На Харківщині представники ОПОРИ написали заяви до поліції через можливу агітацію на зупинках громадського транспорту та маршрутних автобусах.

Так, 26 вересня представники ОПОРИ на автобусному терміналі на вул. Полтавський Шлях зафіксували ймовірні агітаційні банери політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». На банері поряд з логотипом партії був напис «Успішний Харків». За даними офіційного сайту партії, їх символіка захищена авторськими правами і ніхто, окрім, цієї політичної сили не міг її використовувати.


Такий самий банер розміщений також на виході з метро «Холодна Гора».

Ці матеріали не мали жодних вихідних даних. Крім того, розміщення агітаційних матеріалів у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, а також у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту – заборонено.

Представники ОПОРИ написали заяви до поліції через можливе порушення закону.

Партія «Блок Кернеса – Успішний Харків» є суб’єктом виборчого процесу. Адже 23 вересня відбулася конференція обласної організації партії, яка затвердила висування кандидатів у депутати харківської обласної ради, Харківської міської ради, Харківської районної ради та ін.

Зокрема, список кандидатів «Блок Кернеса – Успішний Харків» в депутати Харківської обласної ради вже затверджений ТВК.

В цей ж день на території автобусного терміналу по вул. Полтавський Шлях був встановлений куб партії «Блок Світличної – Разом!», біля якого роздавали газети цієї партії. Куб також не мав вихідних даних.


Крім того, 15 вересня представники ОПОРИ у Золочеві зафіксували розміщення політичної реклами на маршрутці «Золочів-Харків», яка належить ВАТ «Восток». На транспортному засобі розмістили плакат, з кандидатами від партії «Блок Світличної- Разом!» - Юлією Світличною, Євгеном Шатохіним та Олександром Задоренко.

Перші двоє балотуються до обласної ради, а Задоренко – на посаду Дергачівського міського голови.

Відповідна заява про можливе порушення закону була подана до поліції.

Партія «Блок Світличної- Разом!» також є суб'єктом виборчого процесу. ця політична сила провела свою конференцію стосовно висування кандидатів 15 вересня та зареєструвала список кандидатів в депутати Харківської обласної ради в територіальній  виборчій комісії. 

Відповідно до ч.1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п.6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч.5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Відповідно до ч. 17 ст. 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Згідно зі ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином -тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами -тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України: Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.
 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.