Представники ОПОРИ на Харківщині написали заяви до поліції через розміщення білбордів з ознаками порушення вимог виборчого законодавства.

Зокрема, у Харкові представники ОПОРИ подали заяви на три партії – суб'єкти виборчого процесу: «Слуга Народу», «Наш Край», «Європейська Солідарність» до Московського відділу поліції ГУНП в Харківській області. 

Ці партії провели свої конференції, на яких висунули кандидатів до місцевих рад. 

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 22 Виборчого кодексу України після цього набули статусу суб'єкта виборчого процесу. Як суб'єкти партії мають права агітувати тільки після реєстрації їх кандидатів у відповідних ТВК й відкриття виборчого фонду, на який вносяться кошти для агітації. Після замовлення зовнішньої політичної реклами партії повинні вказувати вихідні дані на цих матеріалах.

Але на білбордах цих політичних сил, які розташовані на території Московського району міста, партії розмістили інформацію без вихідних даних та поза строком для проведення агітації.

Адже до реєстрації вони не мають права агітувати.

Ще дві заяви представники ОПОРИ написали у Красноградський ВП ГУНП у Харківській області. Мова йде про розміщення білбордів партії «Блок Світличної – Разом!».

Перша заява стосується Олександра Машка, який вже зареєстрований як кандидат на посаду міського голови від партії «Блок Світличної – Разом!».

Білборд з його зображенням, іменем партії та слоганом #Достойне_Завтра встановлений на території міста. При цьому борд не має жодних вихідних даних.

Подібна ситуація стосується бордів та сітілайтів партії «Блок Світличної – Разом!», які розташовані у місті вже після того, яка ця політична сила провела свою конференцію стосовно висування кандидатів 15 вересня та зареєструвала список кандидатів в депутати Харківської обласної ради в територіальній  виборчій комісії. 

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є:  партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Зважаючи на такі норми, ОПОРА наголошує на тому, що організації партій, які висунули своїх кандидатів на місцевих виборах, повинні утриматися від ведення агітації до реєстрації таких кандидатів відповідними територіальними виборчими комісіями, однак оцінку правомірності чи неправомірності наведених у статті активностей партій  нададуть правоохоронні органи та суди.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9212-13 та 212-14 цього Кодексу, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)