами подарунків дітям здійснюється саме «з метою спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і нести фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата».

Відповідно до ч.1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу.

Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч.5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.  \

Відповідно ч. 3 ст. 160 Кримінального Кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)