На Донеччині з початку виборчого процесу в територіальних виборчих комісіях відбулося 76 замін. Найбільше замін зробили політичні партії «Опозиційна платформа «За життя» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Станом на 1 жовтня 2020 року у Донецькій області у районних та міських територіальних виборчих комісіях відбулося 76 замін. 

З моменту старту виборчої кампанії 5 вересня відбулися заміни у трьох з п’яти утворених районних ТВК. У Краматорській районній ТВК по одному члену комісії замінили політичні партії «Опозиційна платформа «За життя» та «Голос». У Волноваській районній ТВК замінили 4 представника від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та одного представника від партії «Команда Сергія Мінька». У Покровській районній ТВК замінили одного члена комісії від політичної партії «Опозиційна платформа - За життя». Жодної заміни не відбулося за зазначений період у Бахмутській та Маріупольській районних ТВК.

Стосовно ситуації у міських територіальних виборчих комісіях Донеччини, найбільше замін відбулося в Селидівський та Сіверській міських ТВК - по 8 замін. Шість замін було у Маріупольській міській ТВК, по 5 у Святогірській та Лиманській. Найменших змін зазнав склад комісій у Бахмуті, Миколаївці, Соледарі - по одній заміні за період з 5 по 30 вересня включно.  Зазначимо, що у Вугледарський міський ТВК також відбулася одна заміна, хоча місто Вугледар входить до переліку громад, де місцеві вибори не відбудуться. Незважаючи на встановлення неможливості проведення виборів 25 жовтня в окремих громадах Донецької області, ОПОРА вже повідомляла про те, що під час моніторингу зафіксувала політичну агітацію в Ольгинці та Вугледарі Волноваського району.

Нагадаємо, що Постановою ЦВК №301 від 25 вересня 2020 року відбулася заміна члена Слов’янської міської територіальної виборчої комісії від політичної партії «Слуга народу» Євгена Недосєки, який наразі є зареєстрованим кандидатом-самовисуванцем на посаду міського голови міста Слов’янськ. Також у Постанові №262 від 14 вересня відбулася заміна Юлії Башкірової - членкині від політичної партії «Республіка» у Маріупольській міській ТВК, яка зараз також зареєстрована кандидаткою на посаду міського голови Маріуполя.

Найбільше замін у районних та міських територіальних виборчих комісіях Донеччини зробили політичні партії «Опозиційна платформа - За життя» - 16 замін, та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 12 замін. Політична партія «Солідарність жінок України» зробила 9 замін, «Голос» - 8, «Європейська солідарність» - 7. По одній заміні зробили політичні партії  «Нова політика», «Наші», «Республіка», «Селянська партія України», «Україна-Вперед!», політична партія «Конкретних справ», «Громадянське суспільство», «Рівне разом», Об’єднання «Самопоміч», «Партія українського народу» та «Партія зелених України».

Заміни відбувалися відповідно до Постанов ЦВК  №239 від 8 вересня, № 243 від 10 вересня, №254 від 11 вересня, №262 від 14 вересня, №269 від 15 вересня, №281 від вересня, №291 від 23 вересня, №301 від 25 вересня, а також №314 від 29 вересня 2020 року. 

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Крім того, як зазначено у цій статті, повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

Раніше ОПОРА вже повідомляла, що з моменту утворення територіальних виборчих комісій на Донеччині в їх складі замінили 140 осіб від 30 політичних партій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.